facebook
twitter

Първа страница

Агенцията по храните лъже за броя на избитите прасета

БАБХ е подала фалшиви данни в световна информационна система за животните
15 445
 Илияна Кирилова
Фермата в с. Голямо Враново ще може да продължи работа, след като се ликвидира заболяването и се извърши дезинфекция, твърди БАБХ. Според хората там заразата е ликвидирана и няма нужда да се избиват всички прасета. Агенцията е на друго мнение.

Българската агенция по безопасност на храните, която проспа разрастването на африканската чума по свинете и подлуди малки и големи ферми, е на път да забърка страната в международен скандал с неверни данни. На хартия БАБХ отчита, че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени. Такава информация е подадена още в началото на август в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE).

Според информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново.  Оказва се обаче, че информацията е "неточна" и че всъщност в предприятието в Голямо Враново от 30 000 животни само 12 000 са евтаназирани, а другите 18 000 са и живи, и здрави. От свинекомплекса дори твърдят, че са поискали разрешение от БАБХ да продължат дейността си  и че това е напълно възможно и легално по силата на евродиректива. Ръководството на предприятието  обяснява, че вирусът е засегнал само сектор "угояване" и там са взети всички мерки, а другите производства са напълно невредими. Според европравилата в такива случаи няма нужда да се избиват здрави животни, твърдят от  Голямо Враново.

В. "Сега" изпрати до БАБХ въпроси, за да изясни защо агенцията е подвела с неверни данни световната организация, какво точно се случва във фермата в Голямо Враново и какво смята да предприеме.

Отговорите на държавната агенция са също толкова объркани, колкото и всичките й хаотични действия и бездействия по справяне с африканската чума.  БАБХ твърди, че и останалите 18 000 прасета в Голямо Враново трябва да бъдат и ще бъдат избити. Умъртвяването временно било спряно от 15 август "поради религиозните празници", твърдят корифеите от агенцията. Колкото до неверните данни, подадени в Световната организация по здраве на животните,  БАБХ твърди следното: "Съгласно процедурите за докладване посоченият брой животни е обект на убиване и унищожаване и не е необходимо процесът да е приключен във времето на докладване". Освен това от екипа на Дамян Илиев твърдят, че не е правилно да се приема, че докладваната бройка животни вече са унищожени, тъй като данните не били финални, а целите на доклада били "първа и ранна нотификация и мерки, които са и ще бъдат приети".

"Комплексът може да продължи дейността си след изпълнение на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнище на африканска чума и мерки за ликвидирането му след извършени почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони", пише още в отговорите на държавната институция до в. "Сега". 

Поведението на БАБХ е повече от странно. Ако наистина има опасност от разнасяне на заразата в Голямо Враново, всички животни вече трябваше да са избити (там вирусът бе установен още през юли). А ако няма опасност и европравилата позволяват комплексът да продължи да работи, не е ясно защо агенцията продължава да настоява, че трябва да има евтаназиране "до крак".

Преди дни управителят на комплекса в Голямо Враново обяви пред БНР, че след предприетите мерки в заразената част на предприятието са били взети над нови 1500 проби и всичките са отрицателни, т.е. вирус няма. БАБХ обаче казва, че няма намерение да прави допълнителни тестове - според европейското законодателство при потвърждаване на огнище не се налагало да се правят нови изследвания, а трябвало да се прилага поголовно умъртвяване на животните. По същата логика БАБХ изисква всички домашни прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми да бъдат избивани "превантивно", дори да пращят от здраве. Според известния биолог д-р Сергей Иванов българската администрация се престарава и такива жестоки изисквания в евродирективите няма.

Благодарение на "адекватните" мерки на БАБХ досега африканската чумата по свинете, тръгнала от ферми край Дунав, се разнесе из цяла България. По последни данни има 33 потвърдени огнища на заразата.  

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българската армия е боеспособна, но с ограничен състав и старо оръжие

28.05.2020

992 21
Данаил Кирилов: Реформи правя, оставка не давам!

27.05.2020

2418 21
МВР се провали в залавянето на наркотици

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3250 13

Коментари

Хаджи Генчо-A

"Преди дни управителят на комплекса в Голямо Враново обяви пред БНР, че след взетите мерки в заразената част на предприятието са взети над 1500 проби и всичките са отрицателни, т.е. вирус няма."

_______________________________

Малиии, ами СЕГА?

Ами ако дребните стопани започнат да водят дела срещу БАБХ, колко ли грешна народна пара ще се плати заради некадърността на "специалистите" от БАБХ?

Всеки, който е бил принуден да заколи ей така, без изследване прасетата си, може да почне да води дело срещу БАБХ и нека последните да докажат, че принудително закланите прасета са били заразени.

Изтребване на прасета, сгласно европейското законодателство следва, САМО АКО Е ДОКАЗАНО, че прасетата са заразени.

Циркът в територията продължава с пълна сила, но Дамян е непотопяем. КОЙ ли стой зад него?

Ммм?

Седем с един...

Драги Хаджи Генчо, що за странни въпроси задавате? Ми то се знае кой стои зад въпросния Дамян, но не се обявява. А освен това успяха да изпросят некви мильони от ЕС, които трябва да се "усвоят"...

TheExperience

Не пускаме евроразследване на "чумата", наричат ни "варвари"

https://19min.bg/news/8/116913.html

Марек Савицки от Аграрната народна партия, който беше и министър на земеделието в Полша за периода 2007-2012 г. обвини България и министъра на земеделието Десислава Танева в лъжа за свинската африканска чума и поиска международно разследване на това какво се случва в България.
Според Марек Савицки българските власти лъжат, чумата е измислена с някаква друга цел, защото България вече цял месец не допуска чужди лаборатории да вземат проби.
Африканската чума е болест, с която се борят много държави, но България е първата, която си прави пробите сама и не дава на никой друг да прави изследвания.
Полша следи с повишено внимание какво се случва в България, защото се убиват животни, без да е доказано, че са болни и това е в противовес  на всички европейски директиви.
Според Марек Савицки в България няма никаква чума, а за пореден път някой иска да усвои пари. Това е варварство по оценка на експерта.

ЗУИ ПАША

Да вземат по една гьоса и като дойдат от агенцията- ту по горе, ту по доле, ту по тънко полувину

kaily
снимка на kaily

Правилно ли разбирам, че по частните дворове на километри околовръст всичкото прасе трябва да се унищожи, а вътре в същия свинекомплекс, само че в друго отделение, свинете ще си останат живи?!

Su38

Правилно разбираш, кайли. В Сливен бяха избити 5000 прасета от дворовете, за да за запазят 4000 в "свинекомплексите", въпреки, че няма нито един случай на АЧС по домашни или диви свине в областта.

Това се нарича "дискриминация" - различно третиране на различни производители. Може би причината е, че някой не е платил където трябва или колкото трябва?

erkek

Миналата година стана същото

Например стадото в Болярово се води евтаназирано а то си е живо и здраво и продължава да се размножава.

Мафиотска държава

сталкер пустиняк

Какъв ли гаф трябва да направят от тази агенция, че да разкарат ръководството и? На практика това може да затрие некадърното правителство, ама Бойко защо се инати и държи този можешик начело на агенцията, не знам. То е чудно и защо народът държи на власт мошеника Бойко, ама...

Dizma
снимка на Dizma
БАБХ лъже СОЗЖ ... България със забрана да издига флаг на корабите си , поради ПИРАТСТВО на държавата ... България гори в атмосферата си буклуците на Европа ... Се убави новини , престижни едни такива ! Да ти стане кеф от тия управници , па да седнеш да си налееш парцуцка , па да си отрезнеш бахурец ... Ех , живот ! ЗдЪравей , здЪравей !
Бург Гаски

Баба ми, Бог да я прости, казваше:

- Не лъжи, щото скрито-покрито не остава!

Ще дойде Видов ден и за БАБХ и за всичките магарии на ГЕРБ!

urupuchi

 По същата логика БАБХ изисква всички домашни прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми да бъдат избивани "превантивно", дори да пращят от здраве.

 

Прасе на 4 километра от огнище на зараза има право на живот до коледа, докато друго на 19 километра от прасеферма е изтеглило късата клечка. Свинска карма. 

tedida

НАЙ-НАКРАЯ ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ!!!!!

ПРЕСТЪПНА НЕКЪДЪРНОСТ НА БАБХ И ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ, КАТО ЦЯЛО!!!!

TheExperience

На лъжците от БАБХ краката пак се оказаха къси...

 

https://www.youtube.com/watch?v=4sSKxsse9gY

АЧС. нови факти, разкрития, разобличения и препоръки (ВИДЕО)

Пламен Пасков:

” Според мен тези документи от вътрешен източник имат характера на атомна бомба със среден обсег на действие. При едно условие – ако е останал народ по тези земи, разбира се. Именно народ, а не просто население. ”
Разкрити документи от вътрешната информационна система на БАБХ доказват, че АЧС в България за периода 02.01.2019-16.08.2019 няма. От 5838 взети проби, от обработените 4662 са с отрицателни резултати. Подробно, с документи и доказателства. БАБХ лъже!

Желязко Желев

         Джордж Буш предлага да се изсекат горите за да няма пожари.

         Преди 1000г халифа на Ерусалим забранява шаха/да не си губят времето поданиците/,след година избива кучетата,а накрая подкарва населението по религиозен признак.

         В америка и африка избиват нехристияните с благословия на папата.

         Б.Борисов дойде на власт със снимки на богаташки имоти.10 години по късно събори бидонвилите на бедняците роми,прие закони които позволиха застрояването с небостъргачи жилищни квартали на София.Осъди единствения кмет опитал се да се бори с презастрояването.

        400г. Англия следваше неумолимата си политика на унищожение на най-силния си европейски конкурент/Испания,Португалия,Франция.........../нарая се опита да се договори с изгряващата Германия и

се прости с империята си.

       Аналогията със свинския въпрос е натрапчива.

      П.П.Монсанто патентова генома на прасето!!! 

      П.П.Друзите са народ без държава.Особеното е че всяко семейство /независимо от ерархичното положение/само си произвежда храната. Казват,че ако позволиш на друг да те храни му ставаш роб

     

Желязко Желев

           Освен АЧП има и ЧП.Няма да се учудя ако в някои свинекомплекси са ваксинирали за ЧП.

Още по-вероятно е тарикатите отглеждащи полудивата източно балканска порода да са го направили.

При кръвни проби на здрави но ваксинирани животни нищо чудно да стане объркване с АЧП.

Прави впечатление че традиционни огнища на   ЧП сега са чисти от АЧП. което е немислимо.

Борсуците в СЕЛАТА са повече от хората.Но трепем 10 прасета и оставяме 100 всеядни борсука.

БЕЗУМИЕ или 100тици милиони?

За 30г. демокрация се налагаше някакъв продуктов монопол от някой.Цигари,алкохол,захар,лекарства.,хляб,мляко,горива.

Конкурентите буквално ги избиваха.Защо да не приложат модела със свинското?

wreckage
снимка на wreckage

Агенцията по храните лъже за броя на избитите прасета

Агенцията по храните е като един Шиндлер за прасетата. 

Предводител на ...

Умъртвяването временно било спряно от 15 август "поради религиозните празници", твърдят корифеите от агенцията. 

Ахахах, тва е личната на НВ Боко дер Ерсте агенция. Тлъсти, тлъсти калинки са там, као биволи ...

Миналата година стана същото

Например стадото в Болярово

Еркекли Маркосе, ти успя ли да се сдобиеш с атлас ?на България и да намериш де е Пашакьой? М? Атвечай, странджанецо ?

Лoвkия

Агенцията по храните е като един Шиндлер за прасетата. 

?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×