facebook
twitter

Първа страница

Партиите безотговорно рискуваха вота с подмяна на избирателни комисии

1085
Илияна Кирилова

За пореден път политическите сили рискуваха коректното провеждане на изборите с масови смени в последния момент на съставите на секционните избирателни комисии (СИК). Тази порочна практика се оправдава най-често с битови причини - членовете на комисиите се присещали, че искат да си почиват в неделя. Подобни случаи обаче поставят вота в опасност, тъй като титулярите се заместват от недостатъчно подготвени хора.

Вълната от смени в съставите на комисиите започна още преди седмица в Плевенско. „Около 200 членове са подменени. В момента, в който са давали съгласието си за участие в СИК, не са помислили кога ще се проведат точно изборите. Почивни за голямото множество хора дни, досещат се за това нещо по-късно“, обясни подмяната председателят на районната избирателна комисия (РИК) Ярослав Димитров.

Фрапиращото е, че още по-мащабни подмени се извършиха в деня за размисъл. Над 40% от подадените предварително членове на секции са били заменени с нови от партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие, съобщи сайтът Haskovo.Live, позовавайки се на местната РИК. Партиите и коалициите обикновено работят със стари списъци с хора, които подават на РИК. Впоследствие обаче се оказва, че някои от тях дори вече не са между живите, а има и имена, които фигурират в няколко списъка, обясняват хасковлии.

Най-драстичен е случаят в Благоевградско. В събота БНР съобщи, че за предните няколко дни са направени над 1000 промени в секционните комисии в областта. По-късно БНТ потвърди, че в деня за размисъл са подменени около 50% от членовете на комисиите. От изборната администрация отново оправдаха недопустимата практика с битови причини. „Това време на абитуриентски балове съвпада с изборите, което означава, че първо много хора пътуват да си видят роднините, затова отказват да са членове на комисии, защото, когато разбират, че няма как да не отидат в събота да получат материалите, казват: аз се отказвам, защото трябва да пътувам примерно в София, в Плевен, в Габрово“, коментира председателят на РИК в Благоевград Мартин Бусаров.

Все още няма коментари

Още

ЕС: „Руски източници“ са се месили в европейските избори

15.06.2019

860 14
Кашата с преференциите може да се повтори и на местните избори

05.06.2019

Людмил Илиев

615 2
ГЕРБ удобно се намести на гърба на мълчаливото мнозинство

03.06.2019

Людмил Илиев

4477 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×