Quantcast
Нито една държава от ЕС не иска да обменя данни с НАП | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Нито една държава от ЕС не иска да обменя данни с НАП

Приходната агенция се похвали, че отбива по 1000 хакерски атаки на ден
3 272
 Илияна Кирилова
Шефката на НАП Галя Димитрова, която в разгара на скандала с изтичане на лични данни бе в отпуск, сега се надява в скоро време връзките с данъчните агенции на страните от Глобалния форум да бъдат възстановени.

Обменът на чувствителна данъчна информация между българската приходна агенция и данъчните служби на редица държави по света все още не е подновен. След пробива на информационните масиви на НАП и изтичането в интернет на данните на милиони фирми и граждани, сред които има и чужденци, Белгия, Германия и Сингапур първи съобщиха, че прекратяват размяната на данни. България е част от международната мрежа за автоматичен обмен на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари -  т.нар. Глобален форум на ОИСР за прозрачност.

"Този обмен на данни е спрян с всички държави от ЕС и страните извън ЕС в рамките на Глобалния форум", заяви вчера шефката на НАП Галя Димитрова пред временната парламентарна комисия, сформирана да разследва причините за безпрецедентната кражба на лични данни. Димитрова посочи, че вече е имало проверка от експерти на Глобалния форум, които са дали своите препоръки за отстраняване на слабостите в защитата на информационните системи и НАП в момента ги изпълнява. В началото на 2020 г. ще има втора проверка, след което Димитрова очаква автоматичният обмен на данъчна информация с останалите данъчни служби да бъде възобновен. В Глобалния форум са включени над 120 държави.

Пред депутатите от временната анкетна комисия Димитрова отчете какви технически и организационни мерки са предприети след изтичането на личните данни на над 5 милиона данъкоплатци. "През последните два месеца НАП многократно е била обект на хакерски атаки, дори в един ден са констатирани над 1000 опита, но всички те са били успешно преодолени", заяви Галя Димитрова. Тя уверява, че нито една банка или фирма за бързи кредити не се е оплакала за пострадали от "НАПлийкс".

 

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доходи от е-търговия влизат в попълнената от НАП данъчна декларация

25.02.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3997 7
НАП оправя половин месец "дребен проблем" в сървъра си

19.02.2021

4410 9
НАП даде и си прибра 3800 лв. ковид-помощ на ресторантьор

16.02.2021

МИЛА КИСЬОВА

1713 10

Коментари

независим експерт

Тя уверява, че нито една банка или фирма за бързи кредити не се е оплакала за пострадали от "НАПлийкс"

 Те ли са потърпевши от изтичането на данни, или хората, с чиито данни са взети неправомерно кредити?

Hasta la vista

Да не са луди да си слагат яйцата в пробита кошница...?

маргаритка2

След огромен секс-скандал, най-елементарното е да се направи нов бардак.

А ние даже к-вите не сменихме.

Г.Иванова

И без това съсипват хората с грешни запори...по искане от европейска държава.."НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка""/публикация на "Сега" от 18.11.19

Evasion

И що така никой не иска да си играе с нашто детенце любимо, напчо...

19namo

Форхенд, бекхенд, форхенд... и така до хиляда. Край с хакерските атаки за деня.

19namo

Форхенд, бекхенд, форхенд... и така до хиляда. Край с хакерските атаки за деня.

Supertramp
снимка на Supertramp
Я , и държавите от ЕС били като мен ! И аз не обменям личните си данни през сървърите на Коза Ностра , Ндрагета , Земунския клан , Руската мафия...

Влез или се регистрирай за да коментираш