facebook
twitter

Първа страница

Кметове се канят да "честват" 10 ноември с протест срещу кабинета

Те искат гарантирани бюджети и кметски избори в повече селища
1311
Агропловдив
“Ние не искаме увеличение на бюджетите, искаме същия ресурс в рамките на националния бюджет. Държавата дава парите на общините, но няма контрол какво точно се случва с тях. Разпределят се по симпатии и партии“, заяви пред местните медии кметът на Калофер Румен Стоянов.

Есенните протести може да се обогатят с още един  - на кметове. Става дума за управници на градове и села, които не са общински центрове. Те искат парите, които държавата отпуска за населените им места, да са гарантирани, а на да отиват по сметките на общините без яснота как и кога ще им бъдат преведени. Настояват и за връщане на възможността да се гласува за кмет в селища над 100 души. Ако няма отговор от правителството, демонстрацията им ще се проведе на 10 ноември.

Искането за гарантиран бюджет е старо, но неудовлетворено. То бе поставено още през 2016 г. при учредяването в Карлово на Националното сдружение на кметове на кметства. Желанието бе подкрепено и от омбудсмана Мая Манолова. През 2017 г. въпросът бе представен и пред президента Румен Радев, който се застъпи малките селища да могат сами да определят кога и как да харчат пари. В крайна сметка обаче всичко зависи от парламента и правителството. На среща през март тази година с Цветан Цветанов им е обещано да се сформира работна група, която да разгледа темата. В крайна сметка движение няма, макар да дойде времето за формирането на държавния бюджет за 2019 г. Затова преди няколко дни в Калофер бе организиран предварителен протест.

“Ние не искаме увеличение на бюджетите, искаме същия ресурс в рамките на националния бюджет. Държавата дава парите на общините, но няма контрол какво точно се случва с тях. Разпределят се по симпатии и партии“, заяви пред местните медии кметът на Калофер Румен Стоянов. Негови колеги се оплакаха, че им се налага да дават пари от собствения си джоб за поддържане на градинки, почистване, измазване на сгради и т.н. Има общини, в които на малките населени места се дават по 200-300 лв. месечно за покриване на текущи разходи, които няма как да стигнат. “Повечето от нас са избирани пряко от хората, а без гарантиран бюджет ръцете ни са вързани”, смятат кметовете.

Искането за вдигането на прага за участие в местен вот пък е свързано с желанието да се насърчи гражданската активност. До 2016 г. той бе 100 души население, както настояват сега кметовете, но парламентът реши тогава, че само селища с над 350 жители ще избират кмет.

 

ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ

Подобен тип кметства включват не малко градове със значение. Освен Калофер такива са Мелник, Българово и т.н. За разлика от общинските центрове, доминирани от ГЕРБ, кметовете на тези селища са доста по-широко политически представени, което им дава свободата да протестират срещу правителството.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

615 5
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

285 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

72 1

Коментари

кертик
снимка на кертик

Герберасткото понятие за Демокрация повелява, да се огранизират антипротести в поддръжка на кабинета.

Всички протестиращи кметове ще бъдат обвинени,че са платени, ще им бъде намекнато,че са гадове и заслужено няма да получат парче от "суджук" !

ШКОЛНИКА МАРЕК

Да не се окаже, че сплотени трудови колективи от населените места, чиито кметове протестират, изведнъж излязат и те на протест. Срещу кметовете. Да не говорим за ГЕРБ старейшини, младежи, жени, девойки...май се поувлякох.

braun100

То преди промените щото е нямало престъпност.... Тук може да видите примери за кражби в големи размери и корупция на много високо ниво и то в продължение на години (през 80-те):  https://kiselec1.blogspot.com/2018/10/13.html

А пък ако разгледате и останалите 12 части мисля, че съвсем ще си промените мнението за престъпността по времето на соца....

9101

Многократно съм се сблъсквал с местните кметове, селски и общински, по всякакъв начин спъват инвестициите и отварянето на постоянни работни места. "20~30 работни места - можело и без тях"... Става дума за села все пак, и за не-лоши заплати. Туризъм щели да правят, не промишленост. 

Та като става дума за пари - на местните кметове е много по лесно да изкат пари от държавата вместо да си мръднат пръста и да се съгласят някой да си вложи пари в тяжното село. 

Затова мнението ми е, че държавата изобщо не трябва да им дава пари, сами да се оправат. Само за държавно делегираните дейности да дава. Да видим тогава как ще тръгне всичко по селата. Ще се молят някой да отвори работно място. 

az_test1
ha

Влез или се регистрирай за да коментираш

×