facebook
twitter

Първа страница

Неприлично високата комисиона на АПИ за пътните такси е рекордна

През последните 10 години възнаграждението за разпространителите на винетки не е стигало и 5%
2136
Илияна Кирилова

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) вече повече от месец продължава да мълчи на поставените от в. "Сега" въпроси, свързани с тол системата. Мълчанието продължава и след като в понеделник в. "Сега" писа, че пътната агенция тихомълком и без състезание е избрала за "национален доставчик" на електронни винетки частната фирма "Интелигентни трафик системи" (ИТС), за което й плаща 7% комисиона от събираните приходи. Отделно 7% получават и другите посредници. АПИ не отговори и на въпроса дали не плаща два пъти комисиона - първо на ИТС, а после и на другите - А1, "ОМВ", "ЛУКойл", "Български пощи", "Изипей" и "Ипей". 

Въпросните 7% са рекорд за последните 10 години - пътната агенция опираше до услугите на частни фирми и за продажбата на хартиените стикери, но възнаграждението на посредниците се движеше между 2.5 и 4.5%. 

Например през 2017 г. обединение на "ВИП Секюрити" и "Български пощи" спечели конкурса за разпространение на винетките срещу възнаграждение 4.49% от реализираните приходи. Преди тях сдружение на СИБанк и "ВИП Секюрити" вземаше 4.75% комисиона. По онова време мажоритарен собственик на банката бе белгийската KBC със 75%, а бившата спътничка в живота на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова притежаваше 22.5%. 

Трябва да се отчете, че за разлика от сега, когато винетките са виртуални, предишните разпространители имаха доста повече работа - от превозване, складиране и охрана на хартиените стикери (защото са ценни книжа) плюс непрекъснато зареждане на обектите за продажба из цялата страна - пътни управления, бензиностанции и т.н. Изпълнителите трябваше да осигурят и поддържат пунктове за продажба във всеки областен град, които да работят денонощно - при това поне 1000. Сред изискванията бе и осигуряване на софтуер за отчитане на продажбите на стикери от всеки пункт, както и автоматизирана система за проследяване на наличностите. 

 

БЕЗ КОНКУРС

Преди разпространителите се избираха с обществени поръчки при ясни правила и критерии, докато за избора на ИТС се разбра съвсем случайно от невзрачно съобщение, с което АПИ известява, че е сключила договор с фирмата в средата на декември. По неизвестни причини пътната агенция е дала специален статут на ИТС - "национален доставчик". Оказа се, че масово другите договори за посредничество при събирането на електронните пътните такси - с бензиностанции, пощите, телекома А1 и др, са подписани не от АПИ, а от произведената от нея за "национален доставчик" частна фирма.  

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Промените в ТЕЛК са намалили с 36% новите инвалидни пенсии

26.04.2019

Яна Николова

2075 9
Трета социологическа агенция даде преднина на БСП пред ГЕРБ

26.04.2019

1520 1
Бившият зам. министър Алексадър Манолев вече е обвиняем за източване на еврофондове

26.04.2019

ИВАН ПЕТРОВ

439 4

Коментари

Тренд Петков

Пир по време на чума..грабят като за последно..имат си хората едно наум.Това народ,това достойнство...това са смешки.Нали най-главния никога,ама никога не видя в себе си вина за нещо..и се извърта като вентилатор.А е мъж-скала.ма геройството му е да плюе по другите..не че няма за какво да ги плюе човек...

wreckage
снимка на wreckage

тва е крайно хайдушко изпълнение.

Тренд Петков

и типичната схема с междинно звено...ако директно АПИто сключи договори,то парите ще постъпват в счетоводството и сметките,а те са държавни...не върви да си гребнеш от там..вижда се много. Другото си е мастната фирма..те могат да си теглят от сметката ...и да си решат,че е хубаво да те уважат...просто така...заради това че си им симпатичен

ПероВТ

За голямо наше съжаление НЕ Е РЕКОРДНА.  Застрахователните брокери (не компаниите!)  получават три пъти по 7%, за да продават задължителните застраховки ГО. Заслугата им е никаква заради задължителността на застраховката. Все някъде трябва да отидеш и да платиш, иначе - глоба. То е все едно да даваш премия от 20% на касиерката в общината за това, че ти прибира данъка върху апартамента и колата.

buratinob

Дано и за пътища останат 7% , че като сметнем и издръжката на новата агенция, може да се наложи да дотираме винетките.😂

Paco Pacov

Аааа, ако ги питате тях, може и още. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Гларyс

Само 7%? То без пари направо...

gowedo

КРАДЕМ И ПАК ЩЕ КРАДЕМ!!!! ГА ИМА ОВЦИ - КЕ ГИ СТРИЖЕМО!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×