facebook
twitter

Първа страница

Хазартът вече е по-голям рекламодател от мобилните оператори

"Националната лотария" оглавява класацията с похарчени 13 милиона евро за шест месеца
835
Търкането на билетчета е най-популярният хазарт у нас.

Рекламните бюджети на хазартните компании в България вече са почти изравнени с тези на банките и другите кредитни институции и категорично изпреварват парите, които мобилните оператори и автомобилните фирми дават за популяризирането си в медии. Това личи от данните за първото полугодие на годината, публикувани от специализираната агенция "Медиа клуб". Огромната заслуга за разрастването на хазартния бизнес е на играта "Националната лотария", която за втора поредна година се очертава като рекламодател №1 у нас. Лотарията е похарчила за телевизионна и печатна реклама около 13 милиона евро от началото на 2018 г., показва статистиката. С тези разходи тя изпреварва с около милион евро компании като "Лидл" и две фирми от фармацевтичната и хранителната индустрия и с доста повече представители на хранително-вкусовата промишленост като "Кока-Кола".  През м.г. "Националната лотария" даде за реклама около 23 милиона евро, пак по данни на "Медия клуб". Ако темповете на експанзия през тази се запазят, в края й томболата за търкане на билетчета ще надмине миналогодишното си постижение с поне десет на сто.

В списъка с рекламодателите от хазартния бранш присъстват още четири фирми. Те заедно формират бюджет от около 22 милиона евро за т.г. С подобна инвестиция не могат да се похвалят нито телеком компаниите, въпреки че в техния списък фигурират и трите GSM оператора заедно с още две фирми, нито автомобилните вносители, където също има пет дружества. Общите разходи на телекомуникационния сектор са около 18 милиона евро, а на търговците на коли - около 13 милиона. Ако се съди по отчисленията за реклама, хазартният бизнес генерира по-голям бюджет и от индустрията за продажби на битова химия - перилни препарати, препарати за съдове и т.н. Общият бюджет там е около 16 милиона евро.

 

ЖАЛКИ ОПИТИ

Разрастването на хазарта бие на очи, като се има предвид, че през т.г. различни институции в страната уж се бяха заели със задачата да ограничат проникването му във все по-широки кръгове от обществото. Проучване на Центъра за изследване на демокрацията показа, че за близо 10 години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв. при платени данъци от едва 117 млн. лв. за 2016 г. Така тази индустрия заема 3 на сто от БВП у нас при нормален за Европа от 1 на сто. Най-голяма печалба е регистрирана от игрите с търкане на билетчета. Междувременно "Обединени патриоти" внесоха законопроект, който предвиждаше пълна забрана на телевизионната реклама на игри на щастието. През юни обаче с гласовете на ГЕРБ и БСП бюджетната комисия в Народното събрание реши да отложи приемането му за неопределено време, като го изпрати на Европейската комисия за съгласуване. Това се случи въпреки изявленията на лидерите на двете парламентарни групи - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, че партиите им ще подкрепят проекта.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката

20.02.2019

Мила Кисьова

2799 7
Управляващите замазват скандалите с обещания за по-високи заплати
Швейцария вече не е атрактивна за имигранти от ЕС

20.02.2019

1405 7

Коментари

Hegel
снимка на Hegel

Това се случи въпреки изявленията на лидерите на двете парламентарни групи - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова, че партиите им ще подкрепят проекта.

 

Ще подкрепят ама друг път, тези две партии са двете страни на една и съща монета.

???

Непримирим

Коя партия и как ще бръкне в джоба на хазарта, като в миналото всяка партия след спечелването на изборите, още на първите заседания на парламента, приемаше закони за облекчаване на печалбите на хазартния бизнес. Принципно, печалбите от хазарт са печалби от измама. Разчита се на невежеството на хората и се подмамват с голяма сума пари, без да им се обяснява, че възможността да я спечелят е едно към безкрайност.

Утринен зов

Повечето игрални домове продават и наркотици. Собствениците също  са замесени по правило. Властта е наясно. 

Solace

Лотарията дава 13 милки вероятно без да се броят едни 30 минути в праймтайм-а в събота (или неделя?), и по 3-4 всеки ден...

 

buratinob

Най-голяма печалба е регистрирана от игрите с търкане на билетчета.

 

Това  въобще не е рекламен слоган.

Само ако може да се конкретизират, че при предния мандат на ББ май се падна повече от Тото 2 без търкане.

Е верно, не го намериха да Му го дадат, ама не са виновни.?

Redneg

В татковината всичко е загубено. Без значение кой управлява и всичко се случва вече лавинообразно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×