facebook
twitter

Първа страница

Еврокомисар отряза министър Желязков и колегите му за плана "Макрон"

В закъсняла офанзива водещи български политици се опитват да спечелят подкрепа за автобранша
3602
Министерство на транспорта

Ден преди насрочения за днес протест на българските превозвачи в Брюксел и заседанието на транспортната комисия в Европарламента наши политици направиха истинска дипломатическа офанзива в опит да спечелят европейска подкрепа срещу спорните законодателни поправки в пакет "Мобилност 1", известни и като плана "Макрон". В сряда ресорният министър Росен Желязков заедно със своите колеги от Унгария, Литва, Латвия и Полша се срещна с еврокомисаря Виолета Булц, за да я убеди, че промените в правилата са дискриминационни и ще навредят жестоко на източноевропейските фирми за товарни превози. Подобни срещи бяха проведени и с водещи евродепутати.

Комисар Булц обаче направи разочароващо изявление след разговора. Тя повтори познатите клишета, че предлаганите промени щели да донесат "осезаеми ползи" както за шофьорите, така и за фирмите и че "Европа се нуждае от ясни правила в този сектор". Нещо повече, Булц обяви, че ще се "намали значително административната тежест" за бизнеса, макар че нашите автокомпании твърдят, че ще се случи точно обратното - особено ако командировъчните и осигуровките на водачите трябва да се изчисляват поотделно за всяка държава, през която возят товарите си.

По време на срещите си министър Желязков повтори, че България е категорично против задължението шофьорите да се връщат у дома на всеки 4 седмици, както и срещу забраната да нощуват в кабините на тировете и новите правила за плащане. „Изключително важно е да защитим фундаменталните човешки права на шофьорите, така че те да имат възможност сами да избират къде да прекарват свободното си време. В противен случай се нарушават техните права“, отбеляза транспортният министър. Той посочи, че е алогично шофьорите да се пращат да спят в хотели, при положение че по европейските шосета няма мрежа от надеждни охранявани паркинги, където тировете да нощуват. На среща с евродепутата Ван де Камп Желязков подчерта, че законодателство, което разделя Европа, подрива принципите на Евросъюза и подхранва евроскептицизма. И коментира, че „предстоящият протест на превозвачите не е форма на натиск, а е демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“.

Междувременно стана ясно, че трима български евродепутати, които са резервни членове на транспортната комисия, ще участват в заседанието й днес по поправките "Макрон", за да гласуват против дискриминационните текстове. Това са Петър Курумбашев (БСП), Андрей Новаков (ГЕРБ) и Ангел Джамбазки (ВМРО). Пред БНР Петър Курумбашев разкри каква ще е тактиката на българските представители: "Коментираме кой с кой колега от коя държава да говори, за да може да обединим повече държави да гласуват в наша полза. Опитваме се да направим мнозинство в комисията".

Евродепутатът Сергей Станишев, който е шеф на Партията на европейските социалисти, съобщи, че е запознал бюрото на Групата на ПЕС в Европарламента с предстоящия протест на българските превозвачи и с позицията на БСП.  "Доволен съм, че колеги от Италия и Испания проявиха разбиране към българската позиция и че Бюрото взе решение да не се бърза с гласуването на пакета за мобилност в пленарната зала, за да има време за намиране на разумен баланс", обясни той.

Според БСП сегашният Европарламент има само броени месеци живот и е редно следващите евродепутати да вземат решения, важни за цял бранш.

"Ще бъдем на площада в Брюксел заедно с хората, за да изразим категоричното си несъгласие с подхода на колегите от други държави. Дипломатическата офанзива на българското правителство обаче ми се струва закъсняла", не пропусна да отправи критика Станишев. Той коментира, че българските управляващи са пропилели шанса да спечелят подкрепа по време на българското европредседателство. "Министрите бяха заети с председателстване и размяна на поздравления, но нищо повече. Австрийското председателство обаче не страдаше от подобни задръжки - те постигнаха своето и в началото на декември м.г. Съветът гласува позиция, която силно ощетява българските превозвачи. Разбира се, ние ще положим всички усилия, но няма как да се компенсират изцяло пропуснатите възможности от страна на държавата", коментира социалистът.

 

ПРОТЕСТ

С два чартърни полета на "Бългерия ер" днес около 400 представители на транспортния бизнес ще пристигнат в Брюксел и ще организират шествие до сградата на Европарламента. Те ще бъдат подкрепени евентуално от свои колеги от други страни. 10 специално брандирани тира също ще бъдат паркирани пред парламента в знак на протест срещу готвените промени в правилата за превозите.

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още управляващи са се сдобили с евтини имоти в елитни квартали

26.03.2019

Таня Петкова

842 4
Засега Западна Европа няма да връща мигранти в България
Премиерът на Румъния забърка международен скандал

26.03.2019

883 1

Коментари

Evasion

ще се случи точно обратното - особено ако командировъчните и осигуровките на водачите трябва да се изчисляват поотделно за всяка държава, през която возят товарите си.

Е да, прави са - като досега въобще нито са изчислявали, нито са плащали командировъчни... 

Думи думи

Е сега как да не задействаш процедура за напускане на Европейската държава!

И да се тегли чертата.

Какво ви дадохме, какво ни давате.

 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Като не ти харсва ЕС, куфара и москоу те зове.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×