facebook
twitter

Първа страница

Поръчката за тол системата е прекроена с анекс

2 184

Обществената поръчка за изработване на тол системата и електронните винетки, възложена на австрийската "Капш" срещу 180 млн. лв., е била променена с анекс, който задълбочава дефектите на възложението, реално облекчава фирмата изпълнител и намалява с около 20 млн. лв. разходите й за реализацията на договора, без да се променят финансовите параметри. Това става ясно от разследване на "Капитал".

Сключеният между АПИ и "Капш" анекс предвижда промяна в 18 от дейностите. Изпълнителят е освободен от преоборудването на 125 съществуващи рамки за контрол, които се намират в населени места. Това е логично, тъй като в селищата пътни такси не се събират, но това е било известно на пътната агенция още при възлагането на обществената поръчка и е интересно защо въобще това е било включено в нея. Само от това "Капш" ще икономиса над 10 млн. лв., посочва вестникът.

Фирмата е била освободена и от изискването да постави над 200 км оптични кабели до десетте най-натоварени гранични пункта в страната. Идеята е била така не само АПИ, но и  всички институции, които оперират на ГКПП (като МВР и митници), да получат оптична свързаност, която да замени наети медни линии, чийто капацитет е силно ограничен и води до сривове на информационните системи. Отпадането на оптичните кабели е обосновано с писмо от Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), според което действащата комуникационна свързаност е напълно достатъчна. От ДАЕУ обаче са отрекли пред "Капитал" да съществува такова писмо и дори посочват, че са заинтересована от разширяване на оптичната мрежа, за да се използва за управление, интеграция и развитие на други инфраструктурни проекти за нуждите на електронното управление и за целите на националната сигурност. Това също е икономисало на "Капш" между 6 и 10 млн. лв.

Друга съществена промяна в обществената поръчка е намаляването на седем на предвидените 30 офиса по граничните пунктове, на които е трябвало да се санкционират неплатилите водачи, излизащи от страната. Причината за промяната е, че от Агенция "Митници" са изразили готовност да се ангажират с тази дейност. Отпадането на 23 контейнера ще спести на изпълнителя около 300 хил. лв.

Сключеният анекс предвижда промяна в сроковете за изпълнение, като някои от тях (95 от стационарните точки за контрол) вместо до август 2019 г. ще могат да бъдат изградени до февруари 2020 г. Това поставя под съмнение пускането навреме на цялата тол-система, защото контролът е съществена част от нея, коментира изданието.

От "Капш" и пътната агенция отказват да коментират казуса. Преди два дни "Капш" се разганичи от проблемите на тол системата, като заяви, че е предала работеща система според изискванията на Агенция "Пътна инфраструктура". Фирмата изрично подчерта, че тя не е изработвала сайта за купуване на е-винетките и конвертирането на хартиените им варианти.

Сайтът bgtoll.bg е бил изработен от фирмата "УПХ" ЕООД без обществена поръчка, тъй като сумата по договора е под изискваните прагове за обявяване на такава от 30 000 лв., съобщиха от Националното тол управление. Ръководителят на отдел "Информационно обслужване" в Националното тол управление Олег Асенов заяви пред бТВ, че е препоръчал фирмата изпълнител на сайта да бъде глобена с половината от стойността на поръчката. По думите му става въпрос за около 15 000 лв.

Компанията "УПХ" ЕООД, е собственост на 34-годишния Даниел Кирилов Лазаров, пише "Медиапул". Учредена е през август 2015 г. с капитал от 100 лв. Предметът ѝ на дейност е изграждане на интегрирани информационни системи, изработване и поддържане на уеб сайтове. За четири месеца на 2015 г. компанията има 78 хил. лв. приходи и печалба от 13 хил. лв. На следващата година оборотът и нараства близо десет пъти и достига 756 хил. лв., а печалбата се увеличава до 30 хил. лв. През 2017 г. дружеството реализира приходи от над 1.5 млн. лв., като печалбата му възлиза на 68 хил. лв.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23419 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7887 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17870 5

Коментари

Хулиган

...реално облекчава фирмата изпълнител и намалява с около 20 млн. лв. разходите й...

Ако се интересувате от размера на комисионната, ще да е някъде в този размер.

Единствено остава загадката, шайката защо се е навила само на някакви си 10-ина процента?

Изглежда са се стреснали от строгите мерки, който сполетяха кметицата на Младост...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Братя Стругацки

Ало, герберунгелите, няма ли да се хвърлите на амбразурата?

 

И за тия невероятни поразии има едва три оставки -на шефа на АПИ, на някакъв съветник и на някакъв член на АПИ€ 

Stern

Айде сега, ще правим проблем, че променяли договор за 180 млн.

Че те не се притесняват да променят условията на договор за 1,8 млрд, за да угодят на сахибите.

аман бе

И там, ако са се "навили" само за 10%, живи да ги оплачеш...

фен

Нормално е да се променят условията.

Все пак изпълнителят трябва да извади едни 40-50% комисионна за Боци и ОПГ Герб

Влез или се регистрирай за да коментираш