facebook
twitter

Първа страница

Бившият зам. министър Александър Манолев вече е обвиняем за източване на еврофондове

1194
Илияна Кирилова
Александър Манолев

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Двамата са обвинени за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец - ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова, като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“ и приложени към него документи. Целта била да получи фирмата „Агротрейд - Ана Димитрова“ 391 160 лева европейско подпомагане.

На Александър Манолев е определена мярка за неотклонение парична гаранция от 100 000 лв., а на Ана Димитрова - 2000 лева.

“Ана Димитрова е дъщеря на бавачката на децата на Манолев”, разкри говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От Държавен фонд "Земеделие" са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз.

Скандалът с Манолев избухна след разследване на "Биволъ" и "Благоевград нюз", че върху негова земя е построена къща за гости с европейски пари, която се използва само за частни нужди. За имота дори има прокаран 3 км тръбопровод с минерална вода. Финансирането е по Програма за развитие на селските райони и е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), а Манолев е бил в управителния му съвет през последните почти 2 г.

На 13 февруари 2013 и на 25 октомври 2013 г. Александър Манолев е учредил в полза на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" право на строеж на "Жилищна сграда – къща за гости", басейн и ограда в собствения си поземлен имот. На 1 октомври 2011 г. Манолев е предоставил на същата фирма собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9.7 дка. "Това се случва преди Ана Димитрова да навърши пълнолетие", отбеляза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. През август 2015 г. в качеството си на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД Манолев е дал и заем от 700 хил. лв. на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова". Установено е още, че Манолев е представлявал ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат-Благоевград съгласно контролен лист от 27 ноември 2015 г. Самият Манолев е бил член на УС на фонд "Земеделие от 19 юли 2017 до 18 април 2019 г.

Според правилата на Програмата за развитие на селските райони получателят на финансова помощ е длъжен 5 г. да използва придобитите с европейски пари активи по предназначение. Ако това не се случи, разплащателната агенция може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях и да прекрати всички договори, обясняват от прокуратурата.

В сряда прокуратурата претърси къщата на гости, която се свързва с Манолев. Румяна Арнаудова заяви, че при претърсването на къщата е установено, че тя е била почистена предварително. "Дори липсваха дисковете от видеонаблюдението", добави тя. Имението било празно и заключено, но полицията е успяла да влезе, защото предния ден някой оставил ключ в община Сандански с указанието "моля, не разбивайте". Служителите в общинската администрация обаче не помнели кой е мистериозният човек

Александър Манолев вече подаде оставка като зам.-министър, която бе веднага приета от премиера Бойко Борисов. След повдигането на обвинението той заяви, че се радва, че делото ще стигне до съд, защото там ще се установи истината.

Антикорупционната комисия проверява Александър Манолев за конфликт на интереси.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доган и властта - любов без думи
"Емко" пита прокуратурата защо не разследва фирма до Пеевски
САЩ и Великобритания помагали в разследването на случая "Гебрев"

Коментари

ДpaгaнOxpидcки

Хубави хора.

ablepsia

Хубав край, хубави хора

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...последно - къф го играе този синковец?

В заглавието - зам.министър, в първото изречение на матряла - министър, след това като замминистър подава оставка, шаш?!?

Редактора?

Памфуций
снимка на Памфуций

Според правилата на Програмата за развитие на селските райони получателят на финансова помощ е длъжен 5 г. да използва придобитите с европейски пари активи по предназначение. Ако това не се случи, разплащателната агенция може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях и да прекрати всички договори, обясняват от прокуратурата.

Може ли малко по-сериозно отношение. По тази мярка на ПРСР срокът е 5 години. За някои други дейности, например строително-монтажни дейности по мярка 6.4 , срокът е поне 10 години.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×