facebook
twitter

Първа страница

50% от висшистите в София живеят в южните райони

1596

Повече от 50% от висшистите в София живеят на юг и югоизток от центъра на града, както и по-отдалечените квартали като "Манастирски ливади", "Бояна", "Драгалевци", както и "Младост" и "Дружба". Това показват данните от изследване на морфологията на столицата, проведено от общинската инициатива "Визия за София", което трябва даде насоки за планирането на града до 2050 г.  Посочените квартали са най-атрактивните в контекста на жилищния пазар на София, разположени до емблематични паркове като Южен парк, "Борисова градина", "Заимов" или в полите на Витоша.

В изследването по показател образование на жителите на града кварталите с най-висока концентрация на хора без никакво или само с начално образование очаквано са "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев", където има най-много ромско население. Този факт, комбиниран с отчетената висока концентрация на деца там, създава притеснения за бъдеща сегрегация на обитаващото ги население, сочи анализът на "Визия за София".

Разглеждайки цялостното разпределение на населението, очаквано с най-висока концентрация са комплексите "Люлин", "Младост", "Надежда", "Овча купел", "Дружба", "Гоце Делчев", "Студентски град", "Слатина", кварталите в район "Подуяне" и централната градска част. Висока гъстота на населението имат и териториите между булевардите "Цар Борис III", "България", "Околовръстно шосе" и в непосредствената им близост.

Изследването сочи, че възрастните хора (65+) са концентрирани в и около централната градска част. Най-високи са стойностите на концентрация на деца (0-14) в кварталите, които се характеризират със съсредоточена популация на малцинства - "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев".

"Манастирски ливади", "Драгалевци" и териториите по протежението на бул. "Симеоновско шосе" също имат сравнително по-младо население от останалите квартали в града.

Населението в трудоспособна възраст от 15 до 64 години е по-хомогенно разпределено из града, но концентрацията е по-висока в периферията на София и най-големите жилищни комплекси "Люлин", "Младост", "Надежда", "Дружба", "Овча Купел" и "Студентски град".

Според изследването някои от столичните квартали с интензивно ново строителство имат територии с толкова значителни жилищни площи, че вече се нареждат до големите жилищни комплекси в града.

Оказва се, че части от най-многолюдните жилищни комплекси в София като "Люлин", "Надежда" и "Дружба" имат по-малка жилищна разгъната застроена площ (РЗП) от квартали като например "Гоце Делчев", "Слатина", "Редута" и "Манастирски ливади".

Концентрацията на жители обаче е по-висока в първата група от квартали. Това води до предположението, че използваемостта на наличните жилищни площи в тях е много по-висока, докато в "Манастирски ливади" и "Витоша" има голям брой необитаеми жилища. Това от своя страна показва, че южните квартали имат капацитет да привлекат още повече жители, което ще доведе до необходимост от тяхното обслужване.

41,6%, или 452 485 души живеят в панелни блокове, според данните на НСИ от 2011 г. Този тип жилища са 13 вида конструкции, но "Люлин", "Овча купел" и "Младост" са застроени почти изцяло само с 2 от тях. В тези панелки живеят 379 700 души.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Антирекорд - вече над половината от обществените поръчки са с нарушения

24.06.2019

Юлиана Бончева

1498 7
ГЕРБ вкара в законопроект 9% ДДС за книгите

24.06.2019

Мила Кисьова

718 3
ДПС се отметна от намаляването на партийната субсидия

Коментари

независим експерт

50% от висшистите в София живеят в южните райони

 заглавието можеше и да е, че 50% живеят в северните райони 👴

Penchobre

Западняците са с поне един факултет!

 

Я возвращался на рассвете,
Всегда был весел, водку пил.
И на цыганском факультете
Образованье получил.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-8COvugQ1H8

peniko

Ми щото онези от западните райони вече са успели да минат границата .....

Как беше оня стар виц - на изток са Дружба и Червена звезда, на запад са Свобода и Надежда

buratinob

Това статистиката е голяма простотия когато се използва за какво ли не.

Само един студентски град може да наклони текива везни.

Nauchnik

Римляните са основали града в южната част на Софийското поле.

 

маргаритка2

Студентски град може и да е квартал, но не е жилищен!

wreckage
снимка на wreckage

тва заглавие е ноо смешно.

Од друга страна, заглавие од сорта на "Заможните живеят ф по-добрите за живеене квартали" щеше да констатация на очевидното.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×