facebook
twitter

Първа страница

Чумата по прасетата стигна до София

Протестиращите в Крушаре предупредиха за пети случай на свободно разхвърлени отпадъци от „превантивно“ клане на прасета
798
 Илияна Кирилова
Вече близо 10 дни пътят Сливен - Ямбол при село Крушаре е блокиран заради протест срещу избиването на прасетата от "задния двор".

Африканската чума по свинете достигна и София въпреки строгите мерки, които твърди, че взима Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Положителна проба е била установена при диви свине край село Желява, което се намира на около 20 км от София. Това съобщиха от софийската областна дирекцията на агенцията, предаде БГНЕС.

Това означава, че в 20-километровата зона около новото огнище всички прасета трябва да бъдат умъртвени. В тази зона попадат селата на североизток от столицата, както и град Елин Пелин. От местната власт там приканват всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и до общината в Елин Пелин, за да се изготвят списъци, по които ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата за отглеждане на животни.

Късно следобед във вторник БАБХ потвърди нови четири случаи на африканска чума при диви свине - в землището на с. Бистренци, Русенско, на територията на община Девин, Смолянско, в силистренската община Дулово и в софийското село Желява.

Междувременно стана ясно, че случаите на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци при масовото ликвидиране на прасетата в така наречения "заден двор" продължават да се увеличават. Протестиращите срещу избиването на прасета в личните стопанства от сливенското село Крушаре изпратиха до премиера Бойко Борисов ново отворено писмо, в което се казва, че се разкрива вече пета екологична бомба заради свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. „превантивно“ клане на прасета. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево на отпадъци, директно изхвърлени във водата и около водата.

Това е второто "известие", което протестиращите пращат до премиера, до министъра на земеделието Десислава Танева, екоминистъра Нено Димов и до Агенцията по безопасност на храните. Досега няма реакция от нито една институция. Точно в тази обстановка зам.-министърът на земеделието Янко Иванов се похвали преди дни, че чумата вече се овладява и няма нови случаи при домашните животни. Според протестиращите обаче нито БАБХ, нито земеделското министерство се е поинтересувало, а с проблема са оставени да се справят полицията и пожарната. "В условията на епидемия е редно да се поеме отговорност на най-високо ниво за некачествените мерки за превенция, които, както изглежда, водят до екологична катастрофа. Блокадата остава!", пишат гневните протестиращи.

Според тях не става дума за случайни инциденти, а за системна грешка в политиката по превенция на африканската чума по свинете и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни.

В неделя до сливенското село Гавраилово бяха открити чували с разложени животински останки, като според местните това са отпадъци oт масовото клане на домашни прасета заради мерките около чумата. Те бяха обезвредени от ветеринарните служби, но не е ясно на колко места в страната още има подобни случаи.

ОЩЕ МЕРКИ

В страната има регистрирани 32 случая, в различни райони, на намерени мъртви диви свине. Около всяко такова огнище на заразата има определена зона от 200 кв. км, в която всички дейности в гората се забраняват. Това е направено със заповедта на министъра на земеделието отпреди 2 седмици. В тези зони е забранен дърводобивът и влизането на хора за каквито и да било дейности. Това обясни пред БНР доц. Георги Костов, съветник на земеделския министър. Как на практика се осъществява контролът не бе обяснено. Няма забрана за дърводобив единствено в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. За останалите области забраната не е тотална, а в определени райони. Най-много са зоните с ограничения в Северна България - в районите на Русе, Монтана, Силистренско.  "Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и регионалните дирекции по горите. За съжаление, това нещо не е стигнало до ушите на всички изпълнители, особено в общинските структури. Затова от вчера текат проверки по места, защото без изпълнението на тази заповед ние сме пред опасност от компрометиране на мерките", добави Георги Костов.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДПС се оплака от мутризация на политиката

29.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

902 7
Болникът Борисов прелива партийна кръв на Цветанов

28.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5644 17
Починалите пациенти с коронавирус надхвърлиха 1 млн. в света

27.09.2020

Обновена

1975 20

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

В страната има регистрирани 32 случая, в различни райони, на намерени мъртви диви свине. Около всяко такова огнище на заразата има определена зона от 200 кв. км, в която всички дейности в гората се забраняват. Това е направено със заповедта на министъра на земеделието отпреди 2 седмици. В тези зони е забранен дърводобивът и влизането на хора за каквито и да било дейности. Това обясни пред БНР доц. Георги Костов, съветник на земеделския министър.

Сега селяните, и част от гражданите, като разберат, че освен без мръвки ще останат през зимата и без дърва за отопление съвсем ще се шашнат. 

Влез или се регистрирай за да коментираш