Медия без
политическа реклама

И учебните фирми си имат НАП и търговски регистър

В учебно-тренировъчните предприятия учениците развиват всички умения за успешен бизнес

Илияна Кирилова
Да организираш пътуване в Камбоджа е доста по-забавно от който и да е учебен предмет. (отляво надясно: учениците-бизнесмени от 101-во СУ "Бачо Киро": Пламен, Екатерина, Диляна, на втория ред отляво надясно: Аделина и директорката Весела Иванова, най-вляво е учителката Нина Игнатова)

При пръв прочит словосъчетанието "учебно-тренировъчно предприятие" звучи като архаизъм от отдавна отминали времена. В действителност обаче зад него се крие нещо модерно, смислено и полезно за учениците. Да продаваш собственоръчно изработени бижута, да организираш пътувания и сватби или да смяташ работни заплати е далеч по-интересно от който и да било от учебните предмети, изучавани в момента в училище. "Работата" във въпросните училищни виртуални фирми освен това има огромен потенциал да мотивира учениците и да ги подготви поне малко за реалния живот. Неслучайно интерeсът към тях в последните години расте.

.....................

"Започнахме плахо през 2017 г., не знаехме откъде да тръгнем, но отдадеността на учениците ни даде кураж", казва Весела Иванова, директор на 101-во СУ "Бачо Киро" в столицата. Тогава няколко възпитаници на школото откриват две фирми по проект "Твоят част" на МОН. Днес една трета от учениците в 10-и и 11-и клас са ангажирани в общо 5 фирми. Децата "работят" в тях поне по 2 часа седмично в рамките на часовете по икономическите дисциплини (училището е с профил стопански мениджмънт). Често обаче заниманията им се пренасят и у дома. Просто защото харесват това, което правят.

"Решихме да направим фирма за ръчно правени бижута от камъни, свързани със зодиите. Започнахме да се събираме след училище, да разучаваме кой камък на какво е символ. Първоначално обаче беше много трудно, защото не знаехме какво е", разказва Диляна Стоянчева от 12 "а" клас на 101-во училище. Лека-полека измислили име на фирмата - "Венити", след това - лого, после и каталог. "Когато ми показаха каталога си, останах безмълвна. Беше мил и по детски наивен", спомня си през смях директорката. Тя обаче решила да бъде искрена с учениците, затова им обяснила, че хората очакват нови и доста по-атрактивни начини за предлагане на продукти. След като преработили каталога, новият станал страхотен. "Във фирмата ни има двама счетоводители, но всички сядаме заедно и попълваме фактурите и другите документи, за да се научим как става това", казва Диляна. Освен на счетоводство тя и съучениците се научили и на нещо много важно - как да подхождат към клиентите и към техните нужди.

 

"Хайде на театър!"

 

Единадесетокласничката Аделина от 101-во работи в учебната фирма "Миракъл", която действа като продуцент за разпространение на виртуални билети за театрални постановки. "Изглеждаше странно, но всички харесахме идеята. Намерихме партньори в лицето на продуцентска къща "Ажур Пико" и Драматичния театър в Пловдив, откъдето е и менторът ни. Започнахме да ходим на представления, за да се запознаем с това, което предлагаме. Подредихме представленията в каталози, събрахме рекламни материали. Заинтересувахме много хора, всички бяха очаровани и ни приеха с радост, което означава, че подобна идея да се помага за развитието на културата би била успешна и в реалността", разсъждава Ади.

"Полезното на учебно-тренировъчните фирми е, че учениците регистрират фирма, както биха направили това в истинския живот, макар и във виртуален търговски регистър. Измислят си име, запазват си го, регистрират фирмата и всички останали документи, сключват договор за управление, внасят такси за регистрация, откриват разплащателни сметки и т.н. Това е много хубав старт за живота, защото децата виждат една реална ситуация, която ги мотивира да развиват знанията и компетентностите си", казва учителката Нина Игнатова, ръководител на част от фирмите в 101-во училище.

"В хода на работата учениците правят виртуални сделки, издават касови бонове, отчитат се в банката и така придобиват реална представа кое колко струва. Разбират обаче и че не е толкова лесно да стартираш собствен бизнес. Тук друг плаща и те все още не могат да усетят какво е да дадеш от собствените си пари", разсъждава и директорката Иванова. Учениците й обаче са посвоему заредени с оптимизъм. "Стига да има желание, парите ще се намерят", казва групата, създала фирмата "Фолклорна магия" - за български сувенири и материали - бъклици, бродирани кърпички, шалове, продукти от българска роза и т.н. Все пак младежите са наясно, че за да стартират собствен бизнес след завършване, трябва капитал.

 

Отивам в Дубай

 

Екатерина и Пламен от 11 "б" на същото училище избрали сферата на обученията. Регистрирането на тяхната фирма "Ривера", подготвянето на каталога, счетоводните и другите дейности, свързани с обучението на служители, както сами се убедили учениците, се оказали нелека работа. "Като им видях цените в каталога, ме втресе. Бяха безмилостни цени, искаха печалба днес, без мисъл за утре", разказва директорката. След разясненията й, че услугата трябва все пак да е достъпна, за да могат повече хора да си я позволят, младежите посмъкнали цените. Така с течението на времето работата им потръгнала, а на панаира в Пловдив получили една-две похвали. "Един професор тогава ни попита: "Защо трябва да избера вашите обучения?", а аз не знаех какво да му кажа", спомня си Екатерина, според която ценното на учебните фирми е това, че могат да се поучат от грешките си, без това все още да има последици за тях. Знаят ли днес как да убедят клиента, че са по-добрата фирма? "Да, защото сме най-добрите", казва без дори нотка на съмнение тя. Тази година Екатерина и Пламен продължават с нова фирма "Алвира" - за туристически пътувания из целия свят. "Всеки от нас предложи любимата си дестинация и така оформихме и каталога. Гледахме реални каталози и сравнявахме цените", разказва Пламен.

 

100 хил. лв. за "наблюдение на звездите"

 

Земята не стига за полета на въображението на учениците от 11-и клас на Националната търговска гимназия в Пловдив. Тяхната фирма е за космически туризъм. Младежите избрали като база за излитане реален космодрум във Френска Гвиана, който бил с по-добри показатели от Байконур, спрели се и на американска компания, притежаваща космически кораб, разказва техният ментор Рени Михайлова. Услугите им са два вида - едната е суборбитален полет за наблюдение на звездите и е "по-достъпен" - 100 хил. лв. Другото пътуване е до Луната и обратно, на цена 500 хил. лв. Учениците предлагат разсрочено плащане, последната част от което се плаща, след като кандидатите минат през специална подготовка и медицински изследвания.

"В много случаи учебно-тренировъчните фирми са по-полезни от останалите предмети, защото са практически насочени. Учениците регистрират фирма (във виртуалния търговски регистър на Центъра за тренировъчни фирми - виж карето, б.р.), учат се на маркетингови проучвания, сами правят дизайни, изчисляват работни заплати и т.н. - съчетават компетентности и знания от най-различни предмети и дисциплини и се готвят за реалния живот", казва Михайлова.

 

"Горчиво!"

Единадесетокласници от професионалната гимназия по икономика в Перник са се насочили към организиране на сватбени тържества и абитуриентски балове. Миналата година фирмата им печели първо място в категория уебдизайн на Пловдивския панаир. Най-търсени от хората били сватбените пакети за различни дестинации, които включват абсолютно всичко - от поканите за гостите до булчинската рокля и костюма за младоженеца. Самите ученици пък собственоръчно изработвали украси, покани рекламни материали и т.н. "Услугите ни са скъпи - по 4-5 хил. лв., но сме много търсени (учебните фирми си имат свой виртуален Пловдивски панаир - б.р.). В банковата сметка фирмата има 600 хил. лв., което означава, че се справя доста добре", казва менторът Симона Кирилова. По думите й най-търсените дестинации миналата година са били Париж и Малдивите.

 

ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Учебно-тренировъчната фирма е модел на практическа учебна дейност по създаване, организиране и функциониране на симулирано предприятие, което се регистрира в регистъра на учебно-тренировъчните фирми. То осъществява работни процеси досущ като в реалността, документира и отчита търговска дейност, но... с други виртуални учебно-тренировъчни фирми. В процеса на търговската дейност не се разменят реални стоки и пари. Учебната фирма е предназначена за обучение на ученици и се провежда под ръководство на сертифициран преподавател в рамките на поне една учебна година в оборудвано за целта училищно помещение.

Центърът за учебно-тренировъчни фирми към МОН осигурява за всички учебни фирми от националната мрежа на учебните предприятия необходимите за нормалното им функциониране служби и институции на държавата. Той симулира за тях Агенция по вписванията, Национална агенция за приходите, Комисия за защита на личните данни, Патентно ведомство, Банка, Учебна служба "Земеделие" и др. - все служби, които работят по правилата, процедурите и с формулярите на реалните структури у нас.

Този тип обучение в някои държави (Австрия, Германия) е елемент от учебния план на професионалните гимназии по търговия и туризъм и се приема като форма на дуалното обучение. У нас учебните фирми са заложени като елемент на учебния план на професионалните гимназии по икономика и Нов български университет в частта му за специфична професионална подготовка - учебна и производствена практика. Предвидените часове в задължителната част на професионалната подготовка - по предмета "Работа в учебно предприятие" - са 144. Учебно-тренировъчна фирма има още в часове за извънкласни дейности и по проекти, включително и за превенция на преждевременното напускане на училище.

 

МАЩАБ

През 2017/18 г. са работили 353 учебно-тренировъчни фирми в 71 училища, в които са участвали над 5000 ученици. Към тях се включват 3 студентски учебни предприятия от НБУ, едно в УНСС и 2 в Шуменския университет. През 2018 г. е създадено и първото учебно предприятие с ученици от различни училища по проект на НТС-Варна. Така общият брой на въпросните фирми у нас става 360 с над 5200 обучавани ученици и студенти за учебната година. През първия срок на настоящата учебна година има 328 учебно-тренировъчни фирми в 61 училища, в които участват 5000 ученици. Регистрирани са отново трите студентски предприятия от НБУ, продължава да работи и фирмата по проект на НТС-Варна. С най-много учебни фирми може да се похвали Националната търговско-банкова гимназия в София - 54 на брой, следвана от Националната финансово-стопанска гимназия в София, Варненската търговска гимназия "Г. Ст. Раковски", гимназията по икономика и мениджмънт в Пазарджик и  - с по 14 на фирми.

 

ПАНАИР

Миналата седмица в Пловдив се проведе 22-рият панаир на учебните предприятия "Млад предприемач", в който се представиха 112 тренировъчни фирми от различни държави, сред които България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Армения и др. Сред дейностите, които осъществят те, са финанси, козметика, бижута и облекла, храни и напитки, подаръци и сувенири, организация на събития и туризъм, реклама, информационни технологии и техника, автомобили и транспорт, включително превоз на пътници в космоса, образование и други.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?