facebook
twitter

Първа страница

10 месеца прокуратурата протака проверката срещу Горанов

От хода на преписката не може да се състави мнение за дейността на държавното обвинение, смятат оттам
3997
Илияна Кирилова
Въпреки скандала Горанов продължава да ползва безплатно апартамента на бизнесмена Иван Сариев, показва и последната му имуществена декларация.

Вече 10 месеца прокуратурата държи на трупчета проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов. Преписката продължава да е висяща въпреки обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров да приключи бързо. От ноември м.г. Горанов се проверява от прокуратурата заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.

Тъй като от прокуратурата отказват да отговарят на въпросите на "Сега", зададени през пресслужбата на Цацаров, питанията за Горанов бяха пратени и по закона за достъп до информация. Тъй като според информационната система на прокуратурата от 21 март казусът е в Специализираната прокуратура, "Сега" попита какво извършва тя по случая. И още - има ли вече постановление за отказ или за образуване на дело. Ако да – от коя дата и с какви мотиви. Ако проверката продължава, какво налага това и кога се очаква да приключи.

Заявлението за достъп до обществена информация е разгледано от зам. главния прокурор Ася Петрова. В отказа тя пише, че преписките и досъдебните производства, водени от прокуратурата, не попадат в обхвата на закона за достъп до информация и че само наблюдаващият прокурор може да реши да разгласи търсените данни. Според Петрова не може да бъде дадена информация дори по хода на преписката. В заключение тя пише, че търсенето на информация за конкретен казус не отговаря на целите на закона за достъп до информация - питащият да си състави собствено мнение за дейността на прокуратурата.

"Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката", гласи съобщението за статуса й в онлайн системата на прокуратурата за проверка на преписки. Възможното обяснение защо папките са в спецпрокуратурата е, че тя се занимава с корупционните престъпления на хората от властта и формално тя трябва да сложи точката на проверката, или да образува разследване срещу Горанов. От 9 май "Сега" чака отговори по темата от говорителката на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Първоначално от прокуратурата се оправдаваха, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси и едва тогава ще решат преписката. На 1 март КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Така министърът очаквано излезе чист от скандала с имота от 180 кв. м в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. А прокуратурата все още протака проверката. Няма данни да се е възползвала и от правото си да атакува в съда решението на КПКОНПИ.

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

 

НА ХАРТИЯ

В работата си спецпрокуратурата следва да отстоява и увеличава доверието към нея в обществото като част от това е и пълното информиране на обществото за постигнатите резултати, успехи и проблеми. В работата си с медиите спецпрокуратурата ще прилага принципите на откритост, законност и взаимно доверие. Медиите следва навременно и в достатъчен обем да бъдат информирани, така че в обществото да се изгражда реална представа за работата на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това е записал в концепцията си Димитър Франтишек, с която наскоро единодушно бе избран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за шеф на спецпрокуратурата. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

220-те млн. лв. не били само за пристанището на Доган

08.11.2019

МИЛА КИСЬОВА

995 1
Търново първо откликва на призива да се вдигат данъци

11.11.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

1190 2
Прокуратурата проверява Гешев за престъпление срещу правосъдието

09.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9548 29

Коментари

Stern

И да бързат, и да не бързат, любимото Му дете е невинно по презумпция.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×