facebook
twitter

Първа страница

Обезопасителните колани в автобусите стават задължителни

177
Илияна Кирилова

Автобусите в страната ще бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Това решиха днес депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози. Текстовете бяха одобрени със 79 гласа "за" и 20 въздържали се, предаде БГНЕС.
Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок. Обезопасителни колани няма да са задължителни само за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км. Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. В момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан. При липса на видеорегистратори фирмите превозвачи ще бъдат глобявани с 1 500 лева. 

Промените бяха предложени след поредната тежка катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 17 души.

Вчера депутатите окончателно приеха въвеждането на електронните винетки за леките автомобили и тол такса за камионите на база на изминато разстояние.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Родители съдят учители заради оценки на децата си

Силвия Георгиева

17.11.2018

7770 18
Лозан Панов: Вървим към автокрация

Ребека Борисова

17.11.2018

1249 5
ГЕРБ и патриотите пращат в небитието електронното гласуване

Йоана Петрова

17.11.2018

616 10

Коментари

D4D5
снимка на D4D5

Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. 

Ми начи оборудването с колани е задължително, което и аз подкрепям. Но никой не може да ме накара да пътувам 500 километра с колан.

vvatkov

   И тая пара ще отиде през свирката, защото са закупени автобуси на които производителя не е предвидил да има колани. Просто няма как да се сложат. ❓🔨

Влез или се регистрирай за да коментираш