facebook
twitter

Икономика

Премиерът удобно пропусна амнистията за "сивите" горива

Борисов пресметна 7% повече приходи след старта на контрабандния център
709
 Илияна Кирилова
Министерството на икономиката да прави секторен анализ на горивата всяка година, предлага Асоциацията на търговците на горива. На снимката: Министър Емил Караниколов (вдясно) и Симо Симов от асоциацията.

Премиерът Бойко Борисов отчете вчера ръст в приходите от горива в хазната, но пропусна да коментира предложението за опрощаване на задълженията на нелегалните търговци. Идеята те да не бъдат наказвани за минали прегрешения, ако излязат "на светло", бе включена в секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), оповестен в понеделник. В него за пореден път се изтъква, че въпреки еднаквите цени монопол или картел няма.

"Със 7% повече са приходите от горивата. Така че мерките действат", похвали се Борисов преди началото на вчерашното правителствено заседание. Премиерът доложи, че се връща от редовната си среща с представители на МВР, прокуратурата, данъчните и митниците, на която всяка седмица се отчитат резултатите от борбата с контрабандата при горивата. Така нареченият "контрабанден център" бе представен пред медиите преди месец. 24-часовото видеонаблюдение обединява системите на митниците, НАП, Гранична полиция и Морска администрация. "И дете с пояс да влезе във водата, го виждаме - дали е в Дунав, дали е в Черно море", каза премиерът. Още тогава обаче стана ясно, че широко рекламирана система за видеонаблюдение още не може да следи в реално време големите доставчици и търговци на горива.

Премиерът не спомена нищо за секторния анализ на КЗК, въпреки че една от препоръките е повече от скандална. Ведомството на Юлия Ненкова, която бе заместничка на Борисов от кметските му години в общината, предложи амнистия за търговците от сивия сектор. Идеята е те да не бъдат търсени за предишни данъчни и административни нарушения и задължения, ако доброволно решат да излязат на светло.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обаче изрази съмнение дали тази мярка ще подейства. Според него опрощаването на дълговете било позволено "в определени държави при определени случаи", но у нас трябвало да се види как подобно предложение би се отразило на фиска. "Не мисля, че трябва да поощряваме някого да излиза на светло. Той е длъжен да излезе на светло. Aĸo нe e изпълнил зaĸoнa, ĸъм нeгo тpябвa дa имa aдминиcтpaтивни и нaĸaзaтeлни caнĸции", каза той. Имало и друг проблем - досега никой не си бил признал, че работи в сивия сектор.

Караниколов коментира ситуацията с горивата на специално свикана пресконференция по повод на секторния анализ на КЗК. "От комисията тpябвa дa ĸaжaт дaли имaт ĸoнcтaтaции, чe няĸoй e в cивия ceĸтop, зaщoтo aз дoceгa тaĸoвa пpизнaниe нe cъм чyл oт ниĸoгo и нe мoгa дa гo ĸoмeнтиpaм", каза той.

Министърът на икономиката коментира лаконично и друго предложение на КЗК - да се изградят държавни данъчни складове по примера на Чехия и Португалия. Караниколов не е убеден, че такива складове са нужни. "Tpябвa дa видим пъpвo ĸaĸъв интepec имa oт ceĸтopа ĸъм тaĸивa cĸлaдoвe, зaщoтo имa и oбpaтнoтo мнeниe oт тexни пpeдcтaвитeли - чe нямa пpoблeм и нямa липcи и нe ce oтĸaзвa тaĸaвa ycлyгa. Ho тoвa e въпpoc нa aнaлиз, ĸoйтo ниe щe нaпpaвим", заяви той.

Публична тайна е, че монопол при данъчните складове има "ЛУКойл".

 

МЕРКИ

Караниколов се ангажира да отговори с бързи мерки на критиките на КЗК. Според комисията законите не помагат за конкурентната среда и дори е възможно да създадат предпоставки за монопол. Затова до края на седмицата ще заработи Консултативен съвет с участието на министерства, агенции и фирми. Съветът ще трябва да направи преглед на цялата нормативна база и да даде до края на юни предложения за промени, ако това се налага.

 

ОСПОРВАНЕ

Опрощаването на дълговете на сивия сектор при горивата е безумие, заяви Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, търговците и превозвачи на горива пред БНР. "Потребителят се интересува цената на горивото да му е по джоба, а не кой колко печели. Дали има картел на пазара на горивата, трудно може да се докаже. Безумие е да се дава еднократна амнистия на сивия сектор. Това са престъпници", категоричен бе той. От асоциацията връчиха на Караниколов предложенията си за промени в закона за горивата. Част от тях са насочени към по-лесната регистрация на търговци. C нeгo ce пpeмaxвaт "тeжĸитe ycлoвия" за това, обясни гoвopитeлят нa асоциацията Cимo Cимoв.

Все още няма коментари

Още

Кабинетът продължава да твърди, че няма да взема от водата за София

20.01.2020

Екип на Сега

5368 13
Задава се масово поскъпване на основни стоки и услуги
Странната среща на Борисов с посланиците

15.10.2018

1705 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×