facebook
twitter

Първа страница

Борисов категорично защити земеделския си министър

Премиерът няма доверие на председателя на ВКС Лозан Панов
4937
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министър-председателят Бойко Борисов засега спира с оставките в кабинета, въпреки че разкритията по „Апартаментгейт“ и аферата с къщите за гости продължават, стана ясно от участието му в Би Ти Ви вчера. Борисов защити земеделския министър Румен Порожанов, като каза, че „се справя много добре със задачите в сектора“ и че не възнамерява да иска от него да напусне поста си въпреки констатираните нарушения с евросредства при къщите за гости. Все пак премиерът остави отворена вратата с обещанието: "При най-малката нередност ще го отстраня".

„Секторът е сравнително спокоен. Днес се среща с пчеларите, вчера беше за градушките в Българене и на други места, задвижиха процедурите в Исперих, Дулово...“, обясни премиерът за Порожанов. Борисов намира програмата за къщите за гости за добра. „Дяволът е в детайлите. Има много, много места, където къщите за гости си работят, и то много добре“, посочи той. „Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща - в момента върви пълна проверка и на полицията, и на прокуратурата. Караме отзад напред, сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена в общините“, обясни премиерът.

Премиерът обаче се измъкна и не отговори на въпроса дали има доверие на председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който е в отпуск, докато тече проверка срещу него заради луксозния му апартамент на ниска цена с огромна недекларирана тераса. Той прехвърли отговорността за съдбата на Георгиев на парламента, който избирал ръководството й, въпреки че често диктува решенията на мнозинството. „Комисията свърши много работа, над 2 млрд. лв. е конфискувала и запорирала“, смята Борисов.

В същото време премиерът обяви, че няма доверие на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. „Не, нямам му доверие, действа като политическа фигура, не като магистрат“, каза Борисов. „Това са две абсолютно еднакви неща - Георгиев и Панов“, смята Борисов. И препоръча на Панов да „си гледа съда“ и да „съди право“.

В приповдигнато настроение и често прекъсващ водещата Цветанка Ризова Борисов разкри, че не гледа телевизия. Все пак обаче коментира и показния арест на бившата кметица на  "Младост“ Десислава Иванчева. "Два пъти съм им казвал мнението си на всички участници в ареста. Те ми обясниха, че трябвало всяка една банкнота да се опише, за да не им падне вещественото доказателство", посочи Борисов. "Дори и най-тежкият престъпник трябва да бъде уважаван като човек. След като на тази крехка жена й сложиха белезници на краката и ръцете и до нея вървяха двама гиганти полицаи...", коментира още той. След това обаче арестите, които гледал, били "много семпли и точни". "Взеха си поука и не са допускани такива грешки. Видяхте колко арестанти от чужбина се докараха без парадийност. Така че мисля, че и за службите това е обица на ухото", смята премиерът.

Относно посещението на папа Франциск и дали той е настоял пред него да "приютяваме" още бежанци Борисов заяви, че изобщо няма такова нещо. Той определи подобни информации като "жълти и кафяви". "Не може да се правят такива внушения, гадости", каза той.

МАНДАТ

Премиерът отново декларира, че няма да подава оставка, тъй като "няма никакво основание" за нея. "Едни избори са 53-54 млн. и още едни през октомври, да дам 150-160 млн. лв. за избори... Не!", заяви той. И накрая си тръгна с шегата: "Нищо не можах да кажа за реклама, толкова добри неща правим".

Все още няма коментари

Още

Гешев е избран, омертата е гарантирана
ЦИК глоби Би Ти Ви за критични репортажи
Лозан Панов даде висока оценка на сценаристите зад Гешев

Влез или се регистрирай за да коментираш

×