facebook
twitter

Икономика

НАП разясни как да ловим фалшиви касови бонове със смартфона

654
 Pixabay

 

НАП се похвали, че е готова с мобилното приложение, което ще позволи на всеки данъкоплатец да проверява с помощта на смартфона си дали дадена касова бележка е истинска или фалшива.  Проверката става със сканиране на QR код, който ще бъде отпечатван на всеки фискален бон. В момента около 50 000 касови апарата издават бележки с такъв код, а до края на годината всички фискални устройства трябва да са въвели QR означението.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store и през Google Play.  Самата проверка се прави така: първо се сканира отпечатаният на бележката QR код. Приложението разчита кодираните в него стойност на покупката, дата, час, номер на касовата бележка и номер на фискалната памет на касовия апарат. Така клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за подаване на сигнал за фалшив бон, разясняват от приходната агенция.

Ако данните съвпадат, отново чрез приложението потребителят може да направи справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко е наред, приложението светва в зелено. Ако обаче бележката не е стигнала до данъчните, програмката дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

Апликацията вече е инсталирана над 50 000 пъти, с гордост съобщават от НАП. И припомнят, че ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да се оплаче на телефон 070018 700 или по е-пощата на имейл [email protected].

Все още няма коментари

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3074 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2835 7
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1850 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×