Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН предлага учениците от 1-6 клас да учат 2 седмици повече

Идеята е промяната да влезе в сила от 2022/23 г., а от 2023/24 г. - и учебната година да започне седмица по-рано - на 7 септември

09 Май 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Министър Денков участва в пролетната академия на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, на която присъстваха над 350 директори

През следващата учебна година учениците от 1 до 6 клас да учат две седмици повече - за 1-3 клас учебната 2022/23 г. да се удължи от 31 май на 15 юни, а за 4-6 клас - от 15 юни до 30 юни. Това е предложението на просветното министерство, което ще бъде обсъдено на Отраслов съвет със социалните партньори, стана ясно от изявление на просветния министър акад. Николай Денков на пролетната академия на директорите в Поморие. По думите му идеята е тези 2 седмици да се ползват за по-нестандартни методи на преподаване, проекти, излети навън сред природата, свързани с екология и биология часове и т.н. 

При идването си на власт министър Денков обяви, че подкрепя по-ранен старт на учебната година, за да имат учениците повече време за упражнения и затвърждаване на материала, а учебното време и ваканциите да бъдат по-равномерни разпределени. От екипа му вече предложиха 3 варианта за старт на учебната година - на 15-и, 7-и или 1-ви септември, при всеки от който се налага удължаване на годината за 1-6 клас с две седмици. От МОН обещаха да изберат този вариант, който събере най-голяма подкрепа от социалните партньори, като неколкократно потвърдиха, че следващата учебна 2022/23 г. ще започне на 15-и септември. Логиката бе, че щом тя започва, както досега, на 15-и, следва и да приключи по старому - на 31 май за 1-3 клас и на 15 юни за 4-6 клас. Такова бе очакването на всички директори, учители и родители.

От думите на министър Денков пред директорите обаче се разбра, че МОН смята да пристъпи към удължаване на учебната година още този септември. Т.е. първият вариант на МОН за промяна на учебната година - при който тя остава на 15-и септември - да влезе в ход още през 2022/23 г.

"Многократно сме обявявали, че началото на следващата учебна година остава същото, но не сме казвали нищо за края й", разясниха от МОН. Оттам подчертаха, че все още става дума само за предложение на министерството, което ще се обсъжда на Отраслов съвет. За целта ще е нужна и промяна в закона, която ще бъде предложена за обществено обсъждане, какъвто е редът, посочиха оттам.

Съвсем наскоро училищният закон бе променен - с нови текстове за деполитизация на системата. Не е ясно кога той ще бъде "отворен" наново за поредни редакции. От МОН уверяват, че това ще се случи "навреме".

От министерството не крият, че предпочитат втория, предложен от тях, вариант - започване на учебната година от 7-и септември. При него учениците от 1-6 клас получават три допълнителни седмици - една в началото на година и две в края й. Идеята е те да учат две седмици повече, а третата допълнителна седмица да е ваканция (но разпределена в различни дни, а не наведнъж).

Наблюдатели виждат в днешната заявка на министър Денков пред директорите именно плавен преход към въвеждане на вариант 2 - догодина удължаване на учебната година с две седмици, а по-догодина (2023/24 г.) - с още една (с изместване на старта на 7-и септември, ако се одобри тази дата). "Удължаване наведнъж с 3 седмици е тежко, тъй като има голям отпор срещу по-ранния старт", обясняват си учители. 

Ден по-късно министър Денков потвърди пред Nova news, че ще предложи учебната 2023/24 г. да започва на 7 септември. Това означава, че от по-другата година (2023/24 г.) учениците от 1 до 6 клас ще учат общо 3 седмици повече.

Тази учебна 2021/22 г. си завършва, както досега - на 31 май за 1-3 клас и на 15 юни за 4-6 клас.

 

ОТПОР

Директори вече заявиха, че са против удължаването на следващата учебна година. Промяна с две или три седмици на учебната година е сериозно нещо - казват те - това води след себе си до промяна на учебните планове и програми, до допълнителни лекторските часове и дори до допълнителни работни места. "Тези 3 седмици не са финансово наутрални", казват още училищни началници, според които повечето работа за учители следва да доведе и до промяна в заплащането им.

 

или 15 септември - това са трите дати, които просветното министерство предлага за начало на учебната година. От ведомството на акад.  Денков са разработили трите варианта заедно с промяна на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?