facebook
twitter

Първа страница

Граждани и управляващи се разминаха за въздуха

МОН пуска деца с хронични проблеми да отсъстват в дни с тежък смог
531
БГНЕС

След няколкото дни тежък смог в София и други градове управляващите завъртяха в обращение до болка познати обещания за повече станции за мониторинг, подмяна на печки и пр. Всичко това обаче остава, както и досега, за близкото и по-далечно бъдеще. Общината призна с половин уста, че програмата с мерки за въздуха не е свещена крава и може да бъде ревизирана, но само в рамките на разумното и реалистичното. Добрата новина е, че училищата и детските градини са предупредени да не извеждат децата навън в дни с влошени показатели. МОН пък разреши деца с хронични дихателни проблеми да отсъстват в такива дни от училище, но след предписание от лекар.

Стотина души излязоха вчера да напомнят за проблема в първия по-чист ден след голямото замърсяване. Те поискаха в дните със замърсяване с фини прахови частици над допустимата норма „зеленият билет“ да е задължителен, а в тези с многократно превишаване градският транспорт да е напълно безплатен. Хората искат и при проблеми с чистотата на въздуха да се ограничава ползването на лични автомобили, да се спре раздаването на енергийни помощи, включващи твърдо гориво, както и да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции.

В исканията на протестиращите кметът Йорданка Фандъкова видя пълно съвпадение с програмата на общината. Малко по-благосклонен от нея беше председателят на СОС Елен Герджиков, който коментира, че част от исканията са основателни и декларира готовност да се обсъдят промени по механизма за чистотата на въздуха, но "само ако те не са популистки". В характерен стил се включи и екоминистърът Нено Димов, който показа справки на подопечната му агенция по околна среда, че миналата година по това време е било много по-лошо. От изказване на шефката на комисията по околна среда към СОС Лорита Радева пък се разбра, че общината е на път да завърши анализа си къде има нужда от станции за мониторинг и догодина ще разположи апаратура на още 22 места, понеже било ясно, че четири станции вече не стигат на София.

ГЛЕДНА ТОЧКА

"Зеленият билет" се провали. Не само липсата на организация и истински мерки ни убеждават, че това е празен ПР ход на кмета, целящ да се отчете някаква дейност, макар била тя бутафорна". Това коментира "Спаси София", като отчете, че паркингите са останали абсолютно празни, а по бус лентите отново е имало много нарушители, в резултат на което превозните средства са стояли блокирани. "Нямаше и едно допълнително превозно средство на линия, което да поеме евентуално увеличения пътникопоток", отбелязва организацията. Данни че тази най-популярна мярка на общината дава ефект за намаляване на трафика няма. Имаше обаче много сигнали за големи задръствания, хаос и липсващи билети.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големите вериги бензиностанции изравниха цените на горивата

21.02.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

2230 5
За плаж върху дюна ще се плаща глоба до 3000 лв.
Болничният лист на шефа на БНТ предизвика скандал

Коментари

JR

Иде моментът да се разминат и ВЪВ въздуха...🎃

дядо Илия

Преди 30-40 години въздухът беше много по-мръсен от сега - навсякъде миришеше на дим и пушек (зимно време), а по улиците с движение миришеше на бензин, защото колите бяха старомодни, а и той тогава беше "оловен". И "Кремиковци" бълваше толкоз дим и прах, колкото сега изхвърлят всички фабрики в северна България. И на никого не му правеше впечатление. Сега журналята си намериха дъвка и си запълват страниците с едно и също.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×