facebook
twitter

Първа страница

Борисов обеща: Търговският регистър ще работи на 100% в сряда

Шефът на Агенцията по вписванията подаде оставка, но не смята, че е виновна, и се обяви за жертва на политически натиск
1167
БГНЕС
Бойко Борисов беше в Стара Загора, за да инспектира обектите, които се изграждат със средства по европейски програми в града.

Търговският регистър ще работи напълно до сряда, обеща лично премиерът Бойко Борисов вчера. "Виждате, има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата", каза министър-председателят в Стара Загора.

В петък изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, а правосъдният министър Цецка Цачева моментално я прие. Агенцията е отговорна за неработещия вече 10 дни Търговски регистър. Даскалова подаде оставка след среща между Цачева и Борисов, който ден преди това обяви, че е недоволен от нея, но смята, че трябва да се правят промени чак след като кризата с недостъпния регистър е преодоляна. Явно Борисов смята, че това е факт, въпреки че Даскалова си отиде при неработещ регистър.

С политически натиск е бил направен опит за отклоняване вниманието "от преките изпълнители и отговорните лица" за срива на Търговския регистър, е обявила Зорница Даскалова в своята оставка, твърди "Правен свят". Даскалова заявява още, че разглежда оттеглянето си като дълг вследствие на безпрецедентния срив на 9 август на Търговския регистър. "Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица съгласно подписаните договори ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти", пише Даскалова до Цачева, без да назовава конкретни имена на политици или партии.

В оставката си Зорница Даскалова посочва още, че "в Агенция по вписванията се намира цялата документация, доказваща взетите управленски решения от всеки ръководител (новоназначаван почти всяка година), както и документираното състояние на системите". "Искрено се надявам да бъде оповестено какво е реалното състояние на тези изключително важни за държавата системи предвид наблюдаваните и цитирани по-горе процеси", завършва тя.

Междувременно група от 69 адвокати написаха открито писмо до президента, министър-председателя и министъра на правосъдието, в което изразиха възмущението си от неработещия Търговски регистър. Те поискаха не оставки, а наказателна отговорност за виновните. Адвокатите настояват и за поемане на отговорност от правителството. Според тях е задължителна и прокурорска проверка на работата на правосъдното министерство и на Министерския съвет.

"Държавата не работи, когато търговският оборот е прекратен, защото без Търговски регистър и банкова сметка на фирма не може да си откриеш, и пари от банката да изтеглиш, и колата на фирмата си да продадеш, и кредит да вземеш, и т.н.", написаха те. "Загубите за търговския оборот са неизчислими, никой не се наема да прави такава сметка. Правителството е оставило директора на регистъра да се оправя със ситуацията, а тя информира, че се работи. Това не е достатъчно, нито е нормално, не може обяснението да е "случва се"! Търговският регистър е част от националната сигурност на страната", написаха адвокатите малко преди оставката на Даскалова.

Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър, обяви пред Би Ти Ви правосъдният министър Цецка Цачева, макар че не стана ясно дали търсенето на отговорност се изчерпва с отстраняването на Зорница Даскалова. Само за миналата година държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на Търговския регистър, обясни Цачева. "Специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието, включително и финансово, допълни тя.

 

ИСТЕРИЯ

Навръх кризата с Търговския регистър за няколко часа в петък беше недостъпен и сайтът на Министерството на правосъдието. Оттам обясниха проблема с технически причини. След информации, че не е достъпен и сайтът на ГРАО, от регионалното министерство се наложи да обяснят, че ако в него се влиза през "Гугъл", търсачката отвежда до варианта на гражданския регистър, който е активен само по избори, но на страницата има и линк към работещия сайт на ГРАО. 

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката

20.02.2019

Мила Кисьова

2803 7
Управляващите замазват скандалите с обещания за по-високи заплати
Швейцария вече не е атрактивна за имигранти от ЕС

20.02.2019

1407 7

Коментари

zumer

Може би, заглавието трябва да звучи по следния начин:

" Борисов, обеща, че до сряда, информацията уличаващата  актива на ГЕРБ/к/ публикувана на страницата на Агенцията по вписванията Търговски регистър ще бъде заличена на 100%"

Доцента

Бобито е веуик...

маргаритка2

И последно какво замитат толкова ачик?

Дългове към НАП, къщата в Барцилона?

вървят залагания.

Кака Сийка

?  Ама запомнете веднъж завинаги, че се пише "100%", а не "на 100%"! 

дъртреалист

Срокът е обявен.

До сряда, кой каквото има за изчистване да се обажда.

Повече удължаване на срока е неприлично.

За заплащането - банковите софтвери работят без криза.

 

Manrico
снимка на Manrico

И последно какво замитат толкова ачик?

Дългове към НАП, къщата в Барцилона?

вървят залагания.

Острова, острова в Гърция. Щото то е вярно, че и дълговете към НАП, и къщите в Барцелона се вписват в регистъра заедно с островите, обаче за Къщата др. Елена Йончева вече се хвана да я разследва. А тя каквото хване, не пуска, тия дни ще извади всичко за Къщата. Според информирани източници, прогресивни сайтове и популярни форуми чакало се само за две мивки и една изтривалка да дойде информация за произхода и цената и всичко щяло да излезе.

D4D5
снимка на D4D5

А ти

Плати ли си

Рушветчето?!

Stern

Шефът на Агенцията по вписванията подаде оставка, но не смята, че е виновна, и се обяви за жертва на политически натиск

Ами тя нали затова взима 5-цифрена заплата? Не за да върши работа, а да е бушон.

Обикновен герберизъм.

Хулиган

Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия.

Прав е Боко, при царя цялата сграда на Министерския съвет се запали и пак нямаше никаква олелия.

А сега за някакъв си Търговски регистър адвокатите опищяли орталъка.

В сряда ще проверим, може и на 110 процента да заработи.

Колко му е да преизпълнят плана...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

kt_m
снимка на kt_m
И ББ пуска регистърот в сряда. Хитър е - не казва коя сряда...

 

На кадрото - ББ разглежда регистърот.
JollyRoger's

Именно - брои налице ли са всички хардкопита...

vvatkov

Кака Сийка

Ама запомнете веднъж завинаги, че се пише "100%", а не "на 100%

 

Може така да го е казал.

Само не се уточнява коя сряда. Ще го поправят поне още няколко пъти, мисля аз.

mi6osp.

Забележка: не е уточнен месецът и годината на срядата.

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

обаче за Къщата др. Елена Йончева вече се хвана да я разследва.

Аз пък си мислех, че др. Йончева "разследва" БенчевГЕЙТ, пък то излезе, че за чужди далавери била зряща, а за "далаверите на другарите" била незряща. И тя излезе тарикатка, т.е. подходяща за длъжността.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

"Над 20.6 милиарда лева задължения са заличени от ТР. Операция „Джунгла” https://bultimes.com/%D0%9D%D0%B0%D0%B4-20-%D0%BC%... В понеделник БОЕЦ огласихме информация получена от наш източник, че срива на Търговския регистър е част от операция „Джунгла”. Целта е да бъдат унищожени електронните архиви и масивите съдържащи информация за несъбрани задължения поради изтекла давност за над 20.6 милиарда лева, както и да бъде заличена информация за фирми свързани с определени лица. Това са задължения, които не са събрани заради престъпно бездействие на НАП. РАЗБИРА СЕ , ТОВА БЕЗДЕЙСТВИЕ НЕ Е БИЛО СЛУЧАЙНО. Става дума за дължимо ДДС и корпоративен данък за минали периоди – от 2000 г. до 2013 г. в размер на десетки милиарди. Тази информация не е публично достъпна и след рестарта на ТР няма как да бъде установено дали липсва. Тази информация се съдържа само в базите на НАП и след нейното унищожаване, е невъзможно тя да бъде възстановена. Блокирането на достъпа до всички бази данни на ТР е, за да се прикрие истинската цел."

Solace

Ъм, такова, НАП какво общо има с Търговския регистър? Щото нито са на едно подчинение, нито имат общи сървъри. Ако нещо от сървърите на АВ е изчезнало, и го има в НАП, то това значи, че е възстановимо. Ако има желание, де...

buratinob

За НАП има данъчна тайна, Търговският регистър е достъпен за всеки с електронен подпис.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×