facebook
twitter

Икономика

Украинско пилешко месо се продава като произведено в ЕС

Австрия иска ЕК да въведе правила, задължаващи фирмите изрично да посочват страната на произход на продуктите
1466
 ЕПА/БГНЕС
Украинската компания е внесла над 100 000 тона пилешко месо в ЕС през изминалата година. 

Украинско пилешко месо се продава на европейския пазар като произведено в ЕС, разкриват австрийският в. "Курир" и "Дойче веле". Компанията Myronivsky Hliboproduct, която е сред най-големите производители на пилешко месо в Украйна, е открила начин да избягва въведените от Брюксел квоти, ограничаващи вноса на филе от пилешки гърди - продукта с най-висока цена. Фирмата внася в ЕС филето, без да бъде отстранена гръдната кост на животното, и по този начин то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничения при вноса в ЕС, твърди в. "Курир". Продуктът отива във фабрики на Myronivsky Hliboproduct в Словакия и Холандия, където костта се отстранява и се получава скъпото пилешко филе. Освен това продуктът вече се класифицира като произведен в страна - членка на ЕС, и като такъв може да се продава на територията на Общността, а също така може и да се изнася към трети държави, без да  му се налагат мита.

Европейски фермери се оплакват, че украинската фирма е намерила "находчив и напълно законен начин", за да заобикаля съществуващото законодателство. Австрийското правителство пък е недоволно от факта, че украинските пилешки гърди, които се обработват в Словакия и Холандия, имат етикети "Произведено в ЕС", а не се посочва като страна на произход Украйна. Въпросът е обсъждан през април от тогавашния министър на устойчивостта и туризма на Австрия Елизабет Кьостингер с колегите й от други страни от ЕС. Тя е настояла да направят промени в начина на етикетиране на продуктите в ЕС.

От украинската компания потвърдиха пред "Дойче веле", че изнасят пилешко месо с кост към ЕС за обработка, но изрично отбелязват, че това е съобразено с европейското законодателство. "Противно на съобщенията Myronivsky Hliboproduct не се възползва от вратички в законодателството и винаги спазва регулациите на ЕС", заяви Анастасия Соботюк от фирмата. Според данни на компанията тя е внесла над 100 000 тона пилешко месо в ЕС през изминалата година. 

КАРЕ - ДОГОВОРКА

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна създава зона за свободна търговия, което позволява на украински компании да изнасят почти всички категории пилешко месо в ЕС без налагането на мита, но има определени квоти за количествата. За 2019 г. например ограничението е 18 400 тона. Планирано е квотата да се увеличи до 20 000 тона до 2021 г. Допълнителни 20 000 тона се определени за замразени пилешки продукти. 

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тежки сблъсъци с полицията в Украйна заради евакуирани от Ухан

21.02.2020

Обновена

4898 55
Украйна и Румъния се договарят за военен отпор на Русия в Черно море

15.02.2020

5339 68
Путин към Зеленски: Недопустимо е да се изкривява историята

15.02.2020

4616 207

Коментари

fractal

За милиони няма закони

За кокошка няма прошка

Каубой
снимка на Каубой

За братска ссср-ка радиация има много мераклии русофили. Да си ги ядат.

Влез или се регистрирай за да коментираш