facebook
twitter

Първа страница

Атина: Европа трябва да даде още на Анкара за бежанците

312
ЕПА/БГНЕС
Италиански младeжи почетоха вчера паметта на загиналите над 360 мигранти в Средиземно море на 3 октомври 2016 г. Шествието се проведе в Лампедуза, а участниците носеха плакат с надпис "Ние сме в една лодка".

Въпреки множеството критики споразумението ЕС - Турция от 2016 г. е единственият надежден инструмент на ЕС за справяне с бежанската криза, заяви гръцкият министър по имиграционната политика Георгиос Кумуцакос пред "Зюддойче цайтунг". Трябва да признаем, че Турция поема огромно бреме, приютявайки близо 4 млн. бежанци и мигранти, и вярвам, че ЕС трябва да помисли за допълнителна помощ за Турция, добави той. Кумуцакос подчерта, че Атина очаква повече подкрепа и от европейските си партньори, тъй като нелегални имигранти пристигат първо в Гърция по източносредиземноморския маршрут.

Атина стана инициатор на съвместно изявление, което Гърция, България и Кипър ще предложат на страните от ЕС на Съвета по вътрешни работи идната седмица. В него се настоява за повече пари и подкрепа за страните по източноевропейския маршрут и за Турция. 

Вчера в Анкара се очакваше германският вътрешен министър Хорст Зеехофер и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос да обсъдят с турските власти изпълнението на споразумението ЕС - Турция. ЕС обеща 6 млрд. евро за подобряване на условията за живот на сирийските бежанци в Турция, но до юни 2019 г. са преведени само 2,2 млрд. евро. След заседание на централното ръководство на Партията на справедливостта и развитието говорителят на формацията Йомер Челик определи като „политика на подкупи“ предложенията на ЕС за допълнителна материална помощ за Турция за сирийските бежанци в страната и обвини Брюксел, че не спазва споразумението.

Междувременно "Ню Йорк таймс" писа, че Министерството на вътрешната сигурност на САЩ подготвя нормативен акт, според който на нелегалните имигранти ще бъде вземана задължително ДНК проба. ДНК пробите ще бъдат въведени в общата база данни на престъпниците от ФБР.

Все още няма коментари

Още

Германия разби престъпна мрежа, изпращала милиони евро в Турция

20.11.2019

55
Броят на руските туристи в България пада за трета поредна година

18.11.2019

1030 13
В Израел се проведоха учения за борба с руските ракетни системи С-400

18.11.2019

4293 59

Влез или се регистрирай за да коментираш

×