Quantcast
На агенцията по храните й се привидя спад в измамите със зехтин | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

На агенцията по храните й се привидя спад в измамите със зехтин

514
 Pixabay

​​​Българската агенция по безопасност на храните неочаквано откри подобряваща се дисциплина на пазара на маслинови масла у нас. Новината изненадва, защото досега БАБХ не беше уведомявала потребителите за сериозните проблеми с фалшивите зехтини и лъжливите етикети. Не държавната агенция, а малката неправителствена организация "Активни потребители" алармираше, че в българските магазини масово се продават странни смеси, представяни като висококачествен зехтин.

В сряда БАБХ се похвали в съобщение до медиите, че е направила 1153 проверки в търговската мрежа и по складовете в цялата страна, при които е забранила продажбата на 2542 бутилки (от 0.5 литра и  от 1 литър). Какви точно са нарушенията, установени от инспекторите, не е ясно. Агенцията обаче отчита победоносно, че е издала само 22 предписания за възбрана на "неотговарящи на стандартите за търговия маслинови масла" и че благодарение на неуморния й контрол и предписанията й некоректните продавачи на зехтин у нас значително са намалели. През 2017 г. случаите с нарушения били 183. От БАБХ отчитат също така, че на българския пазар има богато разнообразие, като се предлагат маслинови масла с произход предимно от Гърция, но и от Испания, Италия и Португалия.

Бодрият тон и оскъдната информация на държавните инспектори рязко контрастират с разкритията на "Активни потребители". Преди месеци асоциацията публикува поредно подробно изследване за зехтините, продавани у нас, и то показа сериозни нарушения -  напълно подвеждащи етикети за начина на извличане на маслото (определящ за качеството), пълно разминаване между написаното върху бутилката и съдържанието, влагане на различни видове мазнини (като слънчогледово олио), дори на оцветители и други химикали.

От БАБХ сега научаваме, че при зехтините основните нарушения били по етикетите - липсващ надпис на български, непосочен произход на производителя/търговеца, неясна категория на маслото. По-сериозните нарушения били при т.нар.салатни миксове, където инспекторите открили неразрешени съставки - оцветители, консерванти и ароматизанти.

 

Още

Инспектори проверяват качеството на училищата некачествено
ДАНС влезе и в БЕХ

29.06.2021

2625
МОН започва проверки за партийни назначения

21.06.2021

5907