facebook
twitter

Първа страница

И в подслушванията не се чува Иванчева да иска подкуп

Посредникът Дюлгеров: Работя за 15% от сумата
3 742
 БГНЕС
Спецсъдът чу във вторник записи от подслушванията на Петко Дюлгеров, обвинен като посредник на подкупа.

Името на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, обвинена в получаване на подкуп от строителя Александър Ваклин, не се споменава и в изслушаните до момента по делото записи от подслушване във връзка с искане на подкуп. Слушането им започна във вторник с разговорите между Ваклин и обвинения като посредник бивш кмет на района Петко Дюлгеров.

Записите започват от момент, когато Ваклин вече е уведомен от Дюлгеров за исканата първоначална сума от 70 хил. евро. Как самият посредник е бил уведомен за парите, не става ясно. Дюлгеров обаче твърди, че сериозно убеждавал Иванчева да приеме парите. В един от записите той обяснява, че разговорът бил голяма разправия и накрая се изнервил. "Тя отначало не искаше и дума да става, но направих всичко възможно", заявява той с обяснението, че й е заявил, че "има и други неща, които може да се вършат". Посредникът няколко пъти казва на строителя да приготви парите, а той отвръща, че е готов.

Дюлгеров определя и собствената си цена в един от разговорите: "Значи, виж сега, моите условия, аз по принцип, нали, горе-долу, работя за 15% от сумата, зависи к'ва е. Но това ще го уточним с тебе, това не е проблем". В следващ разговор обаче той вдига мизата и до 20%, като обяснява, че това зависи от сложността на задачата. Никъде Дюлгеров не споменава името на Иванчева, като вместо това говори за "нея". Ваклин пък я нарича "шефката", докато двамата уточняват дали може да се организира среща. За такава настоява строителят с аргумента, че иска гаранции лично от кметицата, че документите за останалите му четири блока в "Младост" няма да се бавят, ако плати. Дюлгеров обаче му казва, че Иванчева не иска да се виждат. Ваклин е провокиран от голямата сума пари, за която казва, че не е "за закуски". Той казва, че исканата сума даже "не е в рамките на разумното". В противен случай можел да каже "не ме интересува как се случват нещата, важното е да се случват". Това изказване силно се разминава с твърденията му, че никога не би се съгласил да даде подкуп.

Голяма част от разговорите между Дюлгеров и Ваклин са на здравословна тема. Строителят се оплаква от ангина и болно гърло. Дюлгеров пък го съветва как да се лекува. Наред с това Дюлгеров му лансира и други проекти: метростанция да се казва "Владимир Вазов", телевизионни предавания и др. 

Мъж, който чакал заедно с Ваклин пред кабинета на Иванчева, твърди, че имал оферта срещу 15 хил. лв. "да се справят" с кметицата. Това се чува в друг запис, направен в районната община. Според защитниците на Иванчева на записа се чува как непознатият мъж казва: "Ти не знам дали знаеш, аз имам оферта, специализираната прокуратура за 15 хил. лв., те да я направят". Качеството на записа обаче бе изключително лошо и се стигна до спорове какво точно се чува. Съдия Иво Хинов също не можа да прецени каква е точната реплика.

 

ПРОВАЛ

Свиканата от правосъдния министър Цецка Цачева във вторник спешна среща за условията в арестите бе провалена от главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов. И двамата заявиха, че имат неотложни ангажименти и не могат да присъстват. Не стана ясно с какво са ангажирани. Цачева свика срещата, след като омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки от килията на Иванчева и Петрова. На тях се виждат унизителните условия, в които са настанени. В килията на Иванчева и Петрова е настанен и трети човек, стана ясно по време на делото. Според тях това допълнително е влошило ситуацията, защото в помещението вече няма никакъв въздух - прозорецът не се отваря. Петрова поиска съдебните заседания да не са целодневни, защото нямала сили да ги издържи. "За мен тази пренаселеност е следствие от безобразната практика прокуратурата да иска най-тежките мерки за неотклонение, независимо от това дали разполага с доказателства или не, и съдът да се съгласява в 98% от случаите с това", заяви адвокатът й Емануил Йорданов.

 

ЦИТАТ

"Следствените арести в България от времето на тоталитаризма се използват като извънпроцесуален инструмент за процесуална принуда, за изтръгване на самопризнание и за удобни на обвинителната теза показания от задържаните лица."

Адвокат Михаил Екимджиев по Нова тв 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23474 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7895 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17877 6

Коментари

bay Dragan

Ха,Ха,ХаХа,

Май Цацаров е пътник? Ъ ?

Weiß

Мечката играе в двора на прокуратурата?.

fisherman

Добре го е казал адвокат Екимджиев, но подробно един потърпевш го е описал в книгата си "Правосъдието отвътре"/Илко Петров/.А следствието е една от спестовните касички на правоРаздаването у нас.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

абе нее точно така  директно нее искано но с а си приказвали за "начини"

за проценти зависимо от големината на "начина"

доктор Гилотен

Ясно се чува ваклиновата заплаха-или взима парите, или я водят на Витоша.

Redneg

Някак си не съм изненадан. Още като се заговори за сересета ми се струваше че няма как да излезе нещо, което да свърже Иванчева с подкупа и Ваклин.

Мирише на постановка отвсякъде. И за такова нещо не е необходима голяма организация - само няколко човека са необходими, всички останали просто си вършат работата, ... само че по пързалката.

SvSophia
снимка на SvSophia

Ми не се чува, защото не е искала.

Подкуп очевидно е искал свидетелят, с извинение, на обвинението, с още по-голямо извинение (от нейно име, без нейно знание, колко му е).

 

Затуй, пишат някои медии, господинът Гешев от Турция (където е бил с господина  Цацарова, за да се договаря да им дадем българските граничари срещу мутрата Очите, така пишат медии) по телефона е изкомандорил да не се извършва проверка от ВКС.

 

Медии така пишат...

Apolitichen

Подкуп очевидно е искал свидетелят, с извинение, на обвинението, с още по-голямо извинение (от нейно име, без нейно знание, колко му е).

С още по-голямо извенение - по поръчка на прокуратурата и "сценични" консултации от следствието (как Ваклин да изтегли кредит за да даде подкуп и как посредникът, Дюлгеров, да привика "разхайтената" Иванчева, юрнала се в Гърция вместо да кандиса да вземе подкупа в нужното време на следствието).

генек

А "специалистите" си затраяха. Чакат нови никове...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

bdsupport

Вълкът кожата си мени, но нрава не. Абсолютно приложимо и за Ваклото Агне. За сега излиза,че са подбудители и/или заговорници за убийство. 

mick

Мдааа искахме независима съдебна система.. а то се оказа, че така съдебната система не се контролира от никого по законов път. Естествено - всеки в съдебната система си има роднини, приятели.. бизнес-приятели. Та тия хора реално контролират съдебната система. В момента съдебната система е много податлива и на изнудвания - прекалено голяма власт и никакви реални отговорности.

 

 

mick

Ето и Цацаров - Над него е само Господ. Така едно време един друг главен прокурор се изказа за себе си.

 

Обаче, това играе лоша шега и на самия Цацаров - защото не може да отказва, при правилно представена оферта.. т.е. много съблазнителна или обратното много заплашителна. Прекалено много неща зависят главния прокурор и няма никакъв контрол.

 

 

Всъщност оказва се, че всички независими/хора, организации/ по закон, реално са най-зависими. Щото при правилната оферта без проблем приемат.

Banshee
снимка на Banshee

Е! Тия бият "Процеса" на Кафка по абсурд. Нямат нищо срещу Иванчева и Петрова, освен огромно желание да ги унищожат. 

Диагностик

Иванчева да си я връщат в килията, тъкмо свикна с обстановката. Дори тавана са й боядисали, дали са  сешоар и електричесики депилатор. 

Дежурния

По делата на Иванчева и Петрова днес е важна дата, би трябвало да има произнасяне по искането за пускане под домашен арест. Може да е по-интересно отколкото повтарянето на информациите от вчера.

Ерих

Строителят вече е получил исканото разрешение и делото може да приключи.

Apolitichen

Районен кмет не издава разрешение за строеж. За София, само главният архитект има това право.

Обвинението срещу Иванчева беше, че е забавила общественото обсъждането на частичното изменение на устройствения план. Такова забавяне може да се получи, ако строежът/изменението на плана засяга инфраструктура с установени сервитутни права (подземни кабели, отводнителна система, метро-тунели), чиято промяна би засегнала трети лица- ползвателите (да останат без вода, ток, улица, въздух). 

Мусаил

Това е страна от ЕС през XXI век. Не е Сомалия, не е и Украйна. 

pavelmarinov76

А колко по добре щеше да ббъде, ако бяхме.

Ohubohu
снимка на Ohubohu

Да бе - не е. Е, и още как!

Дагоев

За Украйна не знам, ама да Сомалия сам ЗА. Умирам от студ.

Влез или се регистрирай за да коментираш