facebook
twitter

Икономика

Кое колко струва в Истанбул

Кратък пътеводител за турския мегаполис
автор
Tavex
98
архив
Дворецът Топкапъ от птичи поглед

 

Истанбул е сърцето на Турция. Мегаполисът е съвкупност от различни култури, многовековна история и традиция, която е успяла да се съхрани въпреки бурните събития, в които градът винаги е заемал централно място. Истанбул продължава да бъде една от най-желаните и посещавани дестинации. Забележителностите, без които трудно минава която и да е обиколка на града, се знаят и няма да ви разказваме отново и отново коя какво представлява. Предложението ни е за един примерен маршрут на "задължителните" обекти и по-интересното - колко струва те да бъдат разгледани от туристите.

 

КЛАСИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

 

Църквата "Света София"

На първо място в нашия маршрут е, разбира се, църквата, превърната в джамия, а след това в музей. "Света София" е изключителен паметник на културата и се счита за една от най-красивите сгради в света. Няма нужда от повече подробности, просто трябва да се види. А входната такса за посещението там е 25 турски лири (или 8.30 лв.).

 

Дворецът Топкапъ

В непосредствена близост по пешеходния маршрут е друга забележителност от задължителния списък. Дворецът Топкапъ, който е бил седалище на султаната от 1465 до 1853 г. Топкапъ е сравняван с двореца на венецианските дожи и това не е случайно. Макар и не толкова величествен, в него е поместена огромна колекция от оръжия, калиграфии, подаръци от чуждоземни владетели и редица миниатюри, които не могат да се видят никъде другаде по света. Основни забележителности са наметалото и мечът на пророка Мохамед. Друга интересна част е тронната зала, разположена в третия двор на Топкапъ. Само лично поканените от султана са имали възможност да влязат във вътрешните му покои, които са изключително добре запазени и до ден днешен. Входната такса за двореца е 40 турски лири (13.30 лв.), но не покрива харема, където, за да влезете, ще трябва да платите още 25 лири (8.20 лв.) и да имате волско търпение, защото опашките от чакащи туристи се вият от сутринта. Ако желаете да посетите и църквата „Св. Ирина“ в двора на двореца, това струва още 20 лири (6.70 лв.).
 

Синята джамия

Друга изключително красива забележителност е в непосредствена близост. Синята джамия „Султан Ахмед“ е завършена през 1616 г. и е първата джамия в Османската империя, която има 6 минарета. Заедно с приходящите сгради джамията образува цял комплекс, наречен кюллие, включващ редица административни сгради, библиотека и др. Входът е свободен, но има етикет за посетителите, като мъжете трябва да са с покрити рамене, а жените с шал, покриващ раменете и главата. Има два входа към джамията - откъм "Света София", който е по-популярният сред туристите, и през двора на комплекса. От първи май до края на септември джамията е и основна атракция за нощно светлинно и музикално шоу, прожектиращо светлини и мотиви на околните сгради.

 

Долмабахче

Долмабахче е „европейският дворец“ на късната Османска империя. Освен че е бил технологично чудо за времето си, за украсяването на Долмабахче не са пестени средства. Използваните над 14 тона злато и над 40 дона сребро са достатъчно доказателство, че новият дворец не отстъпва на съвременниците си, като Версай във Франция и Шьонбрун в Австрия. Много може да се каже за Долмабахче, но реалността е, че трябва да се види. Билетът струва 40 лири (13.30 лв.) за музея и още 30 (10 лв.) за харема. Има и комбиниран билет от 60 лири (20 лв.) за двете места.

 

Реновираната българска желязна църква "Св. Стефан"

Единствената православна, изградена изцяло от метал църква в света е не само изключителен паметник на културата, но и на българския дух. Построена в края на XIX век близо до седалището на Вселенската патриаршия в Цариград. Желязната църква е символ на поробена България. Снимката пред портите ѝ е задължителна. Входът е свободен.

 

Не игнорираме, разбира се, десетките, даже стотици други класически забележителности на Истанбул, като водохранилището Йеребатан, построено през IV век (вход 20 лири); Кулата Галата, откъдето може да се разгледа старинен Константинопол (20 лири); археологическия музеен комплекс (20 лири); Принцовите острови, чиято обиколка с гид е 30 лири; нито обиколката из хилядите дюкяни на Капалъ чарши за сувенири, златни бижута, наргилета, шалове и ред други традиционни артикули. Впрочем не забравяйте да се пазарите, цените на повечето сувенирни магазинчета са до три пъти по-високи и се очаква да свалите цената поне наполовина.

 

 

МОДЕРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

 

Булевард "Багдад"

Освен богата култура Истанбул има и най-дългата шопинг улица в Европа. Разположена в анадолската част на града, булевардът предлага огромен избор от ресторанти, клубове и, разбира се, всички световни модни бутици, както и най-доброто от модните тенденции на Ориента. Внимавайте, цените са като на Шан-з-Елизе. Обяд в по-изискан ресторант може да излезе до 150 лири на човек, макар че има и много заведения, където цените са значително по-приемливи.

 

Мол „Флория“ и аквариум „Истанбул“

Това е най-новият и модерен мол на Истанбул, съчетан с огромен тематичен аквариум - най-големия в света. Комбинацията от уникално разположение, огромен шопинг център и аквариум тотално ще промени напълно възприятията ви за „разходка в мола“. Ако искате традиционен аквариум, вторият най-голям в Европа - "Тюркоазу", също се намира в Истанбул.

 

Небостъргачът „Сапфир“

Това е четвъртата най-висока сграда в Европа, а таксата от 30 лири да се качите до панорамния етаж си заслужава. Сградата е напълно екологична и разполага с няколко градини на различни етажи. Целият комплекс от високи сгради е интересен, а за футболните фенове стадионът "Тюрк Телеком"  - на гранда "Галатасарай", е в непосредствена близост.

 

Кварталът "Ортакьой"

Това е една от популярните парти дестинации в европейската част на града. Разположен между църква, синагога и джамия, кварталът е пълен с кафенета, ресторанти, клубове, площади и красиви гледки. А ако искате да се чувствате като истински царе, можете да се поглезите с неделен брънч в бившите министерски замъци, разположени покрай Босфора, сега превърнати в суперлуксозни хотели. Цените за такъв тип брънч варират от 60 до 100 лева на човек (180 до 320 лири). Гарантираме ви, че този кулинарен разврат си заслужава.
 

Махалите Чихандир и Чукуркума

Тези два миниквартала са младежките и хипстърски центрове на Истанбул. Богати на култура и дом на редица артисти, музиканти и актьори, улиците на тези махали действат като магнит за младите туристи. Изпълнените с малки магазинчета, галерии и кафенета ъгли са приятна изненада за жадуващите за модерни културни преживявания туристи. Чукуркума е известен и с редицата си антикварни магазини, както и с модерни градски забавления като Mazeup. Други интересни забележителности са Музеят на невинността, създаден по едноименната книга на Орхан Памук, и известната галeрия за модерни изкуства ARK Kultur.

 

Полезни подробности:

  • Уличната храна е уникално вкусна и много евтина. Опитайте морските дарове, няма да съжалявате. Цената на уличните вкусотии е между 10 и 15 лири.
  • Разходете се из малките улици около площад "Таксим". Ще намерите много малки и семейни ресторанти и магазинчета, а обстановката е много по-спокойна, макар и близо до шумните и забързани улици. Едно кафе или чай в семейно кафене е 6 до 10 лири.
  • Не забравяйте сувенирите. Най-честите подаръци са магнитчета, които струват по 2-3 лири, а по-скъпите придобивки като шалове струват около 40 до 60 лири, наргилета до 300 лири, а хубавите, ароматни балсами и козметика (цените варират най-много за този вид продукти) са емблематични спомени от пътуването до Цариград.
  • Не плащайте с чужда валута! Много търговци ще ви кажат, че приемат долари или евро и че ги предпочитат. Не се хващайте на този номер. Най-добре е да нямате никаква друга пара освен левове и турски лири.
  • Търговците ни познават. Ще чуете „комшу, ела“ повече пъти, отколкото сте предполагали. Откажете любезно и се правете на разсеяни, но с усмивка. Това е правилният етикет.

Все още няма коментари

Още

България окончателно спечели делото срещу Оманския фонд

17.08.2019

1022 3
10 станаха случаите на Африканска чума по свинете с Смолянско

17.08.2019

271 4
Магистрала "Струма" край Дупница ще бъде отворена след 3 седмици

16.08.2019

1363 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×