Медия без
политическа реклама

Порожанов обяви, че биофермерите са станали прекалено много

Министърът не пожела да слезе при протестиращите под прозорците му стотици земеделци

10 Апр. 2019МИЛА КИСЬОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Близо 500 биопроизводители протестираха вчера пред агроминистерството, след това се отправиха към сградата на Министерския съвет.

Земеделският министър Румен Порожанов не вижда причини биопрозводителите да искат оставката му, както и не разбира защо са недоволни. Но отбеляза, че заради субсидиите биопроизводството се развило бурно в последните години и в момента вече имало 6500 фермери, а пари имало само за около 4000.  Допълнителен бюджет за биопроизводство не може да има, защото сме в преразход от 20 млн. лева, каза Порожанов.
Близо 500 биопроизводители протестираха вчера в дъжда под прозорците на аграрния министър, но  той не слезе да ги чуе, а и те не пожелаха да изпратят свои представители в кабинета му. Така в крайна сметка Порожанов разви тезите си само пред медиите.

Фермерите са недоволни от неизплатени субсидии, от скандалната Наредба №5, която въвежда жестоки рестрикции, и от внезапното отнемане на разрешителните за работа на три от контролиращите ги фирми. На практика близо 1000 биопроизводители трябва спешно да сключат нови договори с друга контролираща фирма, след като разрешителните на "Кю Сертификейшън", "Австрия Биогаранти" и "Биоагригард" не бяха подновени, обясниха от Българска асоциация "Биопродукти". Порожанов успокои, че стопаните имат срок да направят това до 30 април, въпреки че по закон те не трябва и ден да бъдат без действащ договор за контрол. По информация на "Биопродукти" новите договори щели да се сключат със задна дата от 1 април, което обаче е доста рисковано, ако в този период се направи одит. 
Като основен подбудител на протеста Порожанов посочи именно фирмата "Кю Сертификейшън", една от първите контролиращи фирми в този бизнес у нас, която се оказа без подновен лиценз от 1 април. По думите на земеделския министър причината били 18 неотстранени несъответствия в документацията. "Кю Сертификейшън" обаче щяла да има право след 6 месеца отново да подаде документи за разрешително. От фирмата са убедени, че това е целенасочена атака срещу тях с цел да бъдат изтласкани от пазара. "Ние сме неудобни с критиките и принципните си позиции да изискваме ясна и недвусмислена нормативна уредба, както и да се прилагат обективни, еднакви за всички и прозрачни критерии спрямо контролиращите лица и операторите", коментира в отворено писмо Анна Карова, управител на "Кю Сертификейшън". Според нея всички описани в доклада от надзора несъответствия били несъществени и не би трябвало да водят до най-тежката санкция - отнемане на разрешението за извършване на контролна дейност.
„Няма да правя компромис, все пак става въпрос за краен продукт, който отива на пазара“, заяви вчера министър Порожанов.
Протестиращите биопроизводители са недоволни и от новостите в нормативата уредба, които въвеждат неизпълними изисквания.  Например фермерите се задължават да правят анализ за всяка партида, която изкарват на пазара. Това означат разходи, които ще направят биохраните непродаваеми, защото всеки анализ струва над 500 лв., заявиха протестиращите. Освен това при откриване на замърсяване на продукт, независимо каква е причината, ще се отнема сертификатът за цялата продукция на производителя.
"Чиновнически произвол" и "война със сектора" - така протестиращите стопани вчера определиха рестриктивната Наредба №5, влязла в сила от началото на годината. Порожанов обяви, че "министерството е взело решение да не създават дискомфорт на операторите", вкарва промени в наредбата и е удължило срока за обсъждането им до 18 април, като спорните текстове са коригирани. Така нямало да се взимат проби от всички парцели и замърсяванията от външни източници нямало да са повод за отнемане на сертификати.
Действията си Порожанов оправда с това, че в момента страната ни била под сериозен мониторинг от ЕК именно заради усвояването на парите за биологично производство. "Към момента нямаме спрени средства само заради добрия контрол", каза земеделският министър. Той припомни, че в системата "Офис", в която се качват всички нарушения на биохрани в ЕС,  България била сред водещите. Последната справка на земеделското министерство сочела, че през 2018 г. са отчетени около 30 нарушения на родни биопроизводители, изнасяли на външния пазар.