Quantcast
Всяка кутия цигари в ЕС вече ще излиза от фабриката с код | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Всяка кутия цигари в ЕС вече ще излиза от фабриката с код

15 000 фирми вече са получили "личен номер" за търговия с тютюневи изделия
302
 СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
23 000 търговски обекта с разрешително за продажба на цигари у нас вече са се регистрирали в европейската система за проследяване на тютюневите изделия.

От 20 май всяка произведена или внесена у нас кутия цигари трябва да бъде маркирана с уникален код, който разкрива пътя й от машината до продажбата в търговския обект. Кодът представлява комбинация от символи, указващи кой е производителят, къде точно са пакетирани, кой е вносителят, кои са дистрибуторите, в кои складове е съхранявана стоката и кой я предлага на крайните потребители.

Изискването важи и за цигарите, произведени извън ЕС, които се продават на територията на съюза. То бе въведено с еврорегламент, чиято цел е да се ограничи контрабандата и продажбата на безакцизни тютюневи изделия. Цигарите, които към 20 май вече са били произведени или внесени на територията на ЕС, ще може да се продават без кодиране до 20 май догодина.
15 000 производители, вносители, дистрибутори и търговци на цигарени изделия на едро са направили първата стъпка - регистрирали са се и са получили уникален код.  Отделно с "личен номер" са се снабдили и 22 000 търговски обекти у нас, съобщи за в. "Сега" директорът на печатницата на БНБ Красимир Михов.

Печатницата е определена за издател на уникалните номера за проследяване на цигарените изделия в България. По данни на Агенция "Митници" фирмите, получили идентификатори, почти се доближава до компании с активни разрешителни за търговия с тютюневи изделия. 
Печатницата на БНБ приема по електронен път заявки на търговците още от средата на април, за да избегне опашките и претоварването на системата при старта й на 20 май, обясни Михов. Все още нито един производител не е поръчал от печатницата на БНБ специални кодове за ново производство цигари. В момента се обработват заявки за регистрация на 15 машини за тютюневи изделия, предназначени за продажба на българския пазар, като те са както и на български, и на чужди производители.
Междувременно през последните седмица-две се наблюдава поскъпване на тютюневите изделия. Цената на масовите марки се е покачила с около 20 стотинки. Възможно е това да се дължи и на инвестициите, които производителите трябва да направят заради новото евроизискване.  

Всички заявени и издадени идентификационни кодове се предават в специално хранилище за целия Европейския съюз. От него компетентните органи ще получават информация за всяка кодирана партида цигари, която се появи на територията на съюза. Засега единствено Естония и Румъния още не са избрали издател на цигарените кодове. Еврокомисията разреши временно фирмите, които произвеждат и търгуват на тяхна територия, да използват издатели в други държави членки.

 

БАНДЕРОЛИ
От 20 май се въвежда и нов вид на цигарените бандероли.  Лепенките са по-малки и цената вече няма да е изписана върху тях, а на дъното на кутията. Целта е бандеролът да не пречи да се виждат текстовете и картинките по опаковката, които предупреждават пушачите за последствията от вредния им навик. 

Все още няма коментари

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3560 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3853 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

2109 3

Влез или се регистрирай за да коментираш