facebook
twitter

Първа страница

510 000 българи се осигуряват в Германия, Испания и Великобритания

1557
Илияна Кирилова

Повече от половин милион българи в активна възраст - близо 510 000, се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания. Това са три от страните в ЕС с най-голям приток на български емигранти, припомни дир.бг. А този половин милион е една шеста от всички трудещи се в България, чиито осигуровки не успяват да покрият пенсиите на българските пенсионери. Затова и бюджетът редовно дотира системата с по няколко милиарда годишно. За 2019 година дефицитът на Националния осигурителен институт за пенсиите е 3.7 милиарда лева.

По данни, предоставени от Министерството на труда и социалната политика, след присъединяването на България към ЕС през 2007 година и особено след отпадането на ограниченията за заетост за български работници в Германия през 2014, броят на българските граждани във ФРГ се е увеличил многократно.

Към 31 декември 2018 регистрираните в Германия български граждани са 337 015 (или 2.9% от населението на страната), като в периода 2011 - 2018 броят им се е увеличил 3,6 пъти, сочат данните на Федералната статистическа служба. Социалните експерти смятат, че нарастването им се дължи основно на новата имиграция от България и в значително по-малка степен на повторна имиграция или на новородени на територията на ФРГ българчета. Само за година броят на българите в страната се е увеличил с 26 600. Най-много са новодошлите българи в района на Франкфурт - по данни на българското консулство там броят им през 2018 е нараснал с 11,8% спрямо 2017. За същия период в района на Мюнхен е отчетено покачване с 9,4%, съобщава дир.бг.

По численост българите (без придобилите германско гражданство) са на шесто място от всички пребиваващи граждани на ЕС в Германия: след Полша, Румъния, Италия, Хърватия и Гърция. И на девето място в общата класация, в която фигурират и гражданите на страни от цял свят.

Статистиката обаче показва не само ръст на придошлите, но и на допринасящите в германската социална система. Ако през 2013 година, съгласно информация на Федералната агенция по заетостта, броят на осигуряващите се българи в Германия е бил 33 569, в края на декември 2018 той е близо четири пъти по-голям - 135 228, или малко над 40% от регистрираните.

Още по-голям е делът на българските емигранти с осигуровки в Испания. През януари 2012 година осигуровки за пенсии в Испания са внасяли 51 905 души, през януари 2017 те наброяват 52 824, а към края на януари 2019 те са вече 58 486, което е близо 50% от регистрираните в Испания български граждани. Към 1 януари 2018 общият брой на мигрантите с български паспорт е бил 124 404. Средната възраст на българския имигрант в Испания е 39.7 години.

По данни на британския Департамент по заетостта и пенсиите, в периода 1 април 2018 - 31 март 2019 на български граждани са издадени близо 34 000 осигурителни номера, като общият им брой достига 316 000.

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР се опитва да избегне хаоса по смяната на личните документи

07.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

1833 8
Венецианската комисия: ГЕРБ посяга на съдебната независимост

07.12.2019

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1112 1
Стоянка Мутафова слезе от сцената след 70 години

Коментари

Хулиган

Положителното е, че ще дойдат да си ги харчат тук, защото там зор ще видят като останат на едната пенсия.

Така де, няма само българските зъболекари да кярят през летните отпуски на родните гастарбайтери.

Глобализация...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/intelig...

HKAndersen
Да , да , точно така. Ще дойда да си харча пенсията в Мутроландия , а не на Канарите. Където и животът е по-евтин , и храната е нормална , и цяла година е слънчево , и няма концентрация на кретени... Смех.
kaily
снимка на kaily

Като стане време за пенсия, ще се поразболеят, а предвид здравеопазването българско, ще им е противопоказно връщането.

ПероВТ

7 милиона сме били... А колко от 2-та милиона емигранти ще се върнат? Конкретно от родата - 13 в Торонто, 4 - в Лондон. От големите - две медицински сестри, останалите - трима Ай Ти специалисти, лекар, юрист и филолог. Държат у нас един празен апартамент и през лятото се връщат за по няколко дни.  Не мисля, че ще се върнат, ако децата и внуците им останат там. По-скоро старите от България ще отидат там. Тъжна история - като синовете на хан Кубрат се разселваме отново по света.

 

kaily
снимка на kaily

1. Тия всичките са с български лични книжки ерго водят се на постоянен адрес в Бг и ерго са в бройката на 7-те милиона, които уж са в България.

2. 95% от тях са с прекъснати здравни осигуровки и се водят здравно неосигурени. Останалите 5% са си оправили документите и се водят официално в чужбина.

Желязко Желев

               Като сложим в сметката и неосигурените там,прибавим и другите в други страни и континенти се вижда колко умни професори ,доценти , академици в обществознанието имаме.За политици не ми се пише. Сравнението им с чума няма да издържи.Вероятно чумата е погубила по тези земи по малко хора за хилядолетия в сравнение с политиците за 30г.Че и се кокушинят.Де ги ди копраля ,Белене и уранови мини.

дядо Илия

Проблемът не е от политиците - просто съвременният начин на живот в източна Европа дава възможност на всички желаещи да идат където поискат. Америка изсмуква западна Европа в по-малка степен, но Германия и Англия пък източна, а София изсмуква хората от провинцията , както и по-големите градове - селата. Това е механизмът, решение засега никъде не е намерено. С очакваното закриване на нискоквалифицираните професии през следващите десетина години нещата ще се усложнят още повече.

Желязко Желев

          Сам си дал отговора на проблема.Ключовата дума е 'изсмуква'.Често срещано явление в живата и неживата природа нали?

 

mick

Глобализация.  Източват ни по всички европейски и световни параграфи.. Печатащите си раздават пари и с тях купуват каквото и който си поискат. Ако това не помогне.. налагат регулации.. ако и това не помогне налагат санкции. .. ако и това не помогне..  Направо чиста конкуренция.

 

---

 

Слаба държава - прост народ.

Domi

Сега ако посочат колко са на помощи ще установим колко мангали са се преместили в новият гостоприемник.. с голяма точност...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×