facebook
twitter

Първа страница

Кабинетът дава 220 млн. лв. за пристанището на Доган

Държавните жп фирми ще погълнат близо 600 млн. лв. от Бюджет 2020 
4 478
Старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна" ще се сдобие с модерни терминали за зърнени товари и петролни продукти.

Субсидиите на част от държавните предприятия ще бъдат съществено увеличени през следващите три години, показва средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020 - 2022 г. Тя е част от проекта за Бюджет 2020, който бе одобрен в четвъртък от правителството. Най-щедри управляващите са към държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". В следващите три години то ще получи над 250 млн. лв. под формата на капиталови трансфери, като 220 млн. лв. от тях ще отидат за разширяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в района на Варна.

Записаните в правителственото решение цели на практика съвпадат с намеренията за разширение и развитие на пристанището на ТЕЦ "Варна", обявени от новия му собственик - фирма, в която акционери са бившият транспортен министър Данаил Папазов и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Тецът има и договор за десетки милиони за поддържане на студен резерв.

Макар за удълбочаване на подходите към пристанището да се говори отдавна, реално развитие и конкретни суми от държавния бюджет бяха определени едва след като ТЕЦ "Варна" мина в частни ръце. Само за 2020 г. е планиран трансфер от 111 млн. лв. За 2021 г. сумата набъбва до 131 млн., а през 2022 г. са предвидени по-скромните 11 млн. лв. - толкова, колкото години наред държавната компания е получавала, за да поддържа пристанищата за обществен транспорт.

"Допълнителните средства за 2020  и 2021 г. в общ размер на 220 млн. лв. са за развитие на пристанищната инфраструктура в района на град Варна във връзка със съвременните тенденции за увеличаване големината на корабите, което поставя определени изисквания относно дълбочината на подходите към пристанищните терминали. Тези инвестиционни решения ще позволят бързото изграждане на контейнер терминал, два терминала за зърно, един за течни товари (сярна киселина) и терминал за петролни продукти", се посочва в мотивите за увеличената субсидия. 

Описанието на инвестиционните решения съвпада с плановете за разширение и развитие на старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна", представени през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на електроцентралата. Преди година мажоритарен дял в нея придоби почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, след като купи за 3500 лв. дела на сина и дъщерята на Папазов в дружеството "Сигда“ - фирмата, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала. През юли Папазов, който е бивш министър на транспорта в правителството на Орешарски и бивш шеф на държавното пристанище Варна, обяви, че интересите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на ТЕЦ "Варна" обяви, че преговарят с фонд, базиран в Лондон, за 50%-но участие в инвестицията.

Иначе по традиция най-много бюджетни средства и занапред ще гълтат двата жп гиганта - БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" - близо 600 млн. лв. през 2020 г. Съществен скок на капиталовата субсидия е предвиден за БДЖ "Пътнически превози". Планираните средства за догодина са 139 млн., почти със 100 млн. лв. повече от предни години. С тях частично ще бъде финансирано закупуването на нов подвижен състав, както и ремонти на съществуващата техника. БДЖ вече обявиха поръчка за закупуване на 40 нови вагона, предстои стартиране на тръжна процедура и за 10 нови локомотива. Инвестицията ще е около 125 млн. лв. Капиталовата субсидия за 2021 и 2022 г. ще бъде по-скромна - по 39 млн. лв. на година.

БДЖ "Пътнически превози" ще получи и държавно подпомагане в размер на 175 млн. лв. във всяка от идните три години за покриване на намалени разходи по обществения пътнически превоз, тъй като дружеството е длъжно да вози евтино или безплатно определени категории пътници - ученици, пенсионери, полицаи, военни. Тази субсидия е без промяна от предишни години и се дава чрез бюджета на транспортното министерство. 

Субсидиите за НКЖИ за следващите три години - 2020-2022, се запазват без промяна - по 145 млн. лв. на година. С тях се осигуряват финансирането и изпълнението на дейностите по поддържането и експлоатацията на жп инфраструктурата. Отделно НКЖИ ще получи и капиталов трансфер от 120 млн. лв. за всяка една от следващите три години. Средствата са необходими за изпълнение на инвестиционната й програма и по-точно за проекти, за които не се осигуряват пари от европрограми. В основната си част те ще се насочат за поддържане на техническото и експлоатационното състояние на съществуващата жп инфраструктура, както и за съоръженията по сигнализация и безопасност.

Традиционните транспортни субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни и жп линии също се увеличават с 8 млн. лв. и догодина ще са 36 млн. От тях 11 млн. ще получи специално Столичната община за вътрешноградски транспорт. За превоз на пътници до планински и други отдалечени населени места в страната са предвидени 25 млн. лв.

През 2020 г. е завишена и субсидията на "Български пощи" за компенсиране на извършената т.нар. универсална пощенска услуга. Тя достига 32.8 млн. лв. Предприятието получава тези средства, защото е задължено да поддържа клонове и персонал и в малките населени места, където няма никаква рентабилност. По 32 млн. лв. са предвидени и за 2021 и 2022 г.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавната помощ от €35 за седалка в чартър се оказа провал

19.09.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

3096 4
За българското кино днес повече пари значат по-малко морал
Туристическият бранш настоява държавата да финансира карантинни хотели

27.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

850 8

Коментари

Stern

Е, че на кого друг да даде Баце, ако не на Доган? Нали точно ДПС Му осигурява комфорт в парламента, гласува за всичко, важно за ГЕРБ, подкрепят ги във всяка конфликтна ситуация - било за вземане на нови милиарди дълг, било за милиарди за ефове.

На Сидеров ли да дава?

Доц.Трътлев

Спорен въпрос.

Непримирим

Там всичко е проценти... Договарят се конкретно за всяка далавера.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Какво са двеста и двайсе държавни милиона между приятели!

nottheone

целувчици разни, не на орлов мост, а под юргана

blue_fish

Вероятно става въпрос за удълбочаването на канали 1 и 2 на Варненското езеро, местата на Варна Запад и осъвременяването на терминалите там. 

tatyana1

blue_ fish,разбира се, че за това става дума. Само че досега само се чудеха къде ще е товарното пристанище на Варна,а инициативите на кмета от ГРБ да превърне сегашното в зона за отдих и пристанище за яхти са активни и скоростни. Не съм чула някой официално да е обявил, че това ще е пристанището на ТЕЦ-а, а изведнъж се изсипват куп пари?

А бе, не че хич не си харевам града, ама кой ще дойде с яхта точно във Варна?

аиг3

Тия истории с Доган са перфектни за отиграване от всякакви партии, които уж се представят за алтернатива. Еле пък за всякакви патреоти. Но всички си мълчат. А за болен най-важният проблем са гей парадите и полфрийман

Генчо Бончев

А на Доган за какво му са тия милиони, не е ясно.

Той с два стомаха ли е или пък с два таквоз ?

Катафалката ремарке няма.

Mrx

 ДПС ли уапрвлвяа с протпдкаеа на ГЕРБ или обратното?

 

 ДПС управлява чрез Дилян Пеевски. Боцю само ходи по нивята с една сюрия чиновници, всички с по една ново-купена лопата, да правят нови копки на всеки километър по магистрала "Хемус". Също открива едни заводи, които са едни празни халета, без нито една машина и никой не знае кога ще заработят. Всичко се филмира. Третият управляващ е Цацата, той определя кого ще набедят и кого не. Той е бухалката на тази група управляващи. Ама сега ще го замести Гешев.  Ей това е управлението в демократична България.

Luckbox

Лоша работа на няколко фронта и, ако трябва да бъдем честни, така беше преди ГЕРБ и най-вероятно така ще бъде и след тях:

1. Субсидиране на губещи държавни предприятия, които не се реформират и нямат изглед някога да престанат да бъдат бездънната яма, която са. 

 

2. '''Субсидиране'' на пенсионната система, демек допълване на средставата за пенсии, чрез трансфери от бюджета, вместо да се мисли как аджеба тая система да достигне някакво равновесие.

Това са ужасни финансови бомби, които просто няма как да се самообезвредят. За съжаление са нужни болезнени за много хора реформи, но колкото по-късно толкова по-болезнено ще бъде. 

Compay
снимка на Compay
Имаши един арманлийски гарлик с една песня за "Глиганите..." Дей тоз талант да я попее по случай случката ? Или си е изхабил грамфона ?
Послушко

Ми, машаала! Хаир да са му милионите. То за тази уйдурма с пристанището се знае отдавна. Ма само тя да е...

vasilevil

Е разбира се че ще дадат защото дпс е най главната патерица.Най ми са смешни патриотарите как търпят това?

Памфуций
снимка на Памфуций

Има един закон  за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България . който е изключително интересно четиво, предвид промените в него направени между 2004 и 2009 г. , касаещи собствеността на пристанищата с национално и регионално значение.

Също така интересно е дали най-сетне българската държава, в лицето на областния управител (не кмета, татяна), е актувала пристанището като публична държавна собственост.  Поне до есента на м. г. не беше направила това и Радан Кънев, до колкото помня,  се беше засилил да сезира арменските попове в прокуратурата и Брюксел. но нямам представа докъде стигна всичко това.

Но поне на мен ми изглежда, че държавата дава възможност на Доган да си изгради частна инфрастуктура върху това, което би трябвало да е публична държавна собственост и едва след да актува пристанището. Фактически врътката е Доган да бъде честен частен собственик на инфраструктурата на едно държавно пристанище , което ще бъде развивано с публичен ресурс. Схемата - до известна степен - наподобява една схема от 90те, развила се особено много по времето на Беров - частните фирми на "входа: и "изхода" на държавните предприятия.

Влез или се регистрирай за да коментираш