facebook
twitter

Първа страница

До 3000 лв. ще е глобата за плажуване върху морски дюни

Министър Николина Ангелкова обяви война на кърпите и колите по пясъчните хълмове
924
Снимка БГНЕС
Проверките за състоянието на морските плажове и за качеството на водата по морето започнаха още през май. Според ведомството на Николина Ангелкова досега не са открити сериозни проблеми.

Въпреки честите сигнали за незаконно строителство по морето и за безразборното леене на бетон в разгара на летния сезон от Министерството на туризма поискаха да се забранят хавлиите и палатките върху дюни по Черноморието. Забрана ще има и за преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, в които се включват и кемперите и караваните. Изключение ще има само за аварийно-спасителната дейност по плажовете. Това е записано в публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предложени от ведомството на Николина Ангелкова.

Плажуването върху дюни ще се наказва с глоба от 1000 лв. при първо нарушение. При второ нарушение глобата стига до 3000 лв., като може да се наложи и имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. Всеки, който премине или спре, или паркира превозно средство върху дюни, ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., предвижда друг от новите текстове. При повторно нарушение глобата става още по-голяма - съответно до 7000 и до 25 000 лв. 

От мотивите на министерството става ясно, че идеята е морските плажове да се групират, така че да се създадат възможности за ползването им и удовлетворяване нуждите на различните потребители при различни видове туристически услуги. Целта е и да се разработи механизъм, чрез който да се намали броят на неохраняемите плажове, като се създадат условия за повишаване на интереса към тях от страна на потенциалните концесионери или наематели, пише в мотивите на проекта.

Идеята зрее в министерството още от миналата година, когато министърът на туризма Николина Ангелкова призова туристите да не плажуват върху дюните. "Както палатката, караваните, така и всяка човешка намеса оказва влияние върху дюните, включително и тяло върху кърпа", изтъкна тя. Коментарът й тогава се оказа в защита на несебърския концесионер, който бе поставил табели къде е позволено и къде не да се плажува. Хората обаче често не спазвали забраната. За да опазят дюните по морето пък, министър Ангелкова и колегата й от екоминистерството Нено Димов обявиха, че са поискали от агенцията по кадастър осъвременена карта на дюните, която да покаже къде точно има пясъчни хълмове.

Наред с офанзивата за опазване на плажовете от човешката, но не и от бетонната намеса се задават промени и за туроператорите. Те няма да могат да предлагат екскурзии, които надхвърлят по цена размера на застрахователната им полица. Промените се налагат, след като десетки българи се оказаха измамени от фирма, на която платили за круизно пътуване до Канада. Хората все пак заминали,  но се наложило да платят част от нощувките и дори прибирането си в България. Обезщетение така и не получили. Туроператорът е имал договор за застрахователно покритие в размер на 25 хил. лв., а общата стойност на пътуването на туристическата група е 85 хил. лв., обясни Ангелкова пред Нова тв вчера. Според Кодекса за застраховането туристическата компания е длъжна да разпредели парите пропорционално между всички ощетени, а за останалото те ще трябва да предявят претенциите си чрез съда.

Дружеството - "Уърлд Травел Мениджмънт", фигурира в регистъра на Министерството на туризма като изрядно. Според Ангелкова това е така, защото компанията формално отговаря на изискванията на закона. В него няма посочен максимален размер на застраховката, като се предполага, че това е въпрос на преценка на самия туроператор. Все пак от ведомството на Ангелкова щели да сезират прокуратурата, защото фирмата е започнала процедура по ликвидация, а заедно с това е заявила намерение да регистрира ново дружество.

 

РЪСТ
Независимо от дъждовното лято данните показват, че ръстът на туристите е около 5%. Само за първите 6 месеца на годината има над 3.6 млн. туристи, каза вчера Николина Ангелкова. Тя подчерта, че качеството на туристическия продукт всяка година се повишава. "Това се вижда от броя на чуждите туристи, които посещават нашата страна", допълни тя. Въпреки това случаите, при които заведения или барове не издават касови бележки, съвсем не били изключение.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Натрупаното за втора пенсия отново падна под 3000 лв.

16.02.2019

Йоана Петрова

934 1
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

16.02.2019

280 1
Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

16.02.2019

90 1

Коментари

FuFighter

а за строеж?

Паисий2

Тъй де, от къде на къде ще се печете безплатно! 35 години плажуването върху дюните не им направи нищо, сега изведнъж започна да ги уврежда! Ех ненаяли се герберуги!!!

ablepsia

Че останаха ли дюни по нашето крайбрежие! Не ги ли изринаха всичките в угода на бетоновиците?

Invisible

Световната употреба на пясък годишно била около 50 милиарда тона на година, според доклад на ООН през 2014-та година.

anarhia

 Всичко Николинка втасала,само дюните не си концисионирала.

Redneg

Е те сЪга че се опрай тая държава.

Ся ще земат да задължат катаджиите да си купуват винетка и глей кво ста'а - идилия :)

onzitam

На всички ревящи за свободно къмпингуване им предлагам да отидат в Гърция и да си спретнат един катун, някъде на брега. После да споделят какво им се е случило и с колко евраки са олекнали!!!

ata

? Таа, ако и свалят розовите гащи, че светне кат' новогодишна елха. ?

маргаритка2

Тая е най_хитрата от цялата плеяда.

Регионалния и Симеонов й вършат работата по морето, екологичния и съда за планината.. тя само си седи, взима заплата и чат_пат ходи по знаменитости, щото й било хоби.

Време е някой да я пита какво е дюна, бански старец и хавлия, та да се ориентираме в еспертизата, която ни се е случила.

За измамените от тур оператори ще мислим друг път.

Harpie

За бетон може, за хавлии-не! Ехх, министерство ли е, да го опишеш!
А като стана дума за Гърция, дето все се дава за пример на "катунците-къмпингари" (всичките под един знаменател, нали?)- да, там е чисто, поддържано, кофите се празнят редовно, и няма мутренски супер нужни хотели на носа на девствени скали. Ако не- е курорт. 
Пък в община Царево, например, има зеещи бетони, неизвозен боклук и СЕГА ще има и забрана за престой на дюни. Ама за това че дюните бяха позатрити от плана, така че да може да се строи на тях- нито гък? Ми чудно, таман ще може да си сложи хавлията човек отгоре- нали не са дюни!
Ама "катунците" са за някои трън в очите, най-сериозният проблем по черноморието и в туризъмът изобщо, ех! Да ги гътнем, да застроим и ще настане една чистота и блажение, какъв живот ще настане...Пфу

А, забравих, на Канарите е регламентирана зона (до резерват дори), но можеш да си проснеш хавлията на дюните. Рев..

маргаритка2

И пак мистерия. В кого ще отиват парите от глобите, ще правим ли туристическа полиция или ще си мутреем по старому, кой си носи 3 000лв вътре в банския и не му ли се намокрят???

Или на монети трябва да са?

Bacho Кольо

Опъването на хавлиена кърпа върху дюна е грубо нарушение с голяма опосност за екологичното равновесие. Глоба 3000 лв. е крайно недостатъчна.

 Построяването на огромния "Оазис" на северния несебърски плаж , на 15 м. от брега, върху дюните е изключително полезно за развитието на туризма дело. Хотелът по никакъв начин не нарушава целостта на дюните , а също така има полезно  въздействие върху специфичната дюнна флора и фуна. Затова такива народополезни начинания трябва да се  подпомагат. Нашето законодателство е в дълг към такива хотелиери-еколози. Например глобите, събрани от злостните нарушители с хвлиените кърпи могат да се събират в специален фонд, с който да се субсидира страителстовото на все нови и нови "Оазиси"...

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

До кога общините край морето няма да стопанисват плажовете си и ще събират пари от концесионери? Защо хотелиери и граждани плащат данъци и такси?
До кога това ще се приема за редно?

До кога свободната зона ще е избутана в двата края на плажа или зад подредените чадъри така, че да му изгорят краката на човек докато стигне до водата?

 

Спомням си как един старателен служител с гребло почистваше плажа, като буташе обратно във водата изхвърлените на брега водорасли.
В началото на този месец навсякъде на централния плаж в Созопол плуваха мъртви гниещи образувания с цвят каки. Сигурно концесионерът е същия.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш