facebook
twitter

Първа страница

НАП наблюдава 880 големи фирми да не кривнат от пътя

Приходната агенция отчете бум на данък "дивидент" през 2017 г.
2064
Pixabay

Кой е налогът с най-голямо преизпълнение през миналата година? Тези, които си спомнят за кампанията на НАП срещу огромните суми в касите на фирмите, със сигурност ще се досетят, че става дума за данъка върху дивидентите. Според годишния отчет на НАП за 2017 г. акционери и фирмени шефове са платили 324.9 млн. лв. данък  "дивидент", което е ръст от 65%. Година преди това постъпленията са били само 197.5 млн. лева.
През лятото на миналата година НАП откри, че с цел да не внасят данъци хиляди дружества декларират в счетоводните си отчети, че държат огромни суми в брой, а всъщност парите са изхарчени от техните шефове. Приходната агенция обяви, че дава шанс на нарушителите да избягнат глобите, като подадат коригиращи декларации и платят дължимите данъци. На около 550 компании, които обявили, че държат над 1 млн. лв. във фирмените си каси, бяха наложени ревизии и проверки. В резултат на компаниите не оставаше друго, освен да внесат 5% данък дивидент върху "забравените" суми. Само през октомври 2017 г. постъпленията от този данък са били 86 млн. лв.
Така наречените меки мерки - писмените и телефонните покани към данъкоплатците да се издължат към хазната, също дават добри резултати и са намалили с около 10% необходимостта от ревизии и проверки, отчитат още от НАП. Зачестили са обаче ревизиите за установяване на отговорност за неплатени задължения на трети лица. През 2017 г. са приключили 490 такива инспекции, които са установили дължими данъци за 216.5 млн. лв.  Други 150 млн. лв. са начислени при 730 ревизии за установяване на отговорност на управители, членове на директорски бордове, прокуристи, търговски представители и пълномощници заради задължения на компаниите им. От приключили през 2017 г. 233 ревизии за злоупотреби с ДДС е потърсена отговорност за близо 70 млн. лв. на получатели на доставки за дължим, но невнесен данък, става ясно от доклада НАП.
През 2017 г. приходната агенция е поставила под постоянно наблюдение 882 компании, които са с мащабна икономическа дейност и високо влияние върху приходната част на фиска. В резултат от мониторинга и от други мерки, които имат за цел да информират данъкоплатците за "неблагоприятните последици от неспазването на данъчното и осигурителното законодателство", доброволно е бил коригиран данъчен кредит в размер на 1.06 млн. лева, се посочва в отчетния документ. 

С 11% над годишния план са приходите от корпоративен данък. По това перо в хазната са влезли 2.203 млрд. лв. или с 232.8 млн. повече от 2016 г.  Ръстът е резултат от по-високите печалби, обявени от фирмите за финансовата 2016 г., както и от по-ниския размер на отчетените загуби. Първите се увеличават с 5.4% до 20.273 млрд. лв. , докато общата декларирана загуба е за 5.925 млрд. лв. или  5.7% по-ниска. 

 

РЕКОРДЬОРИ

Фирмите от преработващата промишленост са отчели най-голям ръст на печалбата си през 2016 г. - 504 млн. лв. повече, в резултат на което през 2017 г. отбелязват и най-голям ръст на внесените в хазната корпоративни данъци. На второ място са компаниите от търговията с ръст на печалбата от 390.7 млн. лв., следвани от финансовия сектор. Към 31 декември 2017 г. 27-те банки у нас са платили 222.2 млн. лв. корпоративен данък, което е с 47.2 млн. лв. повече от 2016 г. Налогът е върху рекордно високата печалба от 1.262 млрд. лв. печалба - най-висока за последните 5 години. Според доклада на НАП основна причина за повишаването й през 2016 г. е оптимизирането на административните разходи и намаляването на разходите за обезценка на лоши кредити. Както в."Сега " неколкократно вече отбелязва, сериозен принос за печалбата на банките имат и постоянно растящите такси и комисиони през последните години.
Вдигането на минималната и средната работна заплата и спадът в безработицата пък са в основата на по-високите приходи от данъци върху доходите на гражданите. Към края на 2017 г. от заплати по трудови договори в хазната са постъпили 2.277 млрд. лв., което е с 10% повече от предходната година. Най-големите платци на данък върху дохода са работещите в сектор "Създаване и разпространение на информационни и творчески продукти". Следват заетите в добивната и преработващата промишленост, във финансовия сектор, транспорта, комуникациите и енергетиката. НАП обаче не публикува данни за размера на платените данъци върху доходите в тези сектори. От еднолични търговци, свободни професии и граждански договори през 2017 г. са платени 316 млн. лв. данък върху доходите, което е с 10% повече от предходната година.
 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кметове: 270 000 българи са с отнето право на глас

19.01.2019

Диян Иванов

838 3
И БСП се зае с ромската интеграция

19.01.2019

261 2
Гешев подгони хавалдарите

19.01.2019

1114 5

Коментари

Mavrodinov

Кога Лукойл ще реализира печалба и ще плати дивиденти на миноритарните акционери? Златев и Алекперов си докарват "каймака" с други счетоводни хватки

mick

Когато спрат европроектите с големи печалби за абонираните фирми. Когато спрат нагласените обществени поръчки пак с огромни печалби.

jorro2

А защо за момент не допуснеш, че Лукойл наистина не генерира печалба? Просто така се получава при прилагането на ММС (Международните счетоводни стандарти). Не става хем да инвестираш 1,5 милиарда евро в нови мощности хем накрая да имаш и печалба. 

Защо не се възмущаваш, че Тесла генерира само загуби? Хитрият Илон Мъск - решил е да преметне дребните акционери... 

Mavrodinov
Ти Жоро направи фирма и карай 10 години на загуба. При теб ще завърши с глад, празен джоб и фалит. Има си икономическа логика. Другото е някаква политика.
Винету Вождов

Защото лукойл и други руски фирми брутално източват България в посока русия

Влез или се регистрирай за да коментираш