facebook
twitter

Първа страница

10 европейски града се обявиха срещу свободните наеми в Airbnb

Общините държат на регулациите и търсят помощ от ЕС
2574

Десет европейски града поискаха официално помощ от Европейския съюз (ЕС) срещу монопола на Airbnb на пазара на жилища, предава EuroNews, цитирайки отворено писмо на градския съвет на Амстердам. То е подписано още от Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Валенсия и Виена, съобщи economic.bg

В него се посочва, че платформи като Airbnb, въпреки че твърдят, че искат да си сътрудничат с местните власти, „на практика не го правят или го правят само на доброволни начала“.

Искът идва след становище на ЕС, според което Airbnb се освобождава от френското законодателство да предоставя информация на местните власти относно данните за отдаване под наем. На практика така компанията излиза от профила на традиционните фирми в сектора. Това поставя и въпроса как ще се идентифицират евентуални правни нарушения. Опасенията са, че ще става трудно, а публичните финанси ще бъдат прекомерно натоварени. Сега действащото законодателство „ни прави практически безсилни срещу глобално действащите компании за краткосрочно отдаване под наем“, смятат местните власти. В писмото си те твърдят още, че градовете най-добре разбират нуждите на своите жители. Според тях предоставената безгранична свобода на пазара на наеми – на Airbnb от генералния адвокат на ЕС, ще попречи на мерките за градско планиране и жилищно настаняване.

Твърдейки, че разбират значението на туризма като източник на доходи и на заетост за местните, те не вярват, че фирмите на този пазара трябва да бъдат освобождавани от регулации. „Едно нещо трябва да бъде ясно“, пише в писмото, „един картбланш за платформи за отдаване под наем за ваканции не е решението“.

Според градските съвети, за да служат най-добре на жителите си, властите трябва да имат възможност да регулират наемите в своите квартали. В тази връзка краткосрочната система за отдаване под наем, която има Airbnb, влошава много социалните проблеми в градовете.

Според френския закон собствениците на жилища в Париж могат да отдават краткосрочно своите имоти до 120 дни в годината. Обявите трябва да включват регистрационен номер, за да се гарантира, че имотите не се отдават под наем за по-дълго време. Франция прие закон през 2018 г., който поставя компании като Airbnb под заплахата от глоби в размер на 12 500 евро за незаконна обява - нова разпоредба, която Париж ще използва, за да победи Airbnb в съда, заявява в интервюто кметът Ан Идалго. 

Говорител на Airbnb заяви, че компанията е изпълнила мерки с цел да помогне на потребителите на сайта си в Париж да спазват европейските правила, но добави, че правилата в Париж са "неефективни, непропорционални и в противоречие с европейските правила". Франция е вторият най-голям пазар на Airbnb след САЩ. Париж, един от най-посещаваните градове в света, е най-големият й пазар с около 65 000 предлагани домове.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел даде на София изходна виза от 12-годишния мониторинг
За ЕК проблемите в България са малки, успехите - големи
Брюксел подкоси Румъния, като я остави под наблюдение

23.10.2019

287 2

Коментари

Stern

Убиха Юбер, сега е ред на airbnb.

Яко пречат на бизнеса такива платформи. Апартамент с две спални, за две семейства в центъра на Барселона за 30 евро. Кой хотел дава такава цена?

Сгугню
снимка на Сгугню

Яко пречат на бизнеса такива платформи. Апартамент с две спални, за две семейства в центъра на Барселона за 30 евро. Кой хотел дава такава цена?

Ама и тия пък яко не плащат данъци.

Къде дават така?

Yantar

Данък за какво?

Хулиган

Споко!

Нищо не сте видели, скоро и гадже няма да можеш да докараш в дома си, защото ще те докладват, че си предоставил легло за нощувка, без да платиш данъци.

Биг брадър ще  ви наблюдава все по-изкъсо.

http://www.drago.info/

 

az_ti
Като ги вържат да плащат данъци, заедно с % на платформата, за да получиш някакви прилични пари цената ще е почти като на хотелите 2-3*. Което от своя страна ще намали драстично търсенето на подобни стаи.
First Strike

Двама градове седнах жълти. 😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×