facebook
twitter

Икономика

Тестът за запълване на тръбата от "Турски поток" тръгна с фалстарт

1219
Снимка: Архив
"Газпром" вече се "оплака" от високите транзитни такси и сега, по процедура, те вероятно ще бъдат намалени. На снимката: шефът на руската компания Алексей Милер (на преден план) при едно от посещенията си в България.

С неуспех приключи първият етап на теста за търговския интерес към запълването на капацитета на бъдещата тръба на "Турски поток" в трасето й през България до Сърбия. От четирима регистрирали се участници в процедурата обвързващи оферти са подали само трима, показва съобщение на "Булгартрансгаз".
Заявените количества за транзит не са достатъчни и се преминава към следващия етап от процедурата, в която цените за ползване на капацитета на тръбата са намалени, а срокът на договорите е увеличен от 15 на 20 години. Не става ясно кои са фирмите, подали оферти, и какви са техните количества и заявки, но според Медиапул регистрираните участници в пазарния тест са руската "Газпром" и две нейни дъщерни фирми, както и българският държавен доставчик "Булгаргаз".
Участието на "Булгаргаз" в тази фаза на теста обаче явно е било проформа, тъй като компанията е заявила нулеви количества. Причината - дружеството е искало да види как ще тръгне процедурата, а и към момента тя има сигурна точка за доставка на руски газ по силата на сключен договор с "Газпром".

 От "Газпром" са участвали с малки количества чрез дъщерните си дружества, допуска Медиапул. Ако руската компания, чиито намерения са по втората тръба на "Турски поток" да минават 15.75 млрд. куб. м годишно, бе заявила това количество сега, "Булгартрансгаз" щеше да е постигнала целта си от запълване на тръбата в рамките на 70%. Това е условието, за да може пазарният тест да се счита за успешен.

Според запознати целта на руснаците е така да се намалят цените за резервиране на капацитет от тръбата и да се удължи срокът за ползването й. В края на миналата година от "Газпром" не харесаха транзитните такси и заявиха, че заложената норма на възвръщаемост от 8.86% е твърде висока. Тогава шефът на отдел "Логистика" в "Газпром експорт" Дмитрий Грачов коментира, че тя трябва да се намали. Тази норма всъщност определя размера на транзитните такси, които са по-високи от плащаните досега от "Газпром" за преноса през българската транзитна мрежа до Турция, Гърция и Македония. Според Грачов, ако се свали нормата на възвръщаемост, проектът ще стане по-привлекателен за транзитьорите, а "Булгартрансгаз" би могла да си избие инвестицията чрез сключване на повече договори за пренос за по-дълго време.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Строителството на "Български поток" ще се проточи за неопределено време

16.07.2019

Румяна Гочева

654 2
България може да пести 95 млн. евро годишно с тецове на газ

15.07.2019

Румяна Гочева

619 5
"Аркад" се връща в играта за "Български поток"

02.07.2019

Румяна Гочева

740 1

Коментари

Ай Сик TIR

Участието на "Булгаргаз" в тази фаза на теста обаче явно е било проформа, тъй като компанията е заявила нулеви количества.

Маккейн го няма вече. Какво чакат от "Булгаргаз"? Кой трябва да им разреши?

Paco Pacov

Да гледаме към другите източници. Иначе само ще ни вдигат цените на поразия. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×