facebook
twitter

Първа страница

Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов

Съпругата на земеделския министър не фигурира в документа, качен на сайта на КПКОНПИ, въпреки че е вписана в подаденото хартиено копие
20 934
 Илияна Кирилова
Земеделският министър Румен Порожанов се оказа без вина виновен за укриване на информация в имотната си декларация.

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с документа, който той е подал. Това стана ясно, след като "Сега" изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия. 

Скандалът тръгна от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. 

Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година. Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия. В декларацията, с която "Сега" разполага, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

От антикорупционната комисия отказаха коментар пред "Сега". По закон декларациите се подават на хартиен и електронен носител. Експерти неофициално обясниха пред "Сега", че двете декларации са защитени с контролно число и между тях не следва да има разминавания. Проверка на "Сега" показа, че декларацията, изпратена от МЗХГ, и тази, качена на сайта, имат еднакво контролно число. Засега експертите нямат обяснение как е възможно да изчезнат цели редове с информация в тях. Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица. 

Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове. Около скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество, макар че тази графа съществува в образците на документа. Това на практика дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се въвежда в заблуда за реалната площ на жилищата на властимащите. Около декларациите от години възникват несъответствия и елементарни грешки, а политиците редовно "забравят" да подават и встъпителни и заключителни декларации при оттегляне от поста. Единственото възможно по закон последствие за тези нарушения е неизрядните да бъдат дадени за проверка на НАП. Какво се случва след това обаче, не е известно, тъй като данъчните традиционно отказват всякаква информация.

 

ЕВТИНО
Земеделският министър Порожанов попадна в епицентъра и на друг имотен скандал. "19 минути" разкри, че Порожанов и съпругата му са закупили апартаменти през 2004 г. на изключително ниски цени. Проверка на "Сега" потвърди, че тогава семейството на Порожанови е сключило общо 3 имотни сделки. Смешните цени обаче се дължат на ниските по това време данъчни оценки на имотите. Данъчните оценки бяха вдигнати рязко едва през 2009 г. И тогава, и сега законът позволява сключване на сделки на данъчна оценка. 

През 2004 т. Порожанови успяват да се сдобият с един мезонет, един апартамент, два гаража и право на строеж за трети апартамент. Мезонетът от 240 кв. м с гараж от 20 кв. м в столичния квартал "Красно село" е купен от съпругата Веска за 57 668 лв. (54 016 лв. за мезонета и 3652 лв. за гаража, колкото е и данъчната им оценка ) от фирмата за недвижими имоти "Григо Х". На същата дата - 7 октомври, синът Антоан, по това време непълнолетен, придобива от "Григо Х" апартамент от 80 кв. м и гараж на обща стойност 19 570 кв. м. На 21 декември 2004 г. Румен Порожанов, по това време служител на МФ, купува право на строеж за апартамент от 80 кв. м и гараж в район "Слатина" на цена от 18 219 лв.  

Порожанов е вписал надлежно закупения мезонет в имотната си декларация при встъпването си в длъжност като шеф на политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 г., както и при встъпването в длъжност като министър на земеделието през 2017 г. Апартаментът в "Слатина" не е деклариран, защото е продаден в края на 2007 г.

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23753 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7922 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17960 5

Коментари

сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

tomito

И от ДПС!

Jordan_13 2

Незабавна оставка на Пора! Няма значение, човек на Дуганжикя ли е или на някой друг! Незабавна оставка, а не да чака Борисов, да му я поиска. Министър, а лъже и маже, като най-долнопробен склададжия, на който не му излизат сметките документално. Най-лошото е, че заради това, трябва да си отиде, а не заради геноцида в Странджа, с който обслужи Турция!

Леля_Стойка_III

Голяма агония е тази комисия ...

Evasion

От антикорупционната комисия отказаха коментар пред "Сега". ...експертите нямат обяснение как е възможно да изчезнат цели редове с информация в тях. Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица. 

Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове. .... Единственото възможно по закон последствие за тези нарушения е неизрядните да бъдат дадени за проверка на НАП. Какво се случва след това обаче, не е известно, тъй като данъчните традиционно отказват всякаква информация.

Какъв е смисълът на КПКОНПИ? 

Антей

 

Колко хубаво е да си шеф у нас.

Правиш, каквото правиш

меткаш си "армаганите" на гръб

и си тръгваш.

 

А самият факт, че назначиха

заместник министър специалист

по храната ни - по зеленчуците и плодовете

 

е достатъчно красноречив

компромат срещу министерството му.

 

С каква компетентност е пълно

"земеделското" министрество!

Well done!

.....

mi6osp.

Хъм, това нормално не се ли наричаше фалшифициране на документ?

Не беше ли наказуемо деяние?

valldi

Излиза, че по-точното име на тази структура е Комисия за съдействие на коупцията ?

hamer

В крайна сметка кой е променил декларацията? От заглавието и текста се разбира, че е подадена редовна декларация, а на сайта на КОНПИ е качена друга? Това не може да го е направил Порожанов, тогава кой и защо, и знае ли министърът за това? Поръчка, активно мероприятие, подготовка за отстрелване? Или мърлявщина и некомпетентност, които биха могли да съсипят нечия съдба?

Rendeto

Тия логични въпроси не пречат на шамандулейки да си пеят.

Асол
снимка на Асол

Съществува и друга вероятност - качената на сайта да е първата, а втората "без пропуските" да е сътворена като на пожар след като се размириса. Случват се такива работи...редовно. Пример - донаждането на докименти в случая "Ало, Банов"?

mi6osp.

Най-вероятно така се е случило.

Проблемът на управляващите в случая е, че всичко, което минава през компютър, носи дата, час, .... 

Ако се направи квалифицирана проверка,такива неща лъсват.

И, ако Радко отвертката предвидливо не е скапал диска. 

hamer

Че на Територията всичко е възможно е факт, но все пак как да разбираме тази част от  текста 

"Това стана ясно, след като "Сега" изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна." 

 

sneaky_humanoid

Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан

 

?

jekovcar
снимка на jekovcar

Данъчния конгломерат пред поредна смяна на режисирани илюзии.

Bauleiter

Еба си и държавата...Таман се замислим дали да не се върнем и току изскочи нещо такова...това нали беше комисията, дето уж требеше да лови тия, дето си фалшифицират декларациите??

циникЪтхедонист

В"Панорама"

Джамбазки/ВМРО: "България, над всичко!"

Ковачев/ГЕРБ цитира Дън Сяо Пин:

"Няма значение, какъв цвят е котката..."

Ако герберите, бяха китайци, патриотите щяха да са фашисти. ☺️

Петър Иванов Иванов

Румен Порожанов с три любовници в земеделското министерство!

Невена Генова, Силвана Попова и Ева Еленкова познавали всяка част от анатомията на агроминистъра

http://www.rikoshet.eu/2019/05/11/%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5/

Влез или се регистрирай за да коментираш