facebook
twitter

Първа страница

ЦИК наказа медии за огласяване на прогнозни проучвания

Малкото име на Радан Кънев изчезна от бюлетина, а Веселин Марешки агитира със сваляне на цената на бензина
793
Илияна Кирилова
От ЦИК не видяха особени проблеми около нарушенията на изборите, освен традиционните сигнали, но се притесниха от оповестяването на прогнозни резултати.

Директно нарушаване на забраната за огласяване на прогнозни изборни резултати от електронни издания, "изчезване" на първото име на кандидат за евродепутат от бюлетина, както и десетки сигнали за купуване на гласове белязаха изборния ден вчера. Стигна се и до арест на мъж в Тетевен, а районната прокуратура му повдигна обвинение. В същото време в разрез със закона един от кандидатите за евродепутат агитира в своя полза, като "свали цената" на бензина и дизела, а политическите централи си отправиха взаимни обвинения за агитация в близост до изборните секции.

Няколко медии огласяваха открито вчера как се подреждат политическите сили във временните проучвания. От ЦИК обявиха, че са санкционирали три електронни медии. По време на дебата, който се предаваше онлайн, председателят на ЦИК Стефка Стоева коментира: "уважаваме медиите, но законът трябва да се спазва".

Съобразно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс (ИК) е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден и до обявяване на края на изборния ден на територията на страната, се посочва в решенията на ЦИК. Комисията приема, че публикуваната информация в интернет за предварителни данни от резултатите от гласуването и от допитвания до общественото мнение по повод изборите е в нарушение на посочения текст от изборното законодателство. По разпоредбите на ИК глобата е до 5000 лв. при първоначално нарушение, а при повторно стига до 10 000 лв.    

Публикуването на данни от екзитполове в изборния ден бе един от въпросите, които доведоха до обсъждане на промяна в изборното законодателство през февруари. Въпреки намерението на ГЕРБ да премахне забраната в последния момент тя бе потвърдена и дори утежнена с рестрикции и към сайтовете на медиите в електронните мрежи.

Изборният кодекс забранява още в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат. Въпреки това лидерът на "Воля" Веселин Марешки, водач на листата на партията си за евровота, свали цените на бензина и дизела в изборния ден, за което може да бъде глобен. Марешки обяви, че е бил заплашван със саморазправа с бизнеса му и обектите му ще бъдат затворени, ако не повиши цените. “Ударът срещу мен е удар срещу всички почтени българи, които не искат да ги грабят. То не бяха недомлъвки, откровени закани, есемеси и всякакви други такива послания. Затова обявявам разпродажба на всички горива в бензиностанциите. До изчерпване на количествата цената е 1.99 за дизела и за най-масовия бензин А 95", обяви на страницата си във Фейсбук Веселин Марешки.

За "изчезване" на името си от бюлетина алармира в социалните мрежи и Радан Кънев, водач на листата на "Демократична България". От приложената снимка се вижда, че начело на бюлетината е обявен като "Миленов Кънев”. "Дребни "грешчици" - в списъка с кандидати (все още не знаем дали във всички секции) първото ми име - Радан - е пропуснато. На всякакви номера съм се нагледал, но това е ново...", коментира Кънев.

От прокуратурата съобщиха, че до обяд в неделя са образувани 14 досъдебни производства за престъпления срещу политическите права, но по тях няма привлечени лица. Те са в районните прокуратури в Бургас, Сливен (2), Елена, Павликени, Провадия, Търговище (2), Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и две досъдебни производства за посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението е за умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб. Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143. На предишните избори за Европарламент през 2014 г. са били образувани 21 досъдебни производства, а преписките за проверки по сигнали са били 535.

Наблюдатели на изборите отчитат още, че има ръст на нарушенията при приемането на изборните книжа. “В голяма част от областните градове, като Пловдив, Варна, София, при приемането на изборните книжа членовете на комисиите бяха с доста намален състав, по-малък от изискуемия. Например в Пловдив бяха отишли само двама души от деветчленен състав, което принципно е забранено, трябва да бъдат 50 плюс един. Но все пак дори след сигнала на нашите наблюдатели от Пловдив изборните книжа са приети и комисията си е взела нещата и си е наредила помещението", коментираха от Института за социална интеграция.

На таблото в кабината за гласуване в изборна секция в София, където се поставя списък с имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи в поредност на партиите и коалициите съобразно номера им в бюлетината, е било допуснато "умишлено разместване в номерацията". Разместването засяга ГЕРБ. Под номер 12 в списъка вместо ГЕРБ фигурират партията на „Зелените“ и нейните кандидати. Още по-необяснимо е, че списъкът с кандидатите не е за евроизборите, а от предишните парламентарни избори.

ОБВИНЕНИЯ

Предизборните щабове на основните политически сили традиционно си отправиха взаимни обвинения за купуване на гласове по различни места из страната, като този път сумата вървеше между 20 и 30 лв. на човек, за поставяне на плакати и изборни материали в близост до СИК и РИК, за участие на членове на комисии в партийна агитация и пр. Имаше и отстранен представител ва СИК в дупнишкото с. Баланово заради употреба на алкохол.

Все още няма коментари

Още

Швед открадна такси в Несебър

15.07.2019

2395 21
Прокуратурата ще плаща вместо Цветанов за "лекарите-убийци" от Горна Оряховица

15.07.2019

5982 23
Антикорупционната комисия надгражда реалността, за да й пасне на целта

15.07.2019

Мартин Георгиев

1799 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×