Quantcast
НАП смята да отпише 20 млрд. лв. данъци като несъбираеми | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

НАП смята да отпише 20 млрд. лв. данъци като несъбираеми

По-голямата част е натрупан ДДС от фирми фантоми и дружества, собственост на клошари
24 749
 Илияна Кирилова
Ръководената от Галя Димитрова приходна агенция е поискала от Сметната палата да изтрие информация за просрочени и несъбираеми задължения към хазната, защото били данъчна тайна.

НАП смята да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци. Общо те са  29.780 млрд. лева, а частта, която ще бъде отписана, е около 20 млрд. лева. Това стана ясно от одита на Сметната палата на дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г. Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата.

Под обществен натиск Сметната палата възстанови важни данни от одита си, който бе публикуван преди около месец, а няколко дни по-късно Сметната палата изненадващо изтри голяма част от съпътстващите таблици с информация за просрочените публични вземания и извършените мерки по тяхното събиране. Тогава обяснението бе, че заличаването се наложило, тъй като има данъчна тайна. 

Възстановени са всички данни, за които проверката показа, че не са данъчно-осигурителна информация или лични данни, обясни пред "Медиапул" председателят на Сметната палата Цветан Цветков. 
Както писа в. "Сега", от съпътстващите одита приложения става ясно, че НАП е отписала като несъбираеми над 10 млрд. лв. публични вземания до 2016-а. Причина за впечатляващата сума опростени задължения към хазната е законова промяна в началото на 2016 г., която позволи служебно отписване на всички държавни вземания с изтекъл 10-годишен давностен срок.

Особено обезпокоително в заличените и вече възстановени в одита на Сметната палата данни е, че към началото на 2017 г. НАП има да събира колосална сума просрочени данъци и вноски  -  29.780 млрд. лева. Още по-тревожно е, че 53% от тях са класифицирани като трудносъбираеми, а 32% - като несъбираеми. Това са задължения основно на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация, регистрирани на името на клошари, покойници, социални слаби и т.н. Огромната сума включва вземания, установени с ревизионни актове, свързани най-вече с измами по ДДС.

През 2016 г. са били прекратени изпълнителните производства за натрупани през годините несъбрани вземания от НАП и други институции, предявени за събиране в Агенцията по държавни вземания. Над 92 на сто от отписаните вземания на НАП са укрити или недекларирани задължения, повечето от тях установени при ревизии и категоризирани като трудно- или несъбираеми. Става дума за заличени търговци или починали физически лица, за които не са установени наследници, за граждани и фирми без имущество и активи, срещу които да се насочи принудителното изпълнение. Близо 54 на сто от всички отписани вземания представляват начислени лихви за забава на плащането. 

 

ПРОБИВИ

Още през март 2018 г. гражданското сдружение БОЕЦ първо разкри, че несъбраният и източен ДДС надхвърля 16 милиарда лева и подаде сигнали до прокуратурата, ЕК и други институции. Сдружението поиска и допълнителна информация от НАП, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни задължения, но тя бе отказана.  

Само преди дни съдът обяви, че НАП няма право да крие данни за несъбраните данъци. Става дума за поредното дело, заведено срещу приходната агенция от БОЕЦ.  Решението на Видинския административен съд, взето на 11 октомври, е заради отказа на НАП да отговори на въпроси за отписаните данъчни и осигурителни задължения, за несъбраните корпоративни данъци, установени с ревизии, и за приходите, които хазартният бизнес (не) плаща в държавния бюджет за периода 2009-2016 г.  Съдът е приел доводите на БОЕЦ, че приходната агенция не може да крие важни за обществото факти. Ведомството на Галя Димитрова има 14-дневен срок да отговори на въпросите, зададени от БОЕЦ по Закона за достъп до обществена информация.

"Това е изключително важен пробив! Исканата от нас информация ще даде допълнителна яснота за размера на грабежа на управляващата мафия", коментираха от БОЕЦ по повод на съдебното решение.

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24012 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7982 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18031 5

Коментари

venchev

Многоуважаема НАП! След като отписвате толкова несъбрани данъци и по същество спонсорирате тези ''фирми'', най-меко наречени некоректни....защо не спонсорирате честните данъкоплатци на държавата и не им отпишете=опростите платените коректно данъци и не им ги върнете...може и разсрочено...за примерно 3-5 години...Всъщност несъбраните данъци не са ли атестат за ефективността на НАП и квалификацията на служителите там...и това не би ли трябвало да се отрази на заплащането на труда им...неефективна работа да се възнагради с ниска заплата и съответни условия на труд...обаче навсякъде НАП съществува в луксозни сгради и комфортно обзавеждане...нещо не е наред с оценката на КПД на агенцията.

Domi

Ясно е кой е бил собственик на фирмите когато са били източвани ...защо НАП не търси парите от предишните собственици

..защо държавата позволява това...

Georgi Ivanov15...

А Топлофикация втора година не иска да ми отпише едни 100лв. За втори път ми звънят този месец и ме питат кога ще ги платя.

Доц.Трътлев

Защо не са сезирали онзи спец дето кацнал с дизелов двигател на Луната?

Sine_metu

Поредната гнусна атака на БОЕЦ срещу националните ни ипостаси

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

По тоя повод:

https://bivol.bg/geshev-nedosegaemite.html

 

Сигурно е долна клевета, като тая на Боец.

Хумангоид

Пък наричаме КТБ "грабежът на столетието"...

Наивници, сър!

Не. Извинете. Мачкай Баце!

bilbotorbins

Майка му мечка, обикновения гражданин не може да си продаде МПС-то, ако не си е платил съответния данък. Очевидно фирмите могат да се прехвърлят с натрупани задължения. Мафиотска държава, ей!

Хулиган

Докато населението не почне да санкционира, това което по инерция продължава да се нарича държава, няма как да се оправи тази работа...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii-2/

az_ti
Ако фирмата има запор не може да бъде прехвърлена. Трудно може да вземеш нещо от някой който го няма. Накрая на статията все пак скромно са написали , че 54 % от вземанията са начислени лихви.
mick

Не трябва да има ДДС, а данък оборот и то доста по-нисък. Обаче как ще се изхранват партийните господа?

Интервал

Винаги го мисля сериозно, когато казвам, че на власт не са партии, а организирани престъпни групировки.
Кражби на ДДС и злоупотреби в подобни мащаби, няма как да се извършват без участието на властта. Законовите промени и криенето на информация могат да бъдат разтълкувани по един единствен начин.
 

tatyana1

За сметка на това пък са много активни на други обекти. Например във Варна голям интерес предизвика новината, че тоалетната на градския пазар е затворена от НАП. Някои ги пропускат, ама други хващат. Хвала!

Сармат
снимка на Сармат

С безплатни бази,които няма да допуснат демокрация. с Назначена мутра за премиер и агент ба цру за  прецедент.

Дежурния

Отдавна е редно да се отпишат някои от безнадеждните вземания на хартия, като не се губи повече време с глупости и фалшива статистика. В сегашния списък го има и Кремиковци и закрити мини и още купчина такива икономически мъртъвци, от които е ясно, че нищо повече не може да се вземе. Естествено, отписването трябва да стане по ясен и прозрачен начин, с публично обявен списък, време за възражения и коментари, както и пълни лични данни на хората довели фирмите до това състояние (включително 3 имена и ЕГН). Тези дето са прехвърлили фирмата на безимотни цигани също да са в публични списъци с всички данни.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Ведомството на Галя е създадено единствено и само за да упражнява репресивни функции върху честния данъкоплатец и върху обикновения човек.20-те милиарда не са откраднати от стругаря бай Стамат, пенсионера дядо Кольо, а още по-малко пък от клошаря Пешо.Стругарят може да няма и какво да яде, но ще си плати данъците.Пенсионерите също.Сумата е гепена от хора близки до Властта или вътре в нея.Години наред управляващите унищожават и съсипват дребния бизнес и съответно лобират, защитават и покровителстват едрия такъв.А кражбите ги правят големите акули, особено с ДДС.Разбира се властта не прави това от самарянство.Нейните представители получават своето.В това време подопечните на Галя мижат с очи и не гонят едрите.Виж да ударят кварталното магазинче и някоя сергия с гащи и сутиени за 500 лв най ги бива.Все едно са хванали най-големия престъпник.Глобяват наред малките.Глобите са непосилни за дребните търговци, логично следва затваряне на сергията/магазинчето и ликвидиране на семейния бизнес.От там или в завода за 600 лв. заплата или Терминал 2.В повечето случаи-второто.

Накрая в ''държавата'' Му остават само пенсионери, ровещи в кофите за боклук и крадци(нищо непроизвеждащи) от Управляващата Партия, които Го преизбират за Ъмнайсти път.''Градът на Слънцето'' на Томазо Кампанела и ''Утопия'' на Томас Мор в едно!

тодор георгиев1...

Тия фирми фантоми до една са на политици и свързани с тях лица.Няма друго обяснение да не си търсиш парите.

н16
снимка на н16

НАП смята да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци. Общо те са  29.780 млрд. лева

Тоест, едни могат да не плащат, и парите да си ги слагат в джоба. А други- не могат. Кои да са едните и другите, се определя в сегашната българска "държава". Може да се окаже, че първата група хора са и в самата власт, на "държавата".

майор

Ами така ще е, докато разни миранди реват в съседната тема, че им бил затворен пътя и трябвало малко да изобиколят, моля ви се.

В това време такива като тая на снимката, бъдещото гешовче и разбира се - главната тиква, съсипват държавата и хората в нея.

 

Gecata
снимка на Gecata

Кога ще отпишат данъци на нуждаещи се лица или на някой честен данъкоплатец, защото е много честен и си плаща всичко като поп… Фирми фантоми били регистрирани на клошари, а кои лица стоят зад тия фирми (контрагенти и бенефициенти), всички на разпити в ДАНС и ще стане много бързо ясно кои са реалните собственици. Ама те са хора от партията „наши ора“ – поздрав с това парче на Ицо Хазарта - https://www.youtube.com/watch?v=XhAe4lLR8Ms

Сармат
снимка на Сармат

А в Гърция:

 

https://www.pariteni.bg/novini/pensionirane/vryshtat-oriazani-dopylnitelni-pensii-sped-krizata-v-gyrciia-232892

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Бюджета който НАП събира е 21 млрд лв. годишно. От както настъпи НАП линкс и министъра на финансите защити, оневинени  и оправда Галя Димитрова, вече може всичко. Основния въпрос е кой са тези фирми с такива задължения, това че сега фирмите длъжници са на клошари, незначи че преди 10-20г. същите фирми не са били собственост на политици, олигарси или съпруги на същите. Като от наше име опрощават милиарди, да са така добри да напишат кой са нагледците, да посочат причините защо нап не защитава държавния интерес. 

Sir Mano

Ето този въпрос трябва да се попита по ЗДОИ! ?

ЧИИ СА БИЛИ ТЕЗИ ФИРМИ, КОГАТО СА ГЕНЕРИРАЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НАП (т.е. преди да ги прехвърлят на трети лица)

Влез или се регистрирай за да коментираш