facebook
twitter

Първа страница

Холандия иска и ЕС да приеме глобален закон "Магнитски"

90 НПО подкрепят предложението за санкции на нарушителите на човешките права
1371
ЕПА/БГНЕС
Външният министър на Холандия Стеф Блок ще представи предложението си за европейски закон "Магнитски" в понеделник пред колегите си от ЕС.

90 неправителствени организации подкрепят предложението на Холандия ЕС да представи свой механизъм за налагане на санкции за нарушения на човешките права, съобщи електронното издание ИЮ "Обзървър". Разпоредбата ще наподобява глобалния закон "Магнитски", който вече е в сила в САЩ. 

Въвеждането на подобни мерки в рамките на ЕС ще бъде "важен инструмент в борбата срещу своеволията и ще защитава човешките права", се казва в писмо, под което са се подписали представители на 90-те неправителствени организации, сред които са "Репортери без граници", "Трансперънси интернешнъл", "Феър трайълс" и др. То е изпратено в страните - членки на ЕС, а в понеделник предстои да бъде обсъдено от външните министри, които ще заседават в Брюксел. 

В средата на ноември Министерството на външните работи на Холандия представи предложението си ЕС да въведе свой режим за налагане на санкции при нарушения на човешките права.  Идеята е наказателни мерки да се прилагат срещу всички нарушители независимо от държавата, от която са. 

За приемането на европейски разпоредби, подобни на глобалния закон „Магнитски“, настоя през октомври и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Според ПАСЕ мерките трябва да засягат лица, отговорни за нарушаването на човешките права. На тях следва да бъдат налагани санкции.

Някои държави от ЕС одобриха вече санкции за нарушителите на човешките права. През ноември м.г. парламентът на Литва прие разпоредба за човешките права, която е аналог на американския закон "Магнитски". През пролетта в Естония властта реши да забрани влизането в страната на 49 лица, за които се твърди, че са свързани с груби нарушения на правата на човека, включително със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски.

 

РАЗПОРЕДБА

Законът "Магнитски" в първоначалания си вид беше приет в САЩ през 2012 г. с цел да бъдат наказани руски нарушители на човешките права. Така много висши чиновници попаднаха в американския черен списък. Законът за глобалното действие пък дава правомощия да се забрани издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят, които са уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със "значителни" корупционни действия.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

25.05.2019

Алиса Иванова

261
Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

25.05.2019

320
Варна светкавично срина къщата, компрометирала новия булевард

25.05.2019

461 5

Коментари

ablepsia

Видяла жабата...

 

 

"Човешките права" - глобалната бухалка срещу неудобните.

ppipi7766

Холандците първо да спрат да нарушават човешките права в собствената си страна.

Бяха решили в кофишоповете да не се допускат чужденци даже и граждани на ЕС.😂

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Разпоредбата ще наподобява глобалния закон "Магнитски", който вече е в сила в САЩ.

от кога федералните закони на САЩ станаха глобални?!

Бат Бойко Борисов

😁 рублофилите ще се втурнат да защитават мръсните руски пари 😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×