facebook
twitter

Икономика

Търговци пак плашат с протести заради спорния закон за горивата

Дребните играчи на петролния пазар искат отлагане с още 6 месеца до приемане на поредни поправки
329
 Илияна Кирилова
Търговци на горива плашат с нови протести, ако отново не бъде отложена наредбата за бизнеса с нефтопродукти.

Търговци на горива отново плашат с протести на "жълтите жилетки" заради спорния закон за регулиране на бизнеса с нефт и нефтопродукти. Той бе приет в началото на годината, но реално ще влезе в сила след 27 октомври, откогато е предвидено да действа наредбата към него. След тази дата фирмите, които се занимават с търговия, съхранение и транспортиране на горива, трябва да се регистрират в Министерството на икономиката, като покрият редица финансови и технически изисквания.

След заплахи за протести част от разпоредбите бяха смекчени по време на обсъждането на закона, но все още има отпор от голяма част от бизнеса. "Искането за 1 млн. лв. капитал и 500 000 лв. банкови гаранции за търговците на едро е непосилно за голяма част от фирмите и те ще излязат от пазара", недоволстват от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Заради завишени технически изисквания масови фалити се очакват и за фирмите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с втечнен газ.

Затова от асоциацията настояват отлагането на закона да се удължи с още 6 месеца, а през това време парламентът да гласува подготвените от министъра на икономиката Емил Караниколов корекции. Те бяха изработени съвместно с голяма част от бизнеса и на практика напълно променят първоначалната идея. Значително се занижават изискванията към търговците на едро и фирмите за пълнене на бутилки с втечнен газ. Премахва се стриктното изискване всички бензиностанции да са трайно прикрепени към недвижим имот и отново се връща опцията те да бъдат преместваеми. Така земеделските стопани ще може да зареждат с гориво комбайните на полето от цистерни с вместимост до 50 куб. м. Освен това отпада регистрацията по този закон на земеделците, които имат т.нар. ведомствени бензиностанции. От регистрация се освобождават и строителните фирми, които са в регистъра на Камарата на строителите. Те ще може да зареждат с бензиновози както собствената, така и наетата тежка пътна техника и превозните средства на подизпълнителите си. По подобен начин минните компании си извоюваха по-рано да зареждат тежката си техника на място в рудника, без да се изисква да изградят бензиностанции.

ЛОБИ

Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите е намерила лоби в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който да внесе в парламента предложението за поредно отлагане на закона. Всъщност спорният закон бе наложен от Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите фирми в бранша. Те също използваха народни представители начело с депутата Емил Димитров - Ревизоро, които внесоха законопроекта директно в Народното събрание без публично обсъждане.  По повод заплахите на дребните търговци за протестиq ако законът не бъде отложен, от Българската петролна и газова асоциация коментираха вчера, че това било предизборен шантаж.

Все още няма коментари

Още

Протестите в САЩ набират нова сила

03.06.2020

Обновена

6634 82
Протестите са благоприятна среда за COVID-19
Музикалната индустрия ще замлъкне заради убийството на Флойд

01.06.2020

527 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×