facebook
twitter

Първа страница

И БСП се зае с ромската интеграция

Правителството претърпя пълен провал, твърди Корнелия Нинова
470
 Пресцентър на БСП

„В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента, цитирана от пресцентъра на червената партия. Тя обясни, че много документи са били приети, много пари са се налели в тази система, но очевидно резултат няма.

„Време е за конкретни решения и ние предлагаме такива“, заяви председателят на БСП. На първо място тя посочи, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани, независимо от пол, раса, убеждения и той трябва да се прилага в пълна сила еднакво за всички.  Тя смята, че ако искаме дългосрочно да решим този проблем, има няколко действия, които трябва да предприемем, като особено важно е образоването на ромските деца и на ромите. „Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи - те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза Нинова и допълни, че БСП предлага да отпадне принципа парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас, за да могат да си спасят училищата.

Корнелия Нинова обясни, че сегашната политика на социални и семейни помощи за деца стимулира всички тези процеси - със сега действащия закон се спират детските помощи, ако дете не ходи на училище. „Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не  ходят на училище до 16-годишна възраст“, заяви тя. Според лидера на партията тези социални помощи са няколко вида - месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми. Левицата иска поправка в Закона за социално подпомагане, която да позволи тези помощи да бъдат спирани.

Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре. „В чл.151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват“, категорична бе тя. Нинова смята, че е време за решение и конкретни действия - без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност. „С много разум и конкретни решения на проблемите, призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“.

  3

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  ГЕРБ: Няма да позволим България да заприлича на БСП

  08.07.2020

  Обновена

  2653 46
  Нинова: Каквото и да говорят, БСП повишава доверието към себе си

  04.07.2020

  664 7
  Али Баба може да синхронизира опозицията

  23.06.2020

  ПЕТЬО ЦЕКОВ

  12248

  Коментари

  редник

  Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре...

   

  Е, малко закъсняла мярка:

   

  13-годишна роди второ дете от приятел на баща си

  Прелъстителят вече е осъждан няколко пъти за различни провинения

   

  Малолетната Румяна от Лом, която стана известна в началото на 2016 г. с името на първото си дете Сарасвати, отново скандализира. Тя е родила второ бебе от приятел на баща си, съобщи агенция BulNews.

   

  https://fakti.bg/bulgaria/355039-13-godishna-rodi-vtoro-dete-ot-priatel-na-bashta-si

   

   

   

   

  Simplicissima
  снимка на Simplicissima

  Корнелия е показала какъв е предметът на дейност на политиците: да решават задачи.

   

  СтефанОтВторо
  снимка на СтефанОтВторо

  БСП-то отдавна е интегрирало ромите, що подаръци им изсипват по избори, не е истина. А ромите пък до един са социалисти и либерали и гласуват за Сокола и Кака Кури.

  Влез или се регистрирай за да коментираш