facebook
twitter

Първа страница

Обезопасителните колани в автобусите стават задължителни

187
Илияна Кирилова

Автобусите в страната ще бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Това решиха днес депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози. Текстовете бяха одобрени със 79 гласа "за" и 20 въздържали се, предаде БГНЕС.
Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок. Обезопасителни колани няма да са задължителни само за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км. Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. В момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан. При липса на видеорегистратори фирмите превозвачи ще бъдат глобявани с 1 500 лева. 

Промените бяха предложени след поредната тежка катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 17 души.

Вчера депутатите окончателно приеха въвеждането на електронните винетки за леките автомобили и тол такса за камионите на база на изминато разстояние.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големите вериги бензиностанции изравниха цените на горивата

21.02.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

14
За плаж върху дюна ще се плаща глоба до 3000 лв.
Болничният лист на шефа на БНТ предизвика скандал

Коментари

D4D5
снимка на D4D5

Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. 

Ми начи оборудването с колани е задължително, което и аз подкрепям. Но никой не може да ме накара да пътувам 500 километра с колан.

vvatkov

   И тая пара ще отиде през свирката, защото са закупени автобуси на които производителя не е предвидил да има колани. Просто няма как да се сложат. ❓?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×