facebook
twitter

Първа страница

Цената на F-16 ще скочи със стотици милиони левове

И управляващи, и опозиция отказват да назоват конкретни суми, но се очаква стойността на американските самолети да стигне поне 2 млрд. лв.
2861
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Предложението на правителството очаквано получи подкрепа от ДПС.

Вместо 1.8 млрд. лв., както гласува Народното събрание през 2018 г., на данъкоплатците ще им се наложи да платят със стотици милиони повече по бъдещата сделка за нови изтребители за бойната авиация. Това стана ясно във вторник, след като парламентарните комисии по отбрана и финанси одобриха при закрити врати искането на правителството да преговаря за американски самолети F-16.

В предложението на кабинета е записано, че параметрите на евентуалната бъдеща сделка със САЩ може да се отклоняват от задължителните изисквания, приети от депутатите м.г. - стойността на проекта да е 1.8 млрд. лв. с ДДС, машините да бъдат доставени до 3 г. от влизането в сила на договора, а плащането да бъде разсрочено за период от 10 г. Очакванията са, че стойността на F-16 ще надхвърли финансовата рамка, както и че американската страна ще поиска плащането да бъде еднократно.

Заради закритите заседания така и не се разбра какви са новите параметри, в рамките на които ще преговаря правителството. Поне този предлог използва военният министър Красимир Каракачанов, за да откаже да назове конкретна сума. Той уточни, че разходите по сделката може да скочат „до максималната стойност на офертата, която е направена до момента“. Каква обаче е офертата на американската страна, Каракачанов въобще отказа да коментира. Сподели само, че увеличението няма да стигне 300 млн. лв., и увери, че по-високите харчове за самолети няма да бъдат за сметка на останалите разходи за модернизацията на армията.

Депутатът от БСП Славчо Велков, който е член на комисията по отбрана, обяви, че очаква общата стойност на проекта да скочи до 2.5 млрд. лв. Според него дори правителството да успее да договори най-благоприятни условия с американската държава, разходите за нови самолети няма да паднат под 2 милиарда.

Каракачанов прогнозира, че ако правителството получи мандат да започне преговори със САЩ, те няма да продължат повече от 3-4 месеца. По повод твърденията, че България може да бъде съдена от Швеция, чиито изтребители „Грипен“ бяха пренебрегнати заради американските F-16, военният министър цитира юристи, работещи за парламента, според които европейското законодателство не позволява обжалване или арбитраж при военни договори.

 

СВЕТКАВИЧНО

Предложението на правителството ще бъде разгледано в сряда в пленарната зала. ГЕРБ ще предложи обсъждането да протече отново при закрити врати с мотива, че се обсъжда класифицирана информация. Партията на Бойко Борисов ще разчита на подкрепата на ВМРО, както и на гласовете на ДПС. Движението застана зад правителството в двете парламентарни комисии и се очаква да направи същото и при гласуването в залата. Това ще осигури достатъчно гласове на кабинета, тъй като категорична съпротива идва от страна на БСП, НФСБ и „Воля“.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

25 държави събраха $100 млн. помощ за Венецуела

15.02.2019

1965 51
САЩ виждат "нов Холокост" заради амбициите на Техеран

15.02.2019

382 5
Двоен агент на Иран разкрил тайни на Пентагона

15.02.2019

1177 1

Коментари

Залез

В предложението на кабинета е записано, че параметрите на евентуалната бъдеща сделка със САЩ може да се отклоняват от задължителните изисквания, приети от депутатите м.г. - стойността на проекта да е 1.8 млрд. лв. с ДДС, машините да бъдат доставени до 3 г. от влизането в сила на договора, а плащането да бъде разсрочено за период от 10 г. Очакванията са, че стойността на F-16 ще надхвърли финансовата рамка, както и че американската страна ще поиска плащането да бъде еднократно.

Да си подават оставките тия ИЗМАМНИЦИ.

bay Dragan

Измамници не! Прес-тъп-ни-ци!

Stern

Това не е вярно. Баце и пуделите му многократно се клеха, че цената от 1.8 млрд. и разсроченото плащане са незаобиколими условия. Да не искате да кажете, че е лъгал?

А и откъде ще намери 2 млрд. за еднократно плащане? Нали преди 20 дена опразни хазната?

Залез

Баце може да е премиер на всички българи, но тъй като аз не съм гласувал за него, иска да питам ония, дето са го направили:

 

Вие оправдавате ли тая измама? Как я оправдавате? Мислите ли, че и аз трябва да страдам заради вашия малоумен избор? Защо?

Stern

Апропо, нали ДПС бяха проклятие, нали никога с тях, пък за пореден път подпират ГЕРБ. И то моментално.

Дали още някой се пита защо правителството Му реши без много мислене да даде точно на Доган милионите от въздуха за студен резерв?

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

Докато американците  досега казват само -  ''дайте да дадете''/за Афганистан, за бази, за военен бюджет, за ф16 и т.н./ шведите до сега казват в ЕС - вземете пари по тази програма, вземете пари от този еврофонд, на ви пари за тази магистрала, на ви пари за онази кохезия и т.н. защото  Швеция е един от най-крупните донори на пари в ЕС.

И понеже сме неблагодарно племе винаги забиваме нож в гърба на този който ни помага.

Сякаш нашето небе за нас е по-ценно отколкото шведското небе за шведите че отказваме грипените. Самите американци се отказват от ф16 и се чудят на кого да пробутат консервираните си ф16. Ще ги лъснат малко, ще добавят малко нова електроника, ще им набият нови номера на шасито и айде на будалите блок70 пепелянка/viper/ в торба. Аеродинамика made in 1970 година.

Mастар

Да знаеха ЛМ, да дадат една оферта за 800 млн лева, за 16 самолета, срок на доставка една година. Барабар с обучението. 

Директно щяха да спечеля съвсем честно. Следва добре познатия Анекс, с който сроковете и цените цените се увеличават с 400% и всички са доволни.  

Що се отказаха от тоя изпитан похват?!?

Хулиган

Когато си се съгласил изобщо да харчиш пари за ненужни хвърчила, няма какво да се чудиш, че големият Началник ти пробутва стоката си.

И даже не те интересува, дали си спазил законите на бантустана.

Докато това объркано общество продължава да си мисли, че с осем (!?!?) аероплана може да си защити територията, все така ще го пързалят да плаща без да го питат...

.......................................

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

von Gossinger
По-добре повече пари за стар Шевролет, отколкото по-малко пари за нов Москвич.
Васик

Тези на снимката ще се избият да гласуват, приличат на Тодор Колев в "Двойникът".

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

Можем да направим виртуално залагане колко ще паднат заради попаднали птици в двигателя.

Според мен заради голямото птиче разнообразие конкретно у нас, 1 двигателната конструкция с 1 въздухозаборник  с много голямо сечение от 8 самолета ф16 ще паднат 1-2.

Залез

По-добре повече пари за стар Шевролет, отколкото по-малко пари за нов Москвич.

Ае бегай па ти с тая обсесия, досадно е.

Шлифера

Не знам защо се джавка  още като знаем, че ЦВИНОКИО вече си е похарчил комисионните за лобацията и е увеличил значително сградният си апартаментен  фонд....
А иначе ГОЛЬО от плебса ще плаща лиготиите  на ШАЙКАТА видно по долу.....
 
"България ще бъде съдена и осъдена за казуса с "ГРИПЕН", казва адвокатът
Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас...."
 
 
 
http://epicenter.bg/article/Ne-si-igrayte-na-mezhd...

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

цвинокио е слаба ракия  

комисоните са з ачорапа  той ангажитра и заложи параметрите в служебното правителство

член на цру чорапа е от 92 година..а цвинокио много по късно...

mi6osp.

Като сложим и това, което ще платим на Швеция и Италия, които ще ни осъдят за неспазване на договора за конкурса, ще минем 3 млрд.

Което прави грубо 375 000 000 лв. или 190 000 000$ за самолет Ф 16 за България.

Американската армия купува Ф- 35 за под 90 000 000 $ броя.

Така ,че плащаме за един Ф16 модел 1970 като за два Ф-35модел 2008  и две Чесна.

Чисто политическа  сделка- някой спасява кожата от закона Магнитски.

Знаем и името на този някой.

 

сталкер пустиняк

Нормално, я виж какво стана Белене. Плащаме, плащаме,  пък накрая дори не работи АЕЦ-а. Това благодарение на герберастите. 

Максим Велков

ЦЕЛТА БЕ ПОРАЗЕНА!

 

Ф16 вече цел порази! 
Камък върху камък 
от закона не остави! 
Цялото НС унищожи, 
обезмисли евтино, 
наличието на държава!

Максим Велков

http://maxim0411.blog.bg/politika/2019/01/15/celta...

mi6osp.

Най-вероятно всичко за Ф-16 със специалната цена за България започва от тази клюка/?/:

 

Публикувано на 18.02.2016 / 14:27

НЮЛАНД УВЕДОМИЛА БОРИСОВ, ЧЕ USA СЛУЖБИТЕ СА ОТКРИЛИ 450 МЛН. ДОЛАРА В БАНКА В САУДИТСКА АРАБИЯ НА ИЗВЕСТЕН БГ-УПРАВЛЕНЕЦ И НЕГОВ СЪРАТНИК С ТУРСКИ ПРЯКОР. ФЕДЕРАЛЕН СЪДИЯ Е РАЗПОРЕДИЛ КОНФИСКАЦИЯ НА ПАРИТЕ.

 

http://afera.bg/%D0%BD%D1%8E%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%...

генек

Отделно ковмисионните. И ново гражданство на селянина от Шума...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ПРЪСТОВЕТЕ

Няма го Венци Димитров от СДС да МУ напомни, че НАРОДНИЯТ съд е осъдил само тези депутати, които са гласували за обявяването на война на САЩ и Англия.

von Gossinger
Няма безплатен обяд. Доказана от практиката истина.
потребител_07
снимка на потребител_07

''Партията на Бойко Борисов ще разчита на подкрепата на ВМРО, както и на гласовете на ДПС.''

---

Оставка на правителството!

Да си подават оставките и да се махат.

Не ни трябват управляващи с нисък IQ,

без експертни познания,

корумпирани,

непукисти!

Смотаняци👎👎👎

 

Гларyс

Ама ни бива по изгодните сделки. 3 папи МУ галиха главата, 3 руски проекта спря, а сега най-изтребителната авиация ще ни осигури. Поне ще я платим де, а какво и кога ще получим не е важно. Важното е да сме живи и здрави...

Domi

Сделката за изтребителите  при 1.8 милиарда лева е по 300 лева на човек 6 милиона заедно със циганите и кърмачетата.... форма на васален данък за САЩ.... 800 милиона евро платихме на руснаците за реакторите който никога няма да работят...също васален данък платен на сюзерена и за калпак европейските банки на държащи над 90 % от пазара в България обявиха 1, 5 милиарда печалба след данъци това е третият сюзерен...на който плащаме общо 4.5 милиарда за 1 година

Domi

За протокола ....бюджета на здравната каса е около 1.8 милиарда лева а в Австрия за приблизителен брой населениее 50 милиарда лева .. затова няма държава, държавата задържа паричният поток ....в територията не.

Mастар

а

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Вай вай, тука русофилата как се е разпенил да громи врага, не е истина. Как можаха да не купят Грипени, може да са без ракети, ама едни хора какви комисионни щяха да вземат. Не ги е срам, никакво уважение към Ради Радев.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

За протокола ....бюджета на здравната каса е около 1.8 милиарда лева а в Австрия за приблизителен брой населениее 50 милиарда лева .. затова няма държава, държавата задържа паричният поток ....в територията не.

Да ама в Австрия изгониха руснаците 1955. също така нямаше няколко фалита и управление на овчари. Така наречната овчарократия.

jovani
снимка на jovani

Вай, вай форумната гмеж се е мобилизирала на рубежа.

Ще рече човек, че шведски=съветски.

 

Стяга ги шапката, че която държава доставя оръжието, тя има контрол върху политиката.

Понеже ако не слушкаш се спират доставки на резервни части, въоръжение, поддръжка и т.н.

Няма как хем да получаваме амраами и да сме срещу матушката. Примери бол, от всички доставчици.

 

Само дето забравят, че България е по-скоро изключение от това правило, поне последните 120 години.

Влез или се регистрирай за да коментираш