facebook
twitter

Икономика

НАП се стъписа от мащабите на нелегалните превози

Стотици "социално слаби" българи печелят на черно от автотранспорт, без да плащат и лев данък
15795
Илияна Кирилова
В началото на годината автобусните превозвачи заявиха готовност за протести заради нелегалните превози.

Националната агенция за приходите обяви, че започва проверки за съответствие между имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които подозрително често преминават през едни и същи гранични пунктове. Данните, които навяват съмнение за превоз на пътници "на черно", са подадени от „Гранична полиция“. Те показват, че има физически лица - собственици на десетки микробуси, които пътуват към Западна Европа поне веднъж седмично. Някои от тези граждани не са декларирали никакви доходи в последните 5 години, а същевременно притежават солиден автопарк и недвижими имоти, са установили от НАП. Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък, който трябва да бъде платен с лихвите.

Само за ден миналата сряда инспектори от "Фискален контрол" в  НАП - Кърджали, заловиха пет микробуса, возещи нелегално пътници към Западна Европа. Те нямат никакви разрешителни и не издават документи за парите, които прибират от пасажерите, установили данъчните. Всеки бус имал само един шофьор, който пътува над 24 часа без почивка. НАП ще сезира за нарушенията Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА). Собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв., а превозните средства ще бъдат спрени за срок до 1 месец.

Данъчните инспектори са направили проверките, маскирани като пътници. "Тези кампании "таен клиент" ще продължат и в следващите месеци", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. "Проверките ни показаха, че има огромен дял на превози с лични автомобили и бусове, които возят хора, без да спазват никакви правила и задължения", каза още Бъчваров.

От години автотранспортният бранш се оплаква, че в България действат огромен брой нелегални превозвачи. 3000 осемместни микробуса със статут на леки автомобили возят пътници "на черно",  обяви на пресконференция през февруари Конфедерацията на автобусните превозвачи. Във вътрешния транспорт сивият сектор е около една трета, твърди Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. В началото на годината автобусните компании дори се стягаха за национална стачка, като твърдяха, че 40% от автобусите са опасни и че заради нелегалните превози фирми фалират, а цели общини остават без превози. "Инвестираме, плащаме заплати и данъци, а в същото време други избиват хората с нелегални превози. Фирмите нямат средства да инвестират и сменят автобуси", коментира Сабахатин Исмаилов. 

ПРИЗНАНИЯ

Един от най-сериозните проблеми пред бранша е нерегламентираният превоз на пътници, който е опасен за живота и здравето на хората, създава нелоялна конкуренция и директно нанася вреди както на бизнеса, така и на държавата, призна транспортният министър Росен Желязков на среща с превозвачите през февруари, в която се включи и министърът на финансите Владислав Горанов. На тази среща бе договорено Гранична полиция, Националната агенция за приходите и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да си партнират за по-здрав контрол. Тогава министър Горанов обясни, че често нелегалните автофирми са собственост на хора, които се водят безработни или социално слаби. "Тук вече става дума за тотално криене на доходи, данъци и осигуровки, затова се намесва и НАП. Това е по-скоро черен сектор, отделно в транспортния бранш има сив сектор - т.нар. нерегламентирани превози", коментира още финансовият министър. Това роди и идеята за задължителна ДДС регистрация на всички превозвачи. Министърът на транспорта пък се обяви за допълване на Наказателния кодекс с текст, който да предвижда затвор за нелегални превози. И по двете идеи развитие няма.

Все още няма коментари

Още

Тръгват гражданските искове срещу НАП

11.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2270 5
НАП обжалва глобата от 5.1 млн. лв. за изтичането на лични данни
50 саксийки с рози застрашиха сигурността на държавата

06.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

3983 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×