facebook
twitter

Първа страница

"Граф Игнатиев" се оказа тясна за всичките си пейки

Нов обрат с ремонтите - замразява се строителството по улиците "Шишман" и "6-ти септември"
4174
Илияна Кирилова
Първоначалният замисъл беше това да е само половината от композицията от пейки. Оказва се обаче, че място за повече няма.

Столичната община обмисля поредна преработка на епичния ремонт на софийската ул. "Граф Игнатиев". Кметството е на път да се откаже от част от заложените елементи в пейките композиции на площад "Славейков", се разбра от изказване на кмета Йорданка Фандъкова пред БНТ. След доставяне на част от артикулите общината е установила, че въпросните композиции са прекалено големи и във вида, в който са замислени, ще пречат на минувачите. Ремонтът на централната градска част ще претърпи и друг обрат - спиране на строителството по улиците "Шишман" и "6-ти септември" заради необходимостта от подмяна на топлопровод.

Както "Сега" писа, на площадите "Славейков" и "Гарибалди" са заложени по 7 и 5 композиции от кашпи и пейки от лят камък. Според ценовата оферта на изпълнителя "Джи Пи груп" композициите ще струват по 8922 лв. (б.р. - пейките от по 10 218 лв. бяха заложени по договора с другия изпълнител - "ПСТ Груп", който работи в района на университета, църквата "Св. Александър Невски" и Военния клуб). След скандала за скъпите градски мебели, заложени по проекта, от общината се втурнаха да обясняват, че в зоната на "Графа" няма да се монтират обикновени пейки, а цели композиции. Така от публикации се разбра, че на площад "Славейков" в рамките на композициите са заложени цели 28 елемента. Част от тях вече са доставени и представляват разположени на буква Г блокове, но съоръженията не са монтирани. Досега версията беше, че трябва да се осигурят по-големи отвори около дърветата, но без да се намалява тротоарът покрай трамвайната линия.

"Първоначалният вариант беше да са около дърветата, но това щеше да пречи на хората да преминават покрай трамвайната линия", обясни Фандъкова пред БНТ. Затова на проектанта "А.Д.А." било възложено да търси друго решение. Фандъкова все пак увери, че общината ще плаща само за реално направеното и монтираното. Скъпите пейки по договора с "ПСТ Груп" май също ще останат само на хартия - след скандала от фирмата се измъкнаха, че те не са останали в окончателния вариант на проекта.

 

НОВИ ВИСОТИ

Новина около реконструкцията на центъра на София произведе и зам.-кметът Дончо Барбалов при инспекция на ремонтни дейности на ул. "Филип Кутев". Барбалов изненадващо обяви, че строителството по улиците "6-ти септември" и "Шишман" спира - не се разбра точно докога. Дейностите се отменят заради внезапно изскочила информация за предстояща подмяна на топлопровод от страна на "Топлофикация". "От "Топлофикация" получихме информация, че се налага да се подмени топлопровод по ул. "Шишман" и част от "6-ти септември". Топлопроводът е изграждан 1962-1963 г. и оттогава не е правен ремонт", обясни Барбалов. За 2018 г. по трасето имало 9 аварии. Затова от "Топлофикация" са обявили поръчка за ремонта. Не е ясно защо това не е съгласувано с общината, след като около ремонта постоянно се шуми и подмяната на топлопровода вероятно е планова. Барбалов обясни, че ремонтът на двете улици ще се отложи за 2020 г. Това вероятно означава, че ще бъде платен от бюджета на общината, а не с европейски средства в рамките на проекта за реконструкция на централната градска част.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 100 поръчки за IT услуги са пуснали през 2019 г. държавните ведомства

22.07.2019

Юлиана Бончева

288 3
Чуждият бизнес продължава да избягва България

22.07.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

823 1
Имотният рекордьор във властта ползва чуждо жилище

22.07.2019

Екип на Сега

1619 2

Коментари

buratinob

Думите са излишни.😂

Evasion

София се оказа тясна за размаха на данчетоотсамоков...

Shaaban_bin_Robert

После ще го отложат поради подмяна на магистрален водопровод, а след това и за подмяна на 20kV кабел. Разбира се с надлежно асфартиране между ремонтите. "И така - до края на света!"

Invisible

   А-а, да ги сместят.

   Пари са давани за тях.

   Да идат да видят в Ямбол как са ги сгъчкали.

mr_self_destruct

Ловко, изключително ловко👍

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

ЪЪЪ?

rurade
снимка на rurade

Как управлява милионен град след като не може да накара няколко фирмички да си свършат работата и да довършат един елементарен ремонт?!

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×