facebook
twitter

Икономика

Само четвърт от шофьорите са успели да си купят електронна винетка

Над половината от запитаните са недоволни от качеството на пътищата у нас
848
АФИС

Само една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 г. Една пета са онези, които са опитали, но не са успели. Това показва проучване на агенция АФИС, публикувано вчера.

В същото време над половината от шофьорите все още не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка - или защото не се нуждаят от такава, или защото още не е изтекла валидността на предишните стикери. За първи път от миналата година бе въведено правилото, че винетката важи в рамките на 12 месеца от датата, на която е купена. В предни години годишната винетка за предходна година важеше до края на януари на следващата година. Затова се очаква сериозният наплив за подновяване на годишните винетки да настъпи в края на януари и началото на февруари.

Четири институции имат обща вина за хаоса с електронните винетки, настъпил в началото на тази година, смятат 39% от българите. Това са правителството, регионалното министерство, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и фирмата изпълнител на поръчката за тол системата.

На въпрос кой все пак носи главната отговорност за проблемите с винетките, 19% от запитаните смятат, че това е фирмата изпълнител. 17 на сто твърдят, че виновна е пътната агенция, а 12% смятат, че вината е на правителството. Близо 4% са на мнение, че неуредиците са предизвикани от МРРБ. Така реално излиза, че една трета от българите, 33%, обвиняват пряко само властта за хаоса с пътните такси от началото на годината. Не е ясно дали отговорилите на въпроса знаят,  че системата е предадена на АПИ в средата на декември миналата година и че точно пътната агенция е отговорна за нейното опериране, както и за информационния сайт.

Данните на агенцията сочат още, че проблемът с електронната система засяга голяма част от българите. 55 на сто от пълнолетните граждани декларират, че шофират, а 58% е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на превозни средства. Най-голям дял са шофьорите между 30- и 60-годишна възраст.  Работещите българи в активна възраст, независимо от социалния им статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и пенсионерите. Проучването показва, че малко над 76% от българите имат нужда от винетка за своя автомобил.

Всекидневно по пътищата у нас се разминават около 2.5 млн. души, управляващи превозни средства, като в това число не са включени преминаващите чуждестранни превозвачи. Важна подробност е, че около една четвърт от тях шофират само в рамките на населените места, в които живеят, тъй че те не са засегнати от кризата с винетките, се твърди в анализа на агенцията.

Друг сериозен проблем според участвалите в допитването е, че се изисква да плащаме по-скоро за лошо пътно строителство и за лоши пътни ремонти. Данните от проучването сочат, че 30% от запитаните смятат, че качеството на пътната инфраструктура е "много лошо". Други 31% смятат, че то е "по-скоро лошо", а едва 8 на сто са на мнение, че качеството на пътищата е много добро.

На въпроса "Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?“, 22% отговарят „всекидневно“, а други 23 на сто - „почти всеки ден“. 43% декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.

 

Ключови думи:

винетка, път, шосе
Все още няма коментари

Още

Пътната агенция се похвали с 1 млн. продадени винетки от края на 2018 г. досега

01.02.2019

314 6
Жителите на Драгичево се заканиха да блокират пътя Е-79

25.01.2019

Людмил Илиев

976 1
Жителите на Драгичево планират блокада на международния път Е-79

24.01.2019

1699 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×