facebook
twitter

Първа страница

Французин поведе в надпреварата за европейски главен прокурор

Румънският посланик в ЕС гласува срещу кандидатурата на Лаура Кьовеши
1430
www.profit.ro
Тримата кандидати за европейски генерален прокурор - французинът Жан-Франсоа Бонер, румънката Лаура Кьовеши и германецът Андрес Ритер

Френският кандидат за европейски главен прокурор  Жан-Франсоа Бонер изненадващо поведе в надпреварата след таен вот на посланиците на страните - членки в ЕС, състоял се в Брюксел, съобщи електронното издание "Политико". Досега за фаворит беше смятана румънката Лаура Кодруца Кьовеши, но посланичката на родината й Луминита Одобеску е гласувала срещу нея по нареждане на правителството в Букурещ и е подкрепила французина. При вота Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки, а бившата шефка на румънската антикорупционна служба Кьовеши и третият кандидат, германецът Андреас Ритер – по 29. Процедурата по гласуването на посланиците на страните-членки на ЕС, не е била ръководена от Румъния, която в момента е ротационен председател на ЕС, твърди "Политико". Румънският представител доброволно отстъпил това задължение на колегата си от Финландия, която ще бъде начело на Съвета на ЕС през втората половина на годината.

В следващия етап от надпреварата за европейски главен прокурор, който ще се състои следващата седмица, тримата кандидати ще се явят на изслушване в Европарламента пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. След дебат между членовете на комисията и специално подбрано жури само един от тримата ще бъде предложен за гласуване на пленарна сесия на Европарламента, който трябва да вземе решение с абсолютно мнозинство. 

Финалният списък с трима кандидати - Бонер, Кьовеши и Ритер - беше изготвен от независимо жури, оглавявано от австрийската съдийка Улрике Хаберл-Шварц. Според "Политико" техният фаворит е Лаура Кьовеши заради постиженията й в борбата с корупцията в Румъния, докато оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията. 

За избора на европейски прокурор в България - на стр.9

 

ПРОВЕРКА

Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния стартира проверка срещу първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, шефката на представителството на ЕК в Румъния Анджела Кристя и главния прокурор на страната Аугустин Лазар за фалшифициране на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи местният в. „Адевърул“. Обвиненията са отправени от близкия до правителството сайт „Светът на правосъдието“. На 30 януари е внесена жалба срещу четиримата за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация заради фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Според ищците чрез действията на висшите служители в ЕК са застрашили националната сигурност на Румъния.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НОИ обяви ощетяването на 31% от хората за "неутрален" ефект

19.03.2019

Искра Ценкова

781 3
Созопол внезапно се озова в черния списък на закъсалите общини

19.03.2019

Мила Кисьова

375
Висша служителка на ЕК се самоубила заради натиск да укрива факти

19.03.2019

592

Коментари

цензура

Естествено, сорос няма да допусне румънката да стане главен прокурор... 

аldyсrоwn

Ами мамалигарите да не останат по-назад от тикварите.

генек

Състезанието по Ринг или спортните Диеми ще е?

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

дъртреалист

Логично...

Лаура е дива коза...

За какво им е на баир лозе?

Ще си сложат послушко...

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Наистина, не им трябва таралеж в гащите. Ще вземе да намери корупция по върховете и на ЕС и кво правим тогава?

ГАМЕНЧЕТО

То и от там: Гаранция Франция.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×