facebook
twitter

Първа страница

Никой не иска да плаща първите три дни от болничния

Социалният министър предлага да се ограничи броят на платените дни за временна неработоспобност
3 167
 Илияна Кирилова

Нито НОИ, нито работодателите приемат да плащат първите три дни от болничния лист, въпреки че срещу тях стоят направени осигуровки. Така заради измамите с фалшив отпуск по болест най-вероятно ще страдат всички, включително и коректните граждани. Поради липсата на единомислие кой да поеме сметката, социалният министър Бисер Петков лансира идеи за ограничаване на броя на болничните листове, които плаща работодателят в рамките на една година, както и ограничаване на срока на отпуска, който може да се дава от личния лекар. Това стана ясно от дискусиите по време на организираната от АИКБ кръгла маса за дискутиране на възможните решения за противодействие на проблема след като от контрола няма резултат. На нея се видя още, че сред експертите и политиците дори няма едно мнение по въпроса има ли действително проблем с фалшиви болнични, след като сме на първите места по болести в Европа.

Както е известно, работодателите от години настояват да се отмени въведеното като временна мярка условие те да плащат първите три дни от болничния. Асоциацията на индустриалния капитал предложи още по-радикално предложение - тези дни да са неплатени, въпреки че за тях са правени осигуровки. Днес бизнес организацията излезе с компромисен вариант болничните да се изплащат по нова схема, като първите два дни са изчаквателни и за сметка на болния, третият и четвъртият да са за сметка на работодателите, а от петия нататък да се поемат от НОИ. Така всички страни ще споделят солидарно отговорността на издадения документ с измамно съдържание, смятат работодателите. Сред наказаните обаче ще са и коректните работници, които са осигурени за риска временна нетрудоспособност и наистина са болни.

Социалния министър Бисер Петков подчерта, че решението на този проблем трябва да се търси внимателно, за да няма несправедливо наказани хора от подобни крайни решения. Един от възможните варианти според него е с намаляване на размера на обещетението за част от периода на болничния. Той припомни обаче, че такова предложение преди две години бе категорично отхвърлено.

Другият вариант, според Петков, е да се намали продължителността на издадения от общопрактикуващите лекари болничен лист до 14 дни и до 40 дни общо в рамките на една календарна година. Възможно е да се върне и съществувало преди в българското законодателство общо ограничение, според което работодателят поема не повече от 15 дни болнични в рамките на годината.

"Не приемам първите три дни да се поемат от НОИ – това ще натовари допълнително държавното обществено осигуряване с близо 200 млн. лв. на година", коментира управителят на института Ивайло Иванов. Очаквано той е по-склонен да се приеме вариант с изчаквателен период от два или три дни с уговорката тежките заболявания да не попадат в този цикъл.

В рамките на една година случаите на злоупотреби по оценка на АИКБ възлизат между 750 хил. и 1 млн. случая, като измамите са в основата и на удвоения ръст на болничните в периода 2013 г. и 2018 г., тъй като броят на наетите не се е увеличил, твърдят от организацията. Според председателя на организацията Васил Велев законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция, а от контрола няма ефект - наказаните през последните три години лекари са само 20 при 10 000 отменени болнични листове.

Според председателят на социалната комисия Хасан Адемов проблемът наистина съществува, но преди да се вземе решение как да му се противодейства първо трябва да си отговорим дали има връзка между това, че България е на първо място в ЕС по обща смъртност. Статистиката показва, че българското население боледува. Ако пък се докаже, че дзаден документ е невярно съдържание, в Наказателния кодекс е предвидено наказание, коментира депутатът. Според Адемов  на дискусия трябва да се предложи и вариант, подобен на действащия в Швейцария - при него в случай на неработоспособност работникът взима разрешение за отсъствие в първите дни от работодателя си.

 

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разходите за труд растат с 10% в кризата

21.09.2020

255 1
Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет

10.09.2020

4323 32
Бизнесът гледа по-оптимистично на следващите месеци

08.09.2020

516 4

Коментари

Stern

Ама тя тази държава все повече се мутризира.

Криминализира опитите да се скрият осигуровки, но пък не иска да плаща, когато настъпи събитие, за което са се осигурили.

Иска да плащат тези, които вече са си платили за това.

19namo

А гилотина няма ли? Който се разболее, направо с направление от личния. Бързо, чисто, безболезнено. И осигуровките да се предплащат година напред.

ЗУИ ПАША

Ебаси мамата, добре че си бих камшика от тази държава. Защо тези работодатели не кажат това в германия, синдикатите ще им спретнат такива неща че ще поискат да плащат всичкопрез цялата година само и само за да ходят работниците във фабрите им

Ладо

Турчинът пак излезе по-човек от българите. Изобщо българите се класират добре в състезанието за подчовеци

маргаритка2

АИКБ са много зле със статистиките.

Щом броят на наетите не се е увеличил, а болничните да, следва, че експлоатират нездравословно и поболяват населението.

Плачат за Инспекция по труда.

 

Между другото удвояване е значителен ръст, който принципно не може да се обясни /само/ с фалшификати.

 

Да не би работодателите да са спестили задължителния медицински преглед на работника? Мистерия.

 

И как хем няма ръст на наетите /АИКБ/, хем безработицата спадна до нулата/МС/? Пак мистерия.

 

Всъщност има ли работодатели, които пращат наетите в болничен при временна липса на поръчки? Това не е мистерия.

kaily
снимка на kaily

бегайте, спасявайте се, колата лети понанадолнището с бясна скорост

маргаритка2

Много е зле положението.

 

Какво значи " не искат"???

 

На всикото отгоре увеличиха пенсионната възраст, какво очакеат, да се намалят болничните?

 

 

 

opa4

Управниците и пишман-мениджърите не проумяват ли, че броят на болничните расте именно поради въведената система за неплащане на първите дни? Всеки стиска, за да не загуби доход и ходи хремав на работа. И дори да не "падне", вече е заразил поне 7-8 колеги, които може да не са издръжливи като него.

 

И още нещо: в Родна република България все с тоягата знаем! Защо не помислят и за морков? Който не пуши 1/2 заплата бонус за Коледа. Болничните да се изплащат за всеки ден, но който не е представял болнични през годината да получи 1/2 заплата бонус първата година, 3/4 втората и оттам нататък - по 1 заплата годишен бонус за всяка последователна година без болнични. Но този вариант не отменя минусите по-горе - хората ще стискат да не взимат болнични от лакомия. Според мен така разходите за болнични и бонуси общо ще са по-ниски от тези за болнични сега, а нерви и разправии няма да има.

keen_

Съвсем точно - около мен в офиса сега всичко подсмърча, киха и кашля, но не излиза в болнични, защото той се плаща на 70%. Представям си какво чудо ще стане, ако стане 0%.

Чудя се, тези ненормалници няма ли кой да ги консултира, че масовият случай на болнични е за силно заразните ОВИ-та. Ако човек с "лека настинка" остане на работното си място, където са и колегите му, много скоро всички наоколо ще са с "лека настинка". А колко е работоспособен човек с "лека настинка", тези ненормалници не ги интересува.

Andrij

Говориш клишета.Плаща се 70% само,че без никакви удръжки,а при отработено време реално получаваш 76%.Останалите 24% са ДОД, здравни,за пенсия, за болест и безработица,а ако си член на профсъюз и 1% членски внос.Около 60 % от болничните са на бюджетни,защото са осигурени на реална заплата,а в строителството,където за половината от заплатата не са платени осигуровки болничните практически липсват,освен при трудова злополука.Не мисля,че да работиш в топъл и уютен офис разболява повече отколкото на вятъра,дъжда и снега.Преди няколко години четох,че декември месец при учителите 25% от работните дни са болнични.И в края на краищата докато седим разкрачени между социалната псевдозащита останала от социализма и реалностите на капитализма ще си останем най-бедните.Някои винаги ще живеят по-добре за сметка на другите.След като в 19 страни от ЕС има ограничения за първите дни болнични,значи има защо.А нашите псевдосиндикати са си най-обикновенни търтеи и лапачи.

kaily
снимка на kaily

На ангро ли си говориш, или имаш линк за 19-те страни?

Andrij

https://news.bg/society/parvite-tri-dni-bolnichni-da-ne-se-zaplashtat-predlagat-ot-aikb.html

В повечето страни от Европейския съюз, като Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения Унгария, Франция, Холандия и Чехия, има период на изчакване, в който болничните не се изплащат. Докато в България, Германия, Португалия, Румъния, Словакия и Хърватия такъв период няма.

Дежурния

Масовото невежество започва да придобива потресаващи размери. Независимо кой ще се води платец на болничните, в крайна сметка това са пари събрани от заплащането на работещите. Дали работодателят ще плати по-малка заплата и остатъка като болнични, дали от заплатите ще се удържат по-големи осигуровки и ще се разпределят за болнични е почти все едно. Сигурното е, че болничните няма да се платят от едни "други" пари, дето андрешковщината знае, че ги има, но не казва от къде идват.

Фалшивите болнични (а и истинските) са обичайно за сметка на другите работещи, не на работодателя или Държавата.

Напълно логично е да не се плащат известен брой дни в годината като болнични, като се намали и бюрокрацията за тези примерно десетина дни годишно. Андрешковщината обаче иска да се платят от "другите" пари,.

Кире

Маргаритка ?

 

Впрочем от изредените герои в дописката Адемов звучи най-нормално. 

 

А от АИКБ да не се чудят защо масово трудоспособните българи напускат страната... Нещо друго: те сигурни ли са, че представляват интересите на работодателите? И кои наистина са им членове? Това им е сайта: http://bica-bg.org/%D0%B0%D0%B8%D0%BA%D0%B1/%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5/  Ако може някой да ме светне как да разбера кои фирми мислят, че не трябва да се плащат първите три дни от болничния? 

 

Например виждам, че са изредени браншови камари, обаче без да е ясно те членове ли са на АИКБ или просто случайно стоят там. Кликвам произволно върху Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Те са си изредили членовете. Обаче на сайта на тая браншова камара по нищо не личи да са членове на АИКБ. Имат секция партньорства, но дори и там не присъства АИКБ. Затова питам какво представителство има АИКБ? Щото по всичко личи, че представляват само себе си. По какъв начин тогава тия ще изразяват позиция, която има национално значение?

Magi

Фалшивите болнични лесно могат да се решат , ако държавата и работодателите са си на място. Една елементарна проверка от тях доказва дали болният е болен или е на море. Целта е да продължат да орязват правата на работещите, както орязаха отпуските, болничните и т.н. Капитализъм в най дива форма, това е при нас.

kaily
снимка на kaily

Андрешко си въобразява, че като си плаща здравните, ще има право на болничен, ама нямаааа..... затова да си вдига цървулите и по дивия Запад.

д-р Косeв
снимка на д-р Косeв

Най-логично е НОИ да поеме обезщетенията - за какво иначе събират здравни осигуровки? Повишените разходите ще си ги избият от друго място, например от пенсиите, които така или иначе се субсидират от републиканския бюджет. Винаги е предпочитане да се харчат пари за хора в активна възраст, било те и разни тарикати боледуващи все около празниците.

SvSophia
снимка на SvSophia

Тия ‘работодатели’ удавиха държавата с непрекъснатите си сълзи, сополи, поплаци и жалби.

 

Явно не ставате за частници работодатели, господа, щом непрекъснато се врете под полите на държавата.

Откажете се.

Станете наемни работници и животът ви тутакси ще стане по-хубав от песен.

Дежурния

Андрешко и Андрешка първо да си поизяснят дали болничните се плащат от здравните осигуровки. Сегашната осигурителна тежест е определена на основата на плащане от работодател на първите три дена болнични. Ако ще ги покрива НОИ, тези 200 милиона лева и съпътстващите разходи ще се добавят в около 1% пункт увеличение на осигуровките. Средният бачкащ пролетарий ще отделя още 120-150 лева годишно осигуровки и ще получава средно 70-80 лева като болнични. Останалото ще е за издръжка на чиновници, банки, проверители. Отчитайки това, работодателите-андрешковци също трябва да внимават какво си пожелават, че може и да стане. И работодателят Андрешко и работникът Андрешко си приличат по едно, отчитат само как те да не дават и как само на тях да им дават. За кратко може и да успяват понякога, но в перспектива и работодателите-паразити и работниците-паразити са пътници...

rorik

Ммм даа,

Оказва се здравните осигуровки са за за доктора, администратора , ....  не и за осигуряващия се??.

Дежурния

Болничните се плащат от едно перо на осигуровките наречено Общо заболяване и майчинство и е сумарно 3.5%. По заглавието се вижда, че от това перо  се плаща и майчинството.

Това е съвсем отделно от здравните 8%.

wiseman 1

Някой хора са толкова тъпи, че не знаят за какво става на въпрос, но понеже са научили азбуката се упражняват да пишат.

kaily
снимка на kaily

Над 50% от паразитите-работници отидоха да работят или паразитират по дивия запад

ни един паразит работодател се не завлече там.

А, завлече се един, ама го осъдиха, та се прибра и то не много на запад

А па за държавата паразит и дума не става

за умковците паразити да не говорим

Из днешния фейсбук

 

Здравейте група имам един въпрос и ще съм благодарен ако получа съвет .Преди няколко години ми правиха операция в Германия по спешност ,имах здравна европейска карта и всички осигуровки платени но Здравната каса в България ми отказа да плати операцията ми .Моля за съвет . Случаят ми беше спешен даже със линейка бях отведен в болницата и следователно бях опериран

 

....Мой познат получи нараняване на коляното в Австрия. За първите няколко манипулации всичко мина по служебен ред. След това казаха, че трябва да се оперира, ходих лично в австр. каса да питам дали операцията ще мине по ЕЗОК, казаха да, на теория, на практика трябва австр. болница да се съгласи, питах в три болници, отговорът навсякъде беше "само ако предварително се вземе формуляр от бг."., не помня номера, но смисълът е, че бг. каса се съгласява да поеме разноските. На запитването в България за въпросния формуляр отговорът е бил - смях, продължителен.

дядо Илия

Ама иначе всички реват :"онези горе крадат...", а то се оказва, че всеки краде съгласно нивото си - кой каквото може!

nottheone

кой от кого краде, бре?

те от моя труд, или аз от вечерките им в скъпи ресторанти?

nottheone

аикб, криб и пр. крадливи безделници с кеф ще поискат и да им плащаш, за да работиш при тях, вместо те на теб.

а къде е мнението на приказливците от профсъюзите?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

От статията става ясно, че само Бай Хасан има глава на раменете си.Без значение дали е от ДПС или не.Акъл или имаш или нямаш.

вила

При Тодор Живков окупаторът Съветски съюз ги плащаше, нали? 

qqto

Аз пък първите три дни от седмицата няма няма да ходя на работа. В четвъртък каквото свърша, петък до обяд... ?

Влез или се регистрирай за да коментираш