facebook
twitter

Първа страница

МВР арестува разследващи журналисти, докато снимат как се изгарят документи

1819

Двама журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на Биволъ, бяха задържани в четвъртък вечерта в района на Радомир, докато се опитваха да спасят от унищожение доказателства за злоупотреби с европейски средства.

Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получили информация че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София, се изнасят документи и техника. 

Два дни по-рано Биволъ публикува информация за скрито счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. “Биволъ” твърди, че една от фирмите е „Джи Пи Груп“. Ден след публикацията от офисите на фирмата започват да се изнасят документи. Сътрудници на разследващия сайт проследили лекотоварните автомобили, които били пълни с документи. Те се отправили в района на гр. Радомир, където започнали да изгарят документите. Това ставало в трап на полето край жп гара Егълница.

Димитър Стоянов и Атила Биру информирали редакцията, а от Биволъ подали сигнал към МВР. На място край Радомир, Стоянов и Биру видяли чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти.

В този момент дошла патрулна двойка на ОД на МВР Перник и задържала журналистите. Полицаите били с бронежилетки и пистолети и им разпоредили да легнат на земята. Сложили им белезници, взели им телефоните, въпреки че журналистите се легитимирали с PRESS карти и документи за самоличност.

Два часа след задържането на място дошли оперативни работници, а след още половин час на терена се появил и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на Биволъ се свързали с РПУ-Радомир, откъдето ги насочили към ОДП-Перник, където отказали информация. След многобройни обаждания от пресцентъра на МВР съобщили към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир.

Около 01:40 – 02:10 задържаните журналисти били отведени от патрулните полицаи в РПУ Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, което на практика опровергава пресцентъра на МВР. Официално журналистите са задържани, защото са в района на място на предполагаемо престъпление, за което техните редактори са сигнализирали.

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в Радомир от София пристигнал румънският консул, след чиято намеса журналистите са освободени. В РПУ Радомир са донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието е била изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се извини на главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Ситуацията беше обяснена с лоша комуникация.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов отстрани от длъжност служителите от разследването на "Биволъ"

21.09.2018

3089 6
Големите вериги бензиностанции изравниха цените на горивата

21.02.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

563 2
За плаж върху дюна ще се плаща глоба до 3000 лв.

Коментари

Penchobre

В този момент дошла патрулна двойка на ОД на МВР Перник и задържала журналистите.

 

Много добра си е била комуникацията с джипитата.

Паисий2

Мафията си има държава, чиято държавна полиция пази мафията?

Wizz
снимка на Wizz

защо имаш въпросителна накрая? 

mi6osp.

Ако полицията наистина патрулираше така, нямаше да имаме престъпници...

kaily
снимка на kaily

Абе не знам а и няма къде другаде да го пусна ама в САЩ ФБР внезапно евакуирало и затворило пет шест обсерватории.

D4D5
снимка на D4D5

Тук коментират нещо такова:

 

 

 

https://onstellar.com/blogs/94307/National-Solar-O...

buratinob

Май ще посрещаме извънземните.

Да е... и късмета все очаквах да посрещам рускините на кея в Поморие.

П.П. Може пък да е за хубаво и алайанките да са по класни.?

kaily
снимка на kaily

https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/4170...

 

e тук са изброени шест

А из фейса се шерва това

BREAKING: National Solar Observatory Evacuated by FBI : New Video from Empty Compound

https://www.youtube.com/watch?v=oM4echMbQSs

Влез или се регистрирай за да коментираш

×