facebook
twitter

Първа страница

"Антикорупция" умува редно ли е Горанов да живее безплатно в имот на бизнесмен

От 2012 г. финансовият министър ползва "безвъзмездно" луксозно жилище в сграда на Кирил Домусчиев
36 189
 КРИБ
Годишният бал на КРИБ - премиерът, финансовият министър и Кирил Домусчиев се черпят на маса №1.

На 8 декември ще е ясно дали министърът на финансите Владислав Горанов, който от години живее в чуждо луксозно жилище от 180 кв. м в суперлуксозен комплекс в столицата, без да плаща и лев наем, е в конфликт на интереси. Тогава изтича срокът, в който Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) трябва да прегледа декларациите на хората от високите етажи на властта и да каже открила ли е основания да разследва Горанов.

Министърът признава, че живее в луксозното жилище, в имуществената си декларация, подадена през юни тази година пред КПКОНПИ. Жилището се намира във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", който е собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. В момента апартамент в същия СПА комплекс, но по-малък – 130 кв. м, се предлага за 1330 евро месечно, или за 2600 лева.

От пресслужбата на комисията вчера отказаха да отговорят на "Сега" какво са установили до момента, и препоръчаха въпросите да бъдат зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Министър Горанов също отказа да отговори на въпросите на "Сега" на какво основание ползва чуждия луксозен имот и точно кое е лицето, което така щедро му е предоставило даром жилище за милиони. Премиерът Борисов се въздържа да коментира смущаващите обстоятелства. В писмото от МС до "Сега" се казва, че Борисов е запознат с фактите, декларирани от министъра му, и че си има орган, който трябва да каже има ли нещо нередно - КПКОНПИ.

Досега Горанов не е декларирал, че от години ползва даром жилище за милионери, защото не е имал такова задължение. Със създаването на антикорупционната комисия съдържанието на имуществените декларации се разшири и хората от високите етажи на властта вече трябва да посочват и чуждо имущество, което те или техни близки ползват - независимо как и на какво основание. Затова в имуществената си декларация за 2017 г. Горанов е посочил, че обитава безвъзмездно апартамент от 180 кв. м, и то от 2012 г. От същата декларация се вижда, че семейството на финансовия министър не е безимотно - притежава други два апартамента, макар и по-малки. 

ВИП комплексът "Есте Хоум енд СПА" се води собственост на "Есте пропъртис" ЕООД. Дружеството е дъщерно на "Адванс пропъртис" ООД, което пък е притежание на Кирил и Георги Домусчиеви. В същия комплекс жилище има и друг министър (вече бивш) - Ивайло Московски. То е купено на името на съпругата му.

Кирил Домусчиев, собственик на "Лудогорец" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, принадлежи към клуба на бизнесмените, които поддържат особено топли отношения с кабинета "Борисов" (без да броим бившия вицепремиер Валери Симеонов, който се обяви против опрощаването на многомилионни задължения на братя Домусчиеви заради неизпълнение на договора за приватизация на БМФ). Кирил Домусчиев заедно с брат си контролира голямо съзвездие от предприятия в разни сфери - от кораби и сгради до лекарства и футбол, и всички те се явяват големи данъкоплатци, които по презумпция министърът на финансите трябва да контролира - чрез НАП, митниците, Агенцията за финансова инспекция. 

От "Адванс пропъртис" обясниха пред "Сега", че не са собственици на апартамента, обитаван от министъра. Още няма отговор от тяхното дъщерно дружество "Есте пропъртис", което се води собственик и мениджър на луксозния комплекс, на двата ключови въпроса: на какво основание Владислав Горанов обитава апартамент в "Есте Хоум енд СПА" и кое е лицето - физическо или юридическо, което му е предоставило гратис имота. Напълно възможно е собственикът на ВИП комплекса "Есте пропъртис" междувременно да е продал апартамента на друга фирма - примерно офшорка от Кипър или Кайманите, или на частно лице - някой си Петър Петров или Георгиус Георгиу. Но това не отменя двата ключови въпроса - кой и с какви подбуди е настанил семейство Горанови даром в имота си и защо един от мъжете с най-голяма власт в държавата ни е приел такова щедро благодеяние. 

Интересен детайл е, че през 2014 г. като депутат от опозицията в 42-рото народно събрание Горанов реши да напусне политиката - поради „невъзможността да се развива пълноценно“. Тогава Бойко Борисов обясни, че Горанов бил недоволен, че колегите му са станали милионери, а той "седи в тази зала за 2000 лева“. Когато ГЕРБ отново дойде на власт, Горанов размисли и се върна в политиката като министър. 

 

-----------------------

РАЗМИНАВАНЕ

През 2015 г. на въпрос на тв водещата Илияна Беновска вярно ли е, че живее в комплекса на Кирил Домусчиев, Горанов отговори: "Да, и това укоримо ли е?! А вие къде живеете? Не е работа да се бъркаме дотам в личния живот на политиците и журналистите".

Сега министърът на финансите коригира версията си. В предаването "Евродикоф" водещият Сашо Диков го попита наистина ли живее без пари в скъпата сграда "Есте" на Кирил Домусчиев. Горанов потвърди, че живее в комплекса, но натърти, че апартаментът не е на Домусчиев. На въпрос чий е тогава, министърът отговаря, че това се вижда в декларацията му пред КПКОНПИ. Само че в документа такава информация няма - в графата "чуждо недвижимо имущество“ Горанов е попълнил: "безвъзмездно ползване" на апартамент от 180 кв. м  от 2012 г. 

 

----------------------------------------------------------

ИМА ЛИ ОБЛАГА 

В закона, по който работи КПКОНПИ, пише, че конфликт на интереси има винаги когато човек на висша публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху „безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба“. В закона е дефинирано и понятието „частен интерес“ - то включва всякакъв вид облаги – материални или нематериални.

А какво е "облага"? И тази дефиниция в закона е доста обхватна, като включва широк кръг ползи не само за висшия държавник, но и за свързани с него лица. За облага се считат всякакви доходи, независимо дали са в пари или имущество, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, а също и "получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните".

 

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Антимонополната комисия разреши на Домусчиев да купи и Канал 3

18.09.2020

Обновена

4823 27
КРИБ превърна напускането на Бобокови в грозен скандал

24.09.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

7729 20
КРИБ на Домусчиев иска протести само на определени от властта места

07.08.2020

6768 40

Коментари

Страници

mick

Мдаа - това навсякъде си е корупция. Само в България - не.  И да е само Горанов.. ами и съдии и прокурори.. и кой знае колко още знайни и незнайни висши и не-толкова висши чиновници.

 

 

ppipi7766

То пък един интерес, 6 години по 30-40 000 лева, няма и милион.?

ER
снимка на ER

Цирк Г.Е.Р.Б.!

 

 

Гларyс

Няма корупция! Не е вземал пари. Ако Домус Ага му плащаше, задето министър му прави реклама на комплекса, тогава щеше да е лобизъм, който също не е корупция.

hamel

безплатен апартамент - безплатното сиренце в капана. Безплатен е само бахурът от тъщата.

SvSophia
снимка на SvSophia

Никва корупция няма, а само благороден спомоществувателски жест на един от най-гласовитите представители на "българския бизнес" къмто беден министър, оревал света, че министерската заплата не му стига да си изхранва семейството.

Отсреща имаме като отговор реципрочен спомоществувателски жест на МС към въпросния представител - за едно смутолевено из медиите опрощаване на някакви си жалки 58 млн.

 

Не издребнявайте за некви си жалки грошОве, моля, гледайте на нещата откъм извисено-моралната страна на подобни жестове.

Sapienti_sat

Безплатен обяд няма, освен на празник на КРИБ, но с апартаментите е друга работа. ? Ето - и маймуните не плащат за клона, на който спят.

Old Shatterмоuth

https://bivol.bg/darenie-cacarov.html?fbclid=IwAR3

ГАМЕНЧЕТО

Всичко се плаща, въпроса е кога идва касиера на входа с домовата книга.

Гегата

Много недоволни значи тия хора, тоя Горанов с пищов на главата ли са го карали да става депутат? За апартамента е ясно - в момента в безстопанствен и министъра като отговорен политик не може да го остави да се руши и мухлясва, затова е приел тежката задача да го стопанисва и поддържа. Интересно как от КПКОНПИ не са отчели този му принос, а го притесняват и го карат да изтъква публично, явно с предизборна цел, личните  му качества на добър стопанин. От самолет е видно че след като се грижиш успешно и безвъзмездно за такъв имот, да можеш да се грижиш успешно и безвъзмездно и за финансите на държавата. Непонятно е как не могат да се схванат такива простички неща, явно българската завист и андрешковщина е пуснала дълбоки корени и в журналистическото съсловие, и в широките народни маси.

Rio

Че то Горанов си е наглец и измекяр от самото начало. ИИ продължав, явно за него това не е проблем...

 

Никой не го пита вече за случката с държавните ценни книжа - казус от преди време със странна продажба на посочен изпълнител на цена под пазарната... А е редно да я припомним тая история, че прокуратурата може да не се сети... Пък после що имало Народен съд! Имало е и пак ще има, като ги гледаме какви са ни политиците и управниците

ГАМЕНЧЕТО

Мила картинка, премиер на маса с чаша, в компания на отбрани люде/людоеди/, в конфортна обстановка в стил "и аз съм човек" е ацки удобен за тези дето разполагат с пари и имат някакви нужди. Това е според записките на Буров доказано и днес.

Mrx

 

 

 Вижте карикатурата на 1-ва страница. За какво става дума.  Любимата на наш Боко се шири в апартамент за 1.5 милиона в Барцелона. Пак някакъв олигарх го е "закупил" и и го предоставил. А наш Боко декларира, че има само 23 000 лева на книжка, никакъв такъв апартамент не е декларирал, нито, че ползва такъв чужд. Абе, тези  серсеми ни правят на луди. 

Old Shatterмоuth

"Защо дъщерята на  зоров още не е в затвора за убийство?"

http://19min.bg/news/8/104889.html#104889    ....

Evasion

Дали е редно или не от омрална гл.т. - за мен отговорът е ясен.

Изненадан съм обаче от Горанов... все пак е финансов министър и едва ли няма пари да си плаща наема...

kaily
снимка на kaily

Чрез проверки в службата по вписвания може да се открие собственикът. Като се знае името на строителя, е лесно да се проследи на кого кога какво е продал. За колко няма да се проследи, щото всички лъжат.

mi6osp.

Следва ли запис с поредното " Ало,Ваньо"?

Вони на корупция  и от апартамента, и от този, който е гарантирал безнаказаността на Горанов.

Хулиган

Изненадан съм обаче от Горанов... все пак е финансов министър и едва ли няма пари да си плаща наема...

Явно малко познаваш алчните хора.

Те и затова имат пари, защото цепят стотинката на две.

При някои това достига до болестно състояние -денят му е минал напразно, ако не измуфти някой лев отгоре...

........................................

http://www.drago.info/

Abu Talib

Може би трябва да задължат народните представители да живеят в един общ блок.Например в сегашната сграда на бившата БКП, вместо да правят нова заседателна зала.Който не приеме това задължение, няма да влиза в листите и толкоз! И законово ограничение на апартаменти или къщи.То бива бива, ама какво да кажат хорица, които зиме спят под снега и..умират. Да даде Горанов двата си апартамента на бездомни, но едва ли ще стане това благодеяние?!

konur

pp

bay Dragan

Кой ти го тури женооо, кой ти го тури.

Кой ти го туури жено, името твое.

Кумот ми го тури мъжо, кумот ми го туриии.......

.......................................................................

Е6

Ха-ха-ха ... снимката :)

 

Номер едно (естествено) пред Него.

 

Отзад някакви оператори с маратонки на нивото на главите на гостите (много апетитна гледка ръиш ли) снимат (какво точно и кой ли ще гледа това видео не се знае) гаче ли тия са на разпит...

 

ГАШОЛИНИИИИИИИИИИ.....  Колко ще пари да имате - Халал да са ви.

 

Цървули ще си умрете. (и то не оригинални цървули щот са скъпи, а автоклавни от по 2 лв)

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Цървулите обаче яко се ослушват. Нема лиШчета за такива атаки. На тех им е казано: Боко, та Боко. Все се чудя относно профила на ком-тролчетата. Шепата що-годе грамотни може и да получават по некой лев от кутефчето, кирето и корни, но останалите три файтона трябва да са зеленочорапковци, за които интернет от 5 кинта на месец и носталгията по "татово"-то им време са достатъчни, за да сипят денонощно и неуморно идиотщините си.

Sine_metu

Мен ме стъписаха повече думите му

"Ако имах притеснения, нямаше да го декларирам"

нямаше да го декларирам

нямаше да го ДЕКЛАРИРАМ

 

Това го казва принципалът на българските агенции, които контролират подаването на декларации.

 

Разбирате ли за какво става въпрос и къде сме?

mi6osp.

Това е самопризнание, че не е декларирал разни неща, за които се е притеснявал.

И е сигурен,  че ББ ще разреши да го проверят само за декларирани работи.

 

Защото ББ държи ВГ, но и ВГ знае някои важни за ББ неща из финансовата сфера.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Та кажи дружина-имаше ли умник Гюро глава или не?

Тринити

Домуз Ага съ явява ктитор на Правителството Му!Прислонил ВлаТко Кехая,щото бил беден,челяд изхранва.

А снимката е покъртителна:

"Налей, налей ага, моля ти се от душа...."

Weiß

Масони и мафиоти - невероятно добра комбинация.

Devil

"Антикорупция" трябва да се закрие и със спестените пари да се направят детски градини. Не съм съгласен с моите данъци да се издържа институция, която оправдава престъпниците и репресира неудобните.

Devil

КРИБ - измислени бизнесмени, които без държавата майка ще фалират скоропостижно.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш