facebook
twitter

Икономика

Отоплението на газ струва само 20% от минималната заплата

4 395
 Илияна Кирилова

Поредното доказателство, че отоплението на газ е най-евтино, дойде в последните дни. Едва 20% от минималната месечна работна заплата (560 лева) струва на потребителите на природен газ отоплението, готвенето и подгряването на вода през март 2019 година. Ако живеете в апартамент от 90 до 120 квадрата, вие сте платили за синьо гориво средно по 106 лева с ДДС в края на зимата и началото на пролетта, показват сметките на "Овергаз".

Ако жилището ви е по-голямо - до 150 квадратни метра, средните сметки за март са 137 лева, отново с ДДС. За сравнение, през март 2018 година клиентите на синьо гориво са платили средно по 140 лева в жилищата си до 120 квадратни метра. И в момента природният газ е над два пъти по-евтин от електрическата енергия, а по своите екологични качества най-модерната енергия в бита е несравнима с всички други енергоизточници.

Домакинствата, избрали синьото гориво за отопление, готвене и подгряване на вода, са спестили общо 34 милиона лева през 2018 г. Изчисленията показват, че за миналата година всяко семейство средно е платило с 1159 лева по-малко за енергия, като е избрало природния газ вместо тока.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Газпром" продаде дела си в "Овергаз Инк."

13.08.2020

3650
Цената на газа през август е с 2.25% е по-ниска от юли

01.08.2020

161 2
Евросхема поема разходите за газови конвектори, котли и радиатори

Коментари

ablepsia

Отоплението на газ

 

Отоплението С газ!

 

 

Дописникарите имат много сериозен проблем с използването на предлозите!

 

По темата: ние нямаме нужда от агитация за газифициране, обаче ОТКЪДЕ ГАЗ?

 

Освен това се боя, че масово ще започнат да се взривяват газифицираните сгради предвид особеностите на националния ни манталитет, заради който се преустрояват как ли не жилищата без проект и одобрение от общините - местене на кухнята в спалнята, събаряне на носещи трегери, безотговорност и немара.

 

 

 

ARTU

Въпросът е за колко време се изплаща инвестицията в отопление на газ, тъй като из нашия регион има едни изключителни цени за прокарване и свързване. Да не говорим, че на изолиран апартамент 70 квадрата с две тераси, най-високата ми сметка за ток беше 120 лв (всичко е на електричество - бойлер, инверторни климатици, подово в бокса). Сменил съм всички осветителни тела с LED.

Влез или се регистрирай за да коментираш