Quantcast
С над 200 млн. лв. са спаднали общинските приходи покрай кризата | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

С над 200 млн. лв. са спаднали общинските приходи покрай кризата

Местната власт разполага с бюджетни излишъци и не трябва да получава компенсации от държавата, смята шефът на МФ Владислав Горанов
478
 Илияна Кирилова

Българските общини са претърпели стотици милиони левове загуби под формата на несъбрани приходи заради извънредното положение. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на питане на депутата от „Воля” Елена Пешева за финансовото състояние на местната власт.

Информацията на ведомството на Горанов за изпълнението на общинските бюджети към 30 април т.г. сочи, че всички основни източници на приходи на общините са претърпели значителен спад в сравнение със същия период на предходната година. От имотния данък са събрани 75.7 млн. лв. по-малко; от данъка върху колите – 42.2 млн. лв. по-малко; и от такса смет – 95.4 млн. лв. по-малко.

Горанов уточнява, че това е следствие от мярка за облекчаване на данъкоплатците - удължаване до 30 юни на срока за предплащане на двата местни данъка с отстъпка. „В тази връзка се предвижда изместване на традиционно най-силния месец за събиране на местни данъци от април към юни, когато ще е крайният срок за плащането им с отстъпка, като очакванията са, че ще бъде наваксано изоставането в тези постъпления към полугодието”, коментира с надежда финансовият министър.

Той цитира различните възможности, които Законът за местните данъци и такси предоставя за намаляване и освобождаване от таксата върху битовите отпадъци, и изказва предположението, че причината за огромния спад в приходите от налога в случая също е удължаването на срока за плащане на първата вноска от таксата до 30 юни, вместо до 31 март.

Спад се наблюдава и в изпълнението на разходите, констатира още Горанов – в размер на 68 млн. лв., в сравнение с периода до 30 април 2019 г. В същото време се отчита и намаление на просрочените задължения по общинските бюджети в сравнение с края на миналата година с 27.2 млн. лв.

БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ

Въпреки посочения спад в приходите, поради удължаването на срока за плащане на местните данъци и такси общините приключват с излишък първите четири месеца на тази година, отбелязва Горанов. Той възлиза на 338.7 млн. лв., в това число 115.4 млн. лв. излишък в местни дейности и 223.2 млн. лв. излишък в делегираните от държавата дейности и дофинансирането им. Извън посочения излишък, общините са приключили с наличности от 991.4 млн. лв. и бюджетната 2019 г.

„Предвид изложеното считаме, че няма основание за предоставяне на финансови компенсации за общинските бюджети от държавата”, заключава финансовият министър. В своя подкрепа той изрежда действащите след края на извънредното положение мерки в подкрепа на общините – например да получават безлихвени заеми от държавния бюджет за изпълнение на мерките срещу епидемията.

Още

Прокуратурата 2 години кри, че е оневинила Горанов за апартамента
Прокуратурата крие проверката на апартамента на Горанов
Горанов и Осемте джуджета се местят на Шипка