facebook
twitter

Първа страница

Най-високопоставените обвиняеми по делото "Своге" са двама шефове в АПИ

Според прокуратурата некачественият асфалт и мантинели също са допринесли за кървавата трагедия
1260
БГНЕС архив
След катастрофата имаше тежки заседания в Министерския съвет и оставки на министри.

Нови седем души са обвиняеми за пътната трагедия край Своге, при която миналата година загинаха 20 души. Сред тях обаче няма министри. Най-високопоставените са двама членове на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Веднага след катастрофата обвинение бе повдигнато на шофьора на автобуса.

Кървавият инцидент се разигра на 25 август 2018 г. и предизвика сериозно обществено недоволство и бурни протести, довели до оставките на трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното министерство Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски. Със случая се зае лично главният прокурор Сотир Цацаров, който възложи разследването на националното следствие.

Сред новите обвиняеми са членовете на УС на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които в различни периоди бяха и шефове на агенцията. По случая "Своге" те са обвинени за престъпление по служба. Според прокуратурата те не са изпълнили служебните си задължения с цел да набавят облага за „Трейс Своге“ и от това са настъпили значителни вредни последици. Облагата се изразявала "в неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти". В резултат са били ощетени водачите на автомобили, ползващи участъка от пътя Своге – Нови Искър, които рискуват да катастрофират, защото намаленото съпротивление на хлъзгане на участъка удължава спирачния път и води до загуба на стабилност на колите при маневра. 

Другите петима обвиняеми са привлечени за престъпление по транспорта. Прокуратурата е обвинила Б.Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс София“, която е изпълнител на рехабилитацията на пътя Своге-Нови Искър. Сред обвиняемите са още С.Трифонов, началник на асфалтова база „Костинброд“, и И. Иванов - технически ръководител, които са имали договор с "Трейс". Прокуратурата слага в тази група и строителния инженер М.Т, както и С. Попниколова - директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“. Не става ясно защо прокуратурата посочва част от хората с пълно име, а друга с различни абревиатури.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с мерки за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева, Б. Иванов – 15 000 лева,  а останалите обвиняеми - по 2000 лв. Това обвинение е второ за Дончо Атанасов. Той вече е обвиняем и заради инцидента с паднала лампа в тунела "Ечемишка", при който в началото на 2017 г. загина жена. 

Прокуратурата съобщава, че при разследването на катастрофата са извършени общо 10 огледа на местопроизшествието, разпитани са 155 свидетели и са назначени общо 46 експертизи. Основната версия продължава да е, че причина за трагичния инцидент е високата скорост, с която шофьорът на автобуса е карал - 53-5 км/ч вместо разрешените 40 км/ч. Затова той не е имал техническа възможност при мократа асфалтова настилка да премине през пътния участък на завоя, без да навлезе в насрещната пътна лента. Според обвинението, ако скоростта е била в нормите, шофьорът е щял да вземе завоя без проблем.

За първи път обаче прокуратурата заявява, че има и техническа причина за катастрофата и "това е значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество". Изискването по проект е било "в асфалтовата смес да има едър трошен камък, с коефициент на полируемост, не по-малко от 50". Полируемост е технически термин, който показва т.нар.ускорено полиране. Прокуратурата установила, че в асфалтовата смес имало "вложен не трошен камък, а трошен варовик", а коефициентът на ускорено полиране бил само 28. Това довело до податливост за образуване на коловози и недобро сцепление между гумите на автомобила и пътната настилка. Състоянието на участъка е в причинно-следствена връзка с настъпилия тежък резултат, твърди прокуратурата.

Мантинелите също не отговарят на изискванията. Въпросният участък трябвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане. Никъде в проектната документация не е предвидено поставяне на еластична предпазна ограда. От събраните доказателства обаче се установило, че "монтираната в участъка на произшествието еластична предпазна ограда не би могла да задържи пътно превозно средство - автобус върху пътната настилка".

 

КОНТРА

"Трейс Груп Холд" не споделя тезата на прокуратурата. В официална позиция фирмата обяви, че подкрепя своите колеги, които са участвали в изпълнението на рехабилитацията на път Мездра-Своге-Нови Искър. "Всички действия на колегите, работили по проекта, са съобразени с изискванията на договора и закона", пишат от "Трейс". И се надяват, че продължаващото разследване ще достигне до обективната истина. Фирмата твърди и че продължава да оказва съдействие на компетентните органи и твърдо стоят зад изказаните и публикувани досега позиции.

"Сега" изпрати въпроси и на АПИ, но оттам обясниха, че ще отговорят евентуално в петък.    

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева

20.06.2019

Мила Кисьова

3050 9
ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партии

20.06.2019

Таня Петкова

306 2
НЗОК задълбочи проблемите с лечението на деца

Коментари

Evasion

Това значи ли, че всеки, катастрофирал във въпросния участък, може да съди АПИ, позовавайки се на занижения коефициент на полируемост?

ГАМЕНЧЕТО

Поради липса на достатъчно опит на прокуратурата в подобни дела, няма ли да потърси опит от по опитни като Кьовеши например-разчитам на това.

И аз подкрепям своите колеги но само в желание за обедна почивка.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×