Quantcast
Нито една държава от ЕС не иска да обменя данни с НАП | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Нито една държава от ЕС не иска да обменя данни с НАП

Приходната агенция се похвали, че отбива по 1000 хакерски атаки на ден
3 277
 Илияна Кирилова
Шефката на НАП Галя Димитрова, която в разгара на скандала с изтичане на лични данни бе в отпуск, сега се надява в скоро време връзките с данъчните агенции на страните от Глобалния форум да бъдат възстановени.

Обменът на чувствителна данъчна информация между българската приходна агенция и данъчните служби на редица държави по света все още не е подновен. След пробива на информационните масиви на НАП и изтичането в интернет на данните на милиони фирми и граждани, сред които има и чужденци, Белгия, Германия и Сингапур първи съобщиха, че прекратяват размяната на данни. България е част от международната мрежа за автоматичен обмен на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари -  т.нар. Глобален форум на ОИСР за прозрачност.

"Този обмен на данни е спрян с всички държави от ЕС и страните извън ЕС в рамките на Глобалния форум", заяви вчера шефката на НАП Галя Димитрова пред временната парламентарна комисия, сформирана да разследва причините за безпрецедентната кражба на лични данни. Димитрова посочи, че вече е имало проверка от експерти на Глобалния форум, които са дали своите препоръки за отстраняване на слабостите в защитата на информационните системи и НАП в момента ги изпълнява. В началото на 2020 г. ще има втора проверка, след което Димитрова очаква автоматичният обмен на данъчна информация с останалите данъчни служби да бъде възобновен. В Глобалния форум са включени над 120 държави.

Пред депутатите от временната анкетна комисия Димитрова отчете какви технически и организационни мерки са предприети след изтичането на личните данни на над 5 милиона данъкоплатци. "През последните два месеца НАП многократно е била обект на хакерски атаки, дори в един ден са констатирани над 1000 опита, но всички те са били успешно преодолени", заяви Галя Димитрова. Тя уверява, че нито една банка или фирма за бързи кредити не се е оплакала за пострадали от "НАПлийкс".

 

 

Още

Фирма осъди НАП и ВАС за над 110 000 лв. обезщетение

18.10.2021

16112
НАП е върнала без проверки 2.7 млрд. лв. ДДС на коректни фирми

11.10.2021

4086
МВР, НАП и ДАИ търсиха нелегални таксита в София и хванаха 3 от тях

07.10.2021

2419